wigilia - 5847 przepisów (strona:293/390)

BABKA PIASKOWA 180

Dziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy

Zrób to smacznie
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 158

Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym

cool and minty
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 148

Pyszna, delikatna i zachwycająca kolorem roladka, którą odkryłam kilka lat temu. Jest banalna w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na świątecznym stole, świetnie sprawdza się

cool and minty
SAŁATKA JARZYNOWA 112

Klasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją

cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 171

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po

cool and minty
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 143

Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze  

cool and minty
CIASTO Z ŻURAWINĄ I LUKREM KRÓLEWSKIM 146

Nieskomplikowane ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet wybitnie słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej. Można je przygotować z

cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 133

Miękkie, rozpływające się  w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego.  Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie

cool and minty
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 148

Treściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony

cool and minty
KEKS 142

Aromatyczny, miękki i pełen bakalii keks, który długo zachowuje świeżość. Przechowywany pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zyskuje pełnię smaku, a po tygodniu będzie

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 178

Pierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub

cool and minty
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 133

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                  

Kulinarne Fantazje Marioli
KUTIA Z PĘCZAKU 139

Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.        

Kulinarne Fantazje Marioli
SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 141

Uwielbiam rybę w cieście francuskim. Tak podana, pięknie wygląda, pysznie smakuje i z pewnością zachwyci naszych gości.                  

Kulinarne Fantazje Marioli
Szczupak pieczony 132

Od jakiegoś czasu mój mąż zapalił się na wędkowanie. Co prawda gdy był dzieckiem jeździł ze swoim tatą bardzo często na ryby ale potem miał dużą

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania