wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:253/434)

Proziaki - placki z Bieszczad 189

zsiadłego mleka lub maślanki  PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm.  Z ciasta kroimy np. prostokąty.  Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.  Przewracamy kiedy ładnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 130

oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania   PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne(...)ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową.    Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu.      Smarujemy z wierzchu odstawionym mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 271

przygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu(...)koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami,  upieczoną stroną do zewnątrz.  Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuchy ze śliwkami 130

dekoracji olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwe kluski serowe 326

dodaję od razu do sera, natomiast do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję do wypłynięcia na wierzch i wyjmuje łyżką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 137

mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki(...)obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 120

Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Walentynkowe maślane serduszka 131

łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca.  Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Prosty pszenny chleb 112

wody, połączyć i odstawić do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej, wodę. Wyrobić i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrobić i uformować. Położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypać mąką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Na wierzchu wyrośniętego ciasta za pomocą ostrego noża lub żyletki

A Ty Smakuj Mnie
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 313

Hej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański

Kuchnia PROzdrowotna
Gorąca biała czekolada z wanilią i pomarańczą 255

5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasteczka sezamowe II 180

sezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić kulkę, spłaszczać, a następnie wierzch obtaczać

Mix smaku
Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej. 135

wodę mineralną,jajko,olej,oraz cukier wlewamy do niedużego garnka (lub miksera) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto miało konsystencją niezbyt gęstego syropu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na puszysty biszkopt. 305

Puszysty biszkopt na torty lub ciasta. Składniki : Biszkopt jasny :                                         Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) : 5 jajek(...)jasne i 1 czekoladowy krążek. Czekoladowy dajemy wtedy do środka tortu,ładnie wygląda po przekrojeniu go ! Rada : Możemy dodać do naszego biszkoptu odrobinę kurkumy ( około 1/4 łyżeczki ) aby ciasto miało bardziej żółty kolor

Przepisy i porady kulinarne
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 226

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu

Przepisy i porady kulinarne