Wodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować
W kuchni Karmel-itkiKażdy kto kocha ten składnik,w sumie to wszystkie jego odmiany,wie jak cudownie topi się pod wpływem temperatury.Doskonale nadaje się do Pizzy na cieście drożdżowym-zresztą sami sprawdźcie:) Podstawowy przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe do Pizzy Składniki: 500g mąki gdańskiej 250ml mleka 5dkg świeżych drożdży 10 g cukru szczypta soli 100 g masła Z pokruszonych drożdży,cukru,łyżki
Wielki apetytposypania Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar. Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.Wystudź ciasto i posyp je z wierzchu cukrem
Wielki apetytSposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z cukrem i solą,dodaj posiekaną Kasię,żółtko i śmietanę.Całość zagnieć.Owiń folią i schowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto,wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy
Wielki apetytSkładniki: 200g sera topionego (ja dodałam biało-czerwony firmy Hochland) 200g mąki 100g masła sól suszone pomidory Sposób przygotowania: Wyrabiamy ciasto z serka,mąki,masła.Doprawiamy je solą.Zawijamy ciasto w folię spożywczą i schładzamy ok.godzinę w lodówce.Następnie rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Składamy je na pół wkładając do środka posiekanego suszonego pomidora(odsączonego z zalewy). Ciasteczka pieczemy
Wielki apetytSkładniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię
Wielki apetyttartego kukurydza konserwowa bazylia Sposób przygotowania: Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i cukru-odstawiamy w ciepłe miejsce.Dodajemy mąkę,śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki na papierze
Wielki apetytrozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy zawartość rondelka.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Za pomocą łyżki delikatnie dodajemy pianę z białek.Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Pieczemy do tzw.suchego patyczka. Następnie rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą i odrobiną cukru pudru.Polewą dekorujemy ciasto,oczywiście,gdy będzie już upieczone
Wielki apetytśmietany 30% Sposób przygotowania: Z mąki,jaja,tłuszczu zagnieść ciasto.Dodać cukier i sól.Zawinąć w folię spożywczą delikatnie rozwałkować w schładzać w zamrażarce ok.30 minut. Następnie wylepić ciastem formę i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na delikatnie ciepłą tartę wyłożyć masę krówkową.Schłodzić minimum 30 minut. Śmietanę ubić wraz z sosem czekoladowym oraz mascarpone(...)puszystą masę.Wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzygotowania: Z pokruszonych drożdży,cukru, 3 łyżek ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na pół. Z jednej części zrobić okrągły placek,na którym układamy składniki nadzienia.Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy ranty. Pieczemy
Wielki apetytSposób przygotowania: Z drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn-odstawić w ciepłe miejsce,aż do podwojenia objętości.Następnie dodać rozpuszczoną Kasię i pozostałe składniki(oprócz owoców). Zagnieść gładkie ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie rozwałkować i powycinać prostokąty. Z ciasta zwijamy roladki napełnione owocami.Ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem blaszce i pospać cukrem perlistym
Wielki apetytproszkiem do pieczenia i kakao.Stopniowo dosypujemy do masy i łączymy za pomocą łyżki (uważając,aby piana nie opadła). Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą
Wielki apetytkolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) mazak czerwony Dr Oetker Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz czekolady i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy kuleczki,delikatnie je spłaszczamy i robimy w środku dziurkę. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu,gdy wystygną obsypujemy je obficie cukrem
Wielki apetytLidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz migdałów i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy wałeczki,które formujemy na kształt palca.Zamiast paznokcia umieszczamy migdał. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Paluchy wkładamy do kisielu,przygotowanego troszkę wcześniej wg.przepisu
Wielki apetytuwielbiam. Długo zastanawiałam się jak go przekonać i tak powstała moja tarta,z moją ulubioną brukselką,która w końcu zaczęła mu smakować. Warto czasem postawić na swoim. Składniki na ciasto: 200 g masła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja + 2 białka 200 g tartego sera żółtego 3 łyżki śmietany 12 % łagodna,mielona(...)kolorowy (w młynku Kamis) gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Brukselką oczyścić z żółtych liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki i soli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną.Doprawić do smaku (dość intensywnie-wówczas danie idealnie sprawdzi się
Wielki apetyt