wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 1 i 1/2 łyżki miodu 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy(...)całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na głodki krem. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie
Domowy Smak Jedzeniapasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier(...)serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką
Karo in the Kitchenjarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu Barbary naprawdę zachwyca smakiem rodzimej kuchni i nowoczesną propozycją podania, co widać na talerzach. Szef kuchni — Tomasz(...)konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt, kawiarnia, kultura Wrocław, ul. Świdnicka
Food SquareKiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki tej firmy są one o niebo ładniejsze i wygodniejsze od mojej włoskiej staruszki. Dodatkowym plus dostają za bardzo ostre ostrza ze stali nierdzewnej. Ruchome oczywiście. Dość pewnie leżą w dłoni, dzięki temu, że mają lekko silikonowane rączki, ale tu coś za coś(...)przez to silikonowanie wycierając je bawełnianą ściereczką do naczyń zawsze jakieś drobne włoski ze ściereczki zostają, ale czy to jest wada? Dla mnie nie, zresztą obieraczki trzymam zamknięte w szufladzie. Znaczy się działa, jak to widać tu wyżej :) Ale która lepsza? To zależy. Ja osobiście nie przepadam za pionowymi, bo nauczona jestem na takiej z poziomymi ostrzami, a z kolei
Blondynka Gotujetarty o średnicy 28 cm: Spód: 2 łyżki wiórków kokosowych, do wysypania dna formy 100 g blanszowanych migdałów, moczonych wcześniej w wodzie przez 2 godziny 150 g orzechów włoskich 300 g świeżych daktyli, wypestkowanych 2 łyżki kakao Krem: 2 sztuki miękkiego awokado 2 bardzo dojrzałe banany 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 7 sztuk świeżych daktyli, wypestkowanych(...)łyżek kakao Spód formy równomiernie wysyp kokosowymi wiórkami. Aby przygotować spód, do robota kuchennego wrzuć odcedzone migdały oraz orzechy włoskie i zmiksuj je na drobny proszek. Następnie dodaj daktyle oraz kakao i ponownie miksuj do połączenia składników (w razie potrzeby pracę robota co jakiś czas przerywaj, aby mógł chwilę odsapnąć). Kiedy spód będzie gotowy, wyłóż nim dno oraz brzegi przygotowanej
Roślinna - blog wegańskiświąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki(...)łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki
Mała Cukierenkaprostu ksylitol tylko innej, bardziej znanej firmy :D Takie, moje małe "rozczarowanie" :D fasola kolorowa "redkinley" , fasola kolorowa "orzeł" len ziarno złocisty , sezam łuskany , migdały , orzech włoski , pestki dyni pomidor suszony olej kokosowy nierafinowany Zastanawialiście się kiedyś czym różni się olej kokosowy nierafinowany od rafinowanego? Jeżeli nie to już spieszę z wyjaśnieniem ;) Olej kokosowy nierafinowany będzie charakteryzował(...)nieco słodka, ponieważ jak domniemam, że większość składników jest słodzona cukrem :( I tutaj dobrze by było gdyby zawarta była dokładniejsza informacja o składzie. Mieszanka studencka: orzech ziemny prażony, orzech włoski łuszczony, orzech brazylijski, orzech laskowy, orzech nerkowca, migdały kalifornijskie, chipsy bananowe, migdał blanszowany, rodzynka thompson Do składu nie mam żadnych zastrzeżeń. Tak samo jak do smaku. Orzechy są bardzo dobre
Zdrowie na języku :Pproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny
Mała Cukierenkałyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę siekamy z mąką
Czerwona Porzeczkałatwo się je robi! Wystarczy rozpuszczone, mokre składniki dodać do suchych i zmiksować, a potem tylko ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :) W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię" podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był(...)Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając, aby nie przekraczać
Słodko-Słony Świat Ilonylodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe. Składniki: 1 dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado 1,5 łyżki masła orzechowego 2 łyżki siekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland ) Wykonanie: Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do zamrażarki. Orzechy włoskie ( lub inne orzechy ) posiekać na drobno. Kiedy
kolorowotorcikowopiknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki żytniej, szklanka jogurtu naturalnego(...)szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Master Cook) , łyżeczka sody oczyszczonej, 100g orzechów włoskich, 3 łyżki otrębów pszennych, 3 łodygi rabarbaru, łyżka przyprawy do piernika (użyłam Master Cook) , brązowy cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać
Z miłości do słodkościSkładniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę
W Mojej Kuchni Lubiętego jeść. Meh. I to był błąd. To pół porcji. Bo zrobienie tego tiramisu z pewnością pomyłką nie jest. W tiramisu wszystko zależy od składników. Jak to w najlepszych włoskich przepisach, jest ich niewiele, ale wystarczy odpuścić sobie z jednym z nich i już efekt jest niezadowalający. Nie marudzimy, że włoskie mascarpone drogie, nie oszczędzamy na jajkach, nie kupujemy produktu
les mirabellesPrzyznaję, że jestem straszną makaroniarą. Od tego włoskiego przysmaku bardziej lubię jedynie słodycze:) Dzisiaj przygotowałam makaron z brokułami i sezamem – szybki, sycący i zdrowy posiłek. Potrzebujemy (2 porcje): 80 g makaronu orkiszowego/razowego 1/2 brokuła Łyżka sezamu Garść orzechów włoskich Łyżka oleju sezamowego Ząbek czosnku Sól,pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez
Powiedz dietom nie