oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu
Wielki apetytmiejsce do wyrośnięcia ( w zimie używam do tego celu rozgrzanej mikrofalówki). Przesianą mąkę wymieszać z cukrem,esencją waniliową,przestudzonym masłem,jajkami,mlekiem i olejem.Dodać drożdże i dokładnie wyrobić.Ciasto zostawić w ciepłym miejscu aż do podwojenia swojej objętości (zostawiłam na 30 minut). Następnie dzielimy ciasto na 3 części,z których robimy równe ruloniki. Zaplatamy z nich warkocz.Wierzch smarujemy rozkłóconym
Wielki apetytMąkę wymieszać z olejem,rozkruszonymi drożdżami,cukrem.Dodać sól i ciepłe mleko.Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i oprószyć je cukrem cynamonowym lub mielonym cynamonem.Zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 3 równe, grube kawałki.Włożyć je do blaszki (keksówki) i piec przez
Wielki apetytładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem i owijamy z wierzchu folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Gdy wstaniemy,wyjmujemy miskę z ciastem,zagnieść je i podzielić na 8 równych części. Z ciasta zrobić wałeczek,z którego formujemy bułeczkę. Robimy luźny węzeł po środku wałka.Jeden koniec przekładamy przez supeł górą,drugi dołem.Układamy
Wielki apetytKlasyczny przepis na karpatkę, który wyszperałam w starym zeszycie z przepisami. Zawsze omijany wielkim łukiem w końcu doczekał się sprawdzenia. Cudowne ciasto parzone z aksamitnym, budyniowym kremem. Okazuję się, że karpatka to naprawdę banalne w wykonaniu ciacho, które smakuje wszystkim. Składniki: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki(...)mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić. Do masy dodawać stopniowo jajka i miksować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na 2 porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy
Wielki apetytminut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól, oliwę i rozczyn drożdży. Całość dobrze wyrobić (ok.5 minut- po tym czasie ładnie odchodzi od ręki). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja jak zwykle używam do tego celu nagrzanej mikrofalówki). Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je i dzielimy na 10 części. W każdy kawałek ciasta
Wielki apetytrozgrzanego do 180 stopni piekarnika, w którym na spodzie umieszczamy naczynie z wodą. Sernik pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia. Gdy sernik wystygnie wkładamy blaszkę do lodówki i przed samym podaniem wierzch ciasta obsypujemy intensywnie cynamonem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsię- naleśnikarkę mam i ja ! Severin CM 2198 Naleśnikarka, 1000 W urządzenie do naleśników moc: maks. 1000 W stopniowa regulacja temper. w zestawie wałeczek do równomiernego rozprowadzania ciasta i łopatka do przewracania smażonych naleśników bardzo łatwa w czyszczeniu (wystarczy przetrzeć nawilżoną szmatką) szybko się nagrzewa i równie szybko stygnie podwyższony rant (uniemożliwia wylanie się ciasta poza
Wielki apetytdzień i chciałabym, żeby w każdej restauracji była możliwość zjedzenia porządnego, zdrowego i smacznego posiłku przez najmłodszych. My zaczęliśmy równie smacznie: Pasta z makreli z bułeczką Pieczony w cieście filo camembert na marmoladzie z czarnych oliwek i pomarańczy podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki(...)wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik ( strzał w 10! Idealny, puszysty- genialny) i szarlotka ( bardzo smaczna, domowa z lodami waniliowymi) Jedzenie genialne- bardzo smaczne i wykwintne
Wielki apetytmargaryny do pieczenia (miękkiej) 2 jajka 1 łyżka sody 1 opakowanie przyprawy korzennej (lub 2 łyżeczki domowej) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (najlepiej ręcznie). Gdy ciasto będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki, zostawiamy je na 30 minut (po takim leżakowaniu łatwiej będzie z nim działać w kolejnych etapach). Następnie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i podsypujemy
Wielki apetytstopni. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki mąki, wodę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 15 minut. Dodać pozostałą mąkę, sól, oliwę i dokładnie wyrobić ciasto. Mi w tym zadaniu pomaga niezawodny kMix. Sos rozrobić w szklance wody, dodać passatę i oregano i zagotować. Sosem posmarować cienko rozwałkowane ciasto. Następnie dodać wszystkie składniki, które chcemy mieć
Wielki apetytmiodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego mąką na grubość ok. 5 mm. Z tektury lub bloku technicznego przygotowuję szablon, który posłuży nam do obrysowania na cieście. Gdy elementy naszego domku
Wielki apetytzimnego masła 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 12% kapusta ( u mnie postna z grzybkami) Sposób przygotowania: Wszystkie sypkie produkty dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło i śmietanę i zagnieć ciasto (nie za długo- gdyż jest to kruche ciasto). Wstaw je na 30 minut do lodówki. po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą szklanki wytnij
Wielki apetytłyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić całość na gładkie, luźne ciasto. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm. Podzielić jak pizzę
Wielki apetytłyżki mleka Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami(...)w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje. Masą polewamy sernik. Jeśli czas nam na to pozwoli
Wielki apetyt