Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 276Ravioli to włoski specjał, ale w zasadzie niczym nie różni się od naszych, swojskich pierogów. Jednakże przepis, który dzisiaj dla Was przygotowaliśmy jest już diametralnie różny
Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 301Na zakończenie klasyka klasyki, czyli doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylko
Śledź w śmietanie z jabłkiem 194No i wreszcie nadchodzą święta. Czas odpoczynku, relaksu i wytchnienia. Chociaż pogoda za oknem zdecydowanie nie jest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch
Wyprawy kulinarne
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pierniczki 387Pierniczków nie ma sensu przedstawiać - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przekąsek, chyba bez względu na rejon? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale potrawy się różnią, pierniczki są
Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 352Makowy specjał, który u mnie pojawiał się bardzo rzadko, zwykle serwowaliśmy makiełki. Niemniej odkąd sama angażuję się w przygotowania wigilijne, zdarzało mi się przygotować kutię. W
Przepysznik - BLW i nie tylko
Śledzie w pomidorach z pieczarkami 276Śledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo
Monia miesza i gotuje
Piernik z powidłami 218Każdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z
Kolejny blog o gotowaniu
Kulebiak z karpiem 198Ciasto 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól
Gotowanie jest łatwe
Karp w czterech odsłonach 193Ile domowników przy stole tyle gustów i smaków. Jedna osoba lubi jeść tradycyjnie, inna woli kuchnie nowoczesną, a kolejna stawia na zdrowy styl życia. Dobra gospodyni
Kolizje Smaków
Sernik piernikowy według przepisu Pawła Małeckiego 472Pieczenie serników nie jest moją mocną stroną. Nie wychodzą nigdy pięknie wyrośnięte i idealnie gładkie. Moje serniki są nierówne, popękane i opadają, tak ich urok. W
Kolizje Smaków
Dorsz zapiekany z grzybami i sosem pietruszkowym 197Proponuję zrobić taką rybkę na wigilijny stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch
Kuchnia Pokoleń
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 284Nie ma chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W
Karo in the Kitchen
KOTLETY SOJOWE W GALARECIE z zalewy octowej 290Hej kochani! Święta tuż, tuż i osobiście przestawiam się już na tryb offline, żeby dać sobie czas na spokojne przygotowanie domu i stołu ale oczywiście gdzieś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Śledzie z rodzynkami i chili 333Słodko kwaśno pikantna wersja śledzi. Składniki 500 g filetów śledziowych 50 g cukru 80 ml oleju słonecznikowego 40 ml octu z białego wina 4 łyżki
R'n'G Kitchen
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Śnieżne kuleczki fasolowe 257Był duży deser, musi być też jakiś mały, tak na jeden, góra dwa ząbki. Kiedy siedzimy długo przy stole, a rozmowa toczy się tak dobrze, że
Przepysznik - BLW i nie tylko