odchudzania należy jeść zupy czyste, a nie zagęszczane zasmażką czy zabielane tłustą śmietaną; do zabielania zupy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym; Poniżej znajdziesz moje przepisy na zupy, serdecznie zapraszam! Wigilijny barszcz czerwony z uszkami Zupa ogórkowa na kurzych udkach Pomidorowa na żeberkach Zupa z pieczonej dyni czyli powitajmy jesień Zupa- krem w pomidorów czyli pomidorówka nie musi być nudna Zupa
Oka w rosole czyli KaFka gotujedomowników kręciła nosem. Ostatnio jednak przygotowałam pyszny i bardzo łatwy kompot ze świeżych owoców z dodatkiem przypraw korzennych. Może być alternatywą dla tradycyjnego kompotu z suszonych owoców na wigilijnym stole. Korzenny kompot z jabłek i śliwek Przygotuj nóż, miski, garnek, łyżkę, miarkę kuchenną. Przygotuj składniki: 1 jabłko, 4-5 śliwek, 1-2 goździki, 1-2 łyżki miodu (można dać
blog.moje-pasje.infoŚledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól
Pyry na Gazrazem proponuję wam sałatkę, która sprawdzi się na stole wigilijnym. To też świetna propozycja na stół imprezowy w Sylwestra. Zatem zabieramy się za śledzie pod pierzyną. Do przygotowania naszej sałatki potrzebne będzie odpowiednie naczynie. Ja użyłem niewielkich musztardówek. Ważne jest by każdy z gości mógł przed z jedzeniem podziwiać pierzynę – warstwy z warzyw i owoców. Stąd polecam wam proste
Kuchennyviral.plBoże Narodzenie to czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy
Codzienna kuchnia niecodziennaNajbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, to zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami. Uszka z pieczarkami to smaczna altarnatywa dla tradycyjnych uszek z grzybami i kapustą. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie. składniki na około 40 sztuk ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka oleju szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki
Smakowite Daniamasełku, pyszne i chrupiące. W tym roku spędzam Święta w domu i z niecierpliwością czekam na pierogi, które przygotowuje moja siostra ;) A jakie potrawy tradycyjnie goszczą na Waszym wigilijnym stole? Chętnie poczytam ponieważ dania różnią się w zależności od regionu Polski. Wiem również, że wiele z Was mieszka poza granicami Polski, dlatego ciekawa jestem jak świętujecie Wigilię na obczyźnie
Codzienne GotowanieCześć Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi w śmietanie. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się ulubione śledzie mojego dziadka, czyli śledzie w śmietanie według przepisu mojej babci . Ostatnio jednak wypróbowałam nowym przepis na śledzia w śmietanie, jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Anety . Śledź w śmietanie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, tarkę o dużych oczkach, sitko. Przygotuj
blog.moje-pasje.infoTradycyjna wigilijna kapusta z grzybami to obowiązkowa potrawa na moim świątecznym stole. Nie wyobrażam sobie, że mogło by jej wtedy zabraknąć. Taka kapusta będzie również doskonałym dodatkiem jako farsz do pierogów, uszek czy krokietów. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula masło kminek 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela
magiczna kuchnia Kasizawsze dnia poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszcz – barszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie
nietylkopasta.plŚwietny przepis na kapustę z dużą ilością grzybów oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa , który często szykuję na wigilijny stół. Tę kapustę można też użyć jako farsz do pierogów. Wystarczy drobniej poszatkować grzyby i kapustę, wlać odrobinę więcej oleju i smażyć całość dodatkowo bez przykrycia przez 20 minut. - super bigos bez mięsa - kapustę można wykorzystać również
AniaGotuje.plPrzyszedł czas na kolejny przepis związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wigilijny barszcz czerwony z kiszonych buraków. Wiem, że dla niektórych z Was może być to obca koncepcja. Po raz pierwszy w tym roku przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka
Życie ze smakiemŚwięta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo mielony
Kuchnia co dniaKompot z suszu – tradycyjny polski napój bezalkoholowy, przyrządzany z gotowanych suszonych owoców. Początkowo podawany zimą do obiadu, obecnie serwowany jest do wieczerzy wigilijnej. Wspaniale smakuje, nie tylko dlatego że jest domowej produkcji. Aromaty gotowanych suszonych owoców czuć w całym domu, jest przyjemnie, czuć święta, pachnie obłędnie. Dawniej kompot z suszu podawany był zimą do obiadu, uwielbiam gorący kompot do obiadu
Zasmakuj KuchniDziś przepis na makówki, które są tradycyjną śląską potrawą wigilijną. Makówki to połączenie maku z bakaliami i całość przełożona bułką. Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez moich ukochanych makówek. Składniki: 250 g maku 1 L mleka 2 łyżki masła masła 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów włoskich 5 0 g wiórków
magiczna kuchnia Kasi