Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy wg.uznania z cynamonem,cukrem,śmietaną lub nutellą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytzacznie bulgotać dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Masa będzie gotowa,gdy zacznie odchodzić od łyżki.Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo jaja i dokładnie wymieszać.Za pomocą 2 łyżeczek nakładać ciasto na papier do pieczenia.Piec w temperaturze 200 stopni ok.30min. Następnie ubić śmietanę z dodatkiem soku i nadziewać przekrojone i ostudzone ptysie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytłyżeczki soli 100g roztopionego masła aromat waniliowy Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z drożdżami(możemy użyć również świeżych-28g-tylko wtedy robimy rozczyn).Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy całość.Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2godziny.Następnie rozwałkowujemy,wycinamy i smażymy na złoty kolor z 2 stron. Dekorujemy i wcinamy. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytklarowane do smażenia miód Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki zmielić i wymieszać z surowymi obranymi i startymi na tarce z grubymi oczkami.Dodać mąkę,sodę,sól i maślankę.Dokładnie wymieszać ciasto. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu tuż przed podaniem. Podawać z miodem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkurczaka 2 łyżki drobno posiekanych orzechów 5 łyżek mąki jajko sól parmezan woda gazowana olej Sposób przygotowania: Z mąki,jajka,wody i orzechów przygotowujemy ciasto.Konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego.Kurczaka kroimy na małe kawałeczki,obtaczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Odsączamy jego nadmiar za pomocą ręcznika papierowego.Gdy kurczak jest jeszcze gorący obsypujemy go startym parmezanem. Smacznego! Ten i inne
Wielki apetytmasło w soku z cytryny.Garnek stawić na małym ogniu i dodawać po kolei resztę składników,ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje,wystudzić i wstawić do lodówki min.na 6 godzin.Podawać z ciastami bądź samodzielnie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać plastelinę). Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczamy i odciskamy dowolny wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.15-20minut. Ciasteczka są bardzo szybkie,ale naprawdę smaczne. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytmąki dodajemy cukier,proszek do pieczenia i sól.Do utartego masła/margaryny,dodajemy stopniowo jajka-nadal ucieramy aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy sypkie produkty i miksujemy na jednolitą konsystencję.Ciasto wlewamy do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Na wierzchu układamy pokrojone truskawki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.40 minut. Gdy wystygnie dekorujemy cukrem pudrem i listkami świeżej mięty
Wielki apetytSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej jajko mleko (ile ciasto zabierze) sól 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia truskawki cukier puder ekstrakt waniliowy Z mąki,proszku,cukru,jajek,mleka i soli robimy gładkie ciasto.Konsystencja powinna być gęstsza niż przy klasycznych naleśnikach,podobna do gęstej śmietany. Dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego.Smażymy naleśniczki na rozgrzanej patelni
Wielki apetytcukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody olej Sposób wykonania: Drożdże rozrabiamy z ciepła wodą i cukrem.Do mąki wlewamy rozczyn dodajemy sól.Smarujemy dłonie olejem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy bułeczki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach. Jeśli lubimy,gdy bułeczki są miękkie, po wyjęciu z piekarnika,przykrywamy
Wielki apetytszklanki mąki jajko cukier 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól mleko jagody twaróg ekstrakt wanilii Sposób przygotowania: Z mąki,jajka,proszku do pieczenia i mleka robimy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Dodajemy cukier i sól oraz garść jagód. Dzielimy jagody na dwie części. Jedną miksujemy z ekstraktem i cukrem,drugą z cukrem i twarogiem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetyt