wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:280/434)

Rogaliki drożdżowe z konfiturą 272

owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania Drożdże widelcem rozcieramy dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta"  nakładamy konfiturę...Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy

NaKońcuJęzyka
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 199

"O czym marzysz?""Ja nie mam marzeń, mam plany do zrealizowania, cele do osiągnięcia, zadania do wykonania.""Marzenia są potrzebne.""Ale nie chcę całe życie myśleć

W kuchni Karmel-itki
TOUR SALON, 24.10.2014 POZNAŃ 174

TOUR SALON, czyli targi regionów i produktów turystycznych obchodzą w tym roku 25. jubileusz. W dniach 23-25 października Poznań zamienił się w stolicę różnych regionów

W kuchni Karmel-itki
Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 190

chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Ziołałyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam w mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce wrzuciłam imbir. Posiekaną papryczkę chilli. Cebulę. Słodką paprykę. Podsmażyłam 5min. Na koniec(...)stopiłam serek. Gotowe przelałam do bulionu. Dodałam kalafiora. Gotowałam razem kolejne 5min. Następnie wystudziłam. I zmiksowałam na gładką masę.  Krem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam z różyczkami w cieście. I posiekaną chilli. Zjadłam ze smakiem. Zaskoczona. Bo do innej kalafiorówki przywykłam. Wersja z panierką, bomba!  Szczypta pikanterii w postaci chilli.  A imbir? Nie powiem. Spróbujcie sami

bastalena
Clafoutis ze szparagami. 217

ubijać na gładką masę .Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu

Kulinarny karnet Christophera
Phyllo na słodko i wytrawnie. 143

Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych  8 plastrów marcepana(...)10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić na 16 prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 150

świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników

Kulinarny karnet Christophera
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 170

najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć.  Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem

głodny alergik
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 149

uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba

głodny alergik
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 206

być ciepła - około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek

głodny alergik
Racuchy kochane :) 219

proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi) szczypta soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju

Wypieki Uli
Tort Tiramisu 159

Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej(...)wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min .  Kawę z likierem wymieszać . Masa-  kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Dodać serek mascarpone

Wypieki Uli
Pizza prawdopodobnie najlepsza na świecie! 137

łyżki oleju 1i ½ łyżeczki soli  Sos pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy,  2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła wg.upodobań Przepis podaje na cienkie ciasto, składniki wystarczają na 3 pizza o średnicy 25-30 cm. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas

Apetyczna babeczka
Kokosanki 111

Lekkie, pyszne i puszyste, kokosanki  Składniki ; 3 szklanki mąki  25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka  2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek każdego krążka(...)nałożyć masę kokosową.Upiec w tem.175 C przez ok. 10-15 min. Uwaga ; Ciastka w trakcie pieczenia pozostają białe, tylko kokos ma się zrumienić. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 166

kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto: 1/2  l mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejącaFarsz(...)sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią zwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy

Apetyczna babeczka