Kawowy sernik 325Dziś coś dla wielbicieli serników i kawy. Pyszny puszysty i bardzo kremowy sernik kawowy. Nie wiem czy sekretem tego, że jest tak delikatny było długie pieczenie
Ewa w kuchni
Karp po genewsku 159Karp przyrządzony w winie i warzywach. Kuchnia szwajcarska. Składniki karp o wadze 1,2 kg 4 łyżki masła 1 duża marchewka 1 cebula kawałek selera
R'n'G Kitchen
Pomidorowy pstrąg pieczony 191Ostatnio polubiłam ryby pieczone w papilotach. Długo marynowane a potem upieczone są soczyste i smaczne. Ale należy uważać aby ich nie przeciągnąć bo będą wiórowate i
Ewa w kuchni
Leszcz w occie 251Po wyczynach wędkarskich męża nazbierało mi się leszcza. Jak wiadomo takie średnie i mniejsza leszcze maja dużo ości. Zrobiłam więc zalewę, usmażyłam rybki i siup w
Ewa w kuchni
Paszteciki na piwie. 222Witajcie Kochani. Czy i u Was pada? Korzystając z niepogody mam chwilę, żeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości. Bardzo lubię sobie
Rozpustne gotowanie
BABKA PIASKOWA 241Dziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy
Zrób to smacznie
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 214Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym
cool and minty
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 201Pyszna, delikatna i zachwycająca kolorem roladka, którą odkryłam kilka lat temu. Jest banalna w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na świątecznym stole, świetnie sprawdza się
cool and minty
SAŁATKA JARZYNOWA 172Klasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją
cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 225Barszcz, ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po
cool and minty
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 201Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze
cool and minty
CIASTO Z ŻURAWINĄ I LUKREM KRÓLEWSKIM 214Nieskomplikowane ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet wybitnie słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej. Można je przygotować z
cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 198Miękkie, rozpływające się w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego. Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie
cool and minty
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 201Treściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony
cool and minty
KEKS 202Aromatyczny, miękki i pełen bakalii keks, który długo zachowuje świeżość. Przechowywany pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zyskuje pełnię smaku, a po tygodniu będzie
cool and minty