wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:225/434)

Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 241

tego słoneczna! Czego chcieć więcej? Oczywiście, tylko pysznego śniadania...a za nim drugiego śniadania, obiadu, kolacji...mmm... już nie mogę doczekać się tych wspaniałości! (Właśnie "przegryza się" moje ciasto na kokosowo-czekoladowe pancakesy, a w lodówce kurczak pławi się w marynacie...)Nie wiem, jak Wy ale ja cieszę się jak dziecko, kiedy wiem, że coś jest jednocześnie przepyszne, zdrowe(...)doda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach!  Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki

Gotowanie to kochanie
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 198

słoika. Przyklej na wieczko candy canes jeśli chcesz, obwiąż słoik świąteczną wstążeczką.  NA CIASTECZKA:W misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.  Smacznego! PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 141

pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj

Gotowanie to kochanie
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 157

wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Faworki robione mikserem 199

pudrem. Ciągle ubijając dodajemy ocet, rum, ekstrakt z wanilią,  śmietanę i sól. Następnie dodajemy miękkie masło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy

mojewypiekiinietylko
Tort ajerkoniakowo ananasowy 215

Torty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)swoją objętość).  Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno  dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Przygotowujemy krem. Do zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania

mojewypiekiinietylko
Bajaderki orzechowe z Nutellą 368

najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy

Mania Gotowania
w kruszonce jabłuszka... 130

sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Lżejszy aniołek 306

mąkę ziemniaczaną porządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować

Czarnawisienka
Piernikowy jagielnik 205

resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem.Dzieląc ciasto na 15 części, jedna ma ok. 210 kcalDzieląc na 12, jedna

Czarnawisienka
Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 185

utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około 4 cm. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki(...)godziny do lodówki. Zawczasu nagrzej piekarnik do 200°C. Dobrze schłodzone ciasto pokrój na 5 mm plasterki. Rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 10 minut. Następnie wystudź na kratce i zapakuj do pudełek

Food Square
PIERNICZKI 24 GODZINNE 357

śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy

Z Majeczką w kuchni
Domowa Pizza 215

dobrze wyrobić, przełożyć do oprószonej mąką miski, posmarować górę olejem i odłożyć z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i formować (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wyłożyć

Słodka Strona
Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego 409

Nieskomplikowany, bardzo prosty przepis na sernik na zimno. Dla osób, które chcą zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, polecam zamiast pieczenia biszkoptu użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze do zrobienia.Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego

Słodka Strona
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 318

wodySernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania:Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę(...)kukurydzianą mieszamy z wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.Moje posty

Słodka Strona