internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki(...)wyrobiłam hakiem miksera na gładkie i elastyczne ciasto, a w czasie gdy ono rosło, wypestkowałam śliwki i wymieszałam twarożek ze śmietanką i cukrem. Samo rozwałkowywanie ciasta, a następnie jego zwijanie to świetna zabawa, chwilę później ciasto siedzi już w piecu
Słodko-Słony Świat IlonyKiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto(...)było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem Drożdżówka z serem Składniki: CIASTO: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650 ok. 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 jajka 40 g świeżych drożdży 120 g masła 1/2 łyżeczki soli op. 16 g cukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA
UgotujmyTo.plszkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie.Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówkiTruskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając(...)kisiel zgęstnieje. Odstawić.Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić
Kulinarny karnet ChristopheraJest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy
Pasje JolkiCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)Gotowy budyń przykrywamy folią tak, żeby folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką
Blondynka GotujePanettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej możecie(...)obejrzeć np. tutaj. SKŁADNIKI: zaczyn: 100 g Mix per dolci Nutrifree 130 g mleka ryżowego 6 g świeżych drożdży 10 g miodu Ciasto: 200 g Mix per dolci Nutrifree 2 g Mix guar Nutrifree 2 g Mix ksantan Nutrifree 100 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych
Kuchnia bezglutenowaPizza na spodzie kalafiorowym – niby zwykła a jednak niezwykła pizza. Pizza dietetyczna? Patrząc na ilość sera, niekoniecznie. Ale ciasto, zastąpiliśmy tutaj…kalafiorem. Czego można spodziewać się po dietetycznej pizzy ( a jedliśmy ich naprawdę dużo)…raczej niczego dobrego. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie(...)spokojnie jako zwykłe ciasto pszenne. Pizza jest naprawdę dobra, co tam, na pewno zrobimy ją jeszcze nie raz, bo smakuje jak tradycyjna pizza na cienkim cieście. Spokojnie można ją brać w rękę i konsumować, co nie ze wszystkimi pizzami wychodzi. Dodatki jak to w pizzy, rzecz gustu. Możecie dowolnie nimi tutaj żonglować, dostosowując pizze do swoich wymagań. Jedyną wadą jest
Mieszam w GarnkuBardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku przenosimy je nad foremki
Karo in the KitchenBędziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów(...)odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia Gotujerazem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych(...)suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu minutach zwiększy swoją objętość, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto (na początku najlepiej w tej misce, a później na stolnicy). W międzyczasie dodajemy olej. Nasze ciasto winno być sprężyste i nie przywierać do palców. Jeżeli będzie się bardzo kleić
Kuchenne WariacjeZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)ciemnego cukru muscovado - 2 łyżki cynamonu - skórka starta z jednej pomarańczy Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy
Kuchenne WariacjeKrem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu
Przepisy i porady kulinarneCiasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko(...)masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche
Przepisy i porady kulinarneCiasto ,, Ambasador ,, z kakao. Składniki : 25 dkg margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Sposób wykonania : Margarynę,cukier,cukier waniliowy,mleko i kakao włożyć do rondla i rozpuścić na niedużym ogniu ciągle mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około(...)dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko,wsypać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarnePomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku
Przepisy i porady kulinarnePuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętrzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysię chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis i piękne zdjęcia tegoż ciasta znalazłam na blogu BAYADERKA. Wiedziałam,że upiekę je dla siebie na urodziny, to bardzo, bardzo moje smaki i nawet jakby nikomu innemu nie smakowało ja byłabym szczęśliwa :) Tymczasem smakowało wszystkim, dzieciom i dorosłym. Synio chciała jeszcze i jeszcze "torta".Dość lekkie, nie za słodkie, pyszne...ciasto miodowe: 225 g niesolonego masła250
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto zaintrygowało mnie od razu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie
Dzieje kuchennej Wiewióry