mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości. Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizsiadłego mleka lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron. Przewracamy kiedy ładnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne(...)ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową. Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu. Smarujemy z wierzchu odstawionym mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników. Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu(...)koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony. Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami, upieczoną stroną do zewnątrz. Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidekoracji olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodaję od razu do sera, natomiast do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję do wypłynięcia na wierzch i wyjmuje łyżką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki(...)obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwody, połączyć i odstawić do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej, wodę. Wyrobić i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrobić i uformować. Położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypać mąką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Na wierzchu wyrośniętego ciasta za pomocą ostrego noża lub żyletki
A Ty Smakuj MnieHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotna5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już
Kuchnia PROzdrowotnasezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić kulkę, spłaszczać, a następnie wierzch obtaczać
Mix smakuwodę mineralną,jajko,olej,oraz cukier wlewamy do niedużego garnka (lub miksera) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto miało konsystencją niezbyt gęstego syropu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube
Przepisy i porady kulinarne