miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczkacukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę. Wszystko razem wymieszać na gładka masę. Natłuścić patelnie. Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Gdy rąbek ciasta zacznie odstawać od patelni delikatnie podważyć łopatką i obrócić na drugą stronę. Smażyć na rumiano :) Podawać z serkiem i owocami. Smacznego
Tagebuch po polskułyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu(...)wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTen przepis od jakiegoś czasu czekał na publikacje i ciągle był odkładany na później ale czas najwyższy aby zagościł na naszym blogu zwłaszcza,
Kuchenne WariacjeMąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka. MĄKA(...)charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek
Zdrowie na języku :Podżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu
Wędrówki po kuchnicukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec
Amatorka kuchennawyrośnięcia. Żółtka i 4 łyżki cukru ucieramy. Rozczyn wyrósł. Dodajemy go do żółtek, mieszamy, dodajemy szczyptę soli, wanilię, 2 szklanki mąki i mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Dodajemy żurawinę i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem
Maminek kulinarnyRodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy nim jest w sumie może godzina. W czasie gdy ciasto sobie spokojnie fermentuje ja mogę eksperymentować z pieczywem dla siebie. Czytaj więcej
Wiem co jemmąki graham-żeby było zdrowiej,okazało się to naprawdę fajnym pomysłem,użyłam mąki Szymanowskiej z pełnego przemiału bo jest najlepsza polecam bo sa naprawdę pyszne.... Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki graham t 1850(ja używam Mąki Szymanowskiej) - ok. 0,5 szklanki maki pszennej - 2 jajka - 1,5 szklanki wody -1,5 szklanki mleka - 2 łyżki kakao(...)graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza). Po godzinie dodać mąkę pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie ciasto. dokładnie wymieszać. patelnię smarujemy delikatnie olejem Smażymy jak normalne naleśniki ubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem nakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone owoce
Swojskie jedzonkoWalentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was
Niezły Młynekwyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat, żółtka, pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy łyżką, na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: W garnku rozgrzewamy olej. Przygotowujemy też miseczkę z niewielką ilością oleju do moczenia łyżki. Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje ciasta i umieszczamy je w gorącym oleju. Im bardziej nieregularne kształty
Maminek kulinarnyProste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać
talerz przyjemnościMakaron w najczystszej postaci, jak mówią Włosi! To ich tradycyjne spaghetti z dodatkiem oryginalnej, włoskiej oliwy i czosnku. Powinno się dodać również papryczki, jednak my nie
Ania i Marcin gotująwsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka. W dużym garnku gotujemy wodę wraz(...)solą (jak na makaron). Ciasto dzielimy na ok. 4 części. Pierwszą kładziemy na płaski talerz i za pomocą łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku oddzielamy kluchy. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, a w garnku co jakiś czas mieszamy. Kluchy gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Zanim je wyłowimy najlepiej sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odcedzamy sitem i jeszcze gorące
Food Square