wigilia - 5847 przepisów (strona:293/390)

SAŁATKA JARZYNOWA 115

Klasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją

cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 175

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po

cool and minty
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 148

Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze  

cool and minty
CIASTO Z ŻURAWINĄ I LUKREM KRÓLEWSKIM 149

Nieskomplikowane ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet wybitnie słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej. Można je przygotować z

cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 139

Miękkie, rozpływające się  w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego.  Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie

cool and minty
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 151

Treściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony

cool and minty
KEKS 146

Aromatyczny, miękki i pełen bakalii keks, który długo zachowuje świeżość. Przechowywany pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zyskuje pełnię smaku, a po tygodniu będzie

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 182

Pierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub

cool and minty
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 139

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                  

Kulinarne Fantazje Marioli
KUTIA Z PĘCZAKU 146

Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.        

Kulinarne Fantazje Marioli
SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 147

Uwielbiam rybę w cieście francuskim. Tak podana, pięknie wygląda, pysznie smakuje i z pewnością zachwyci naszych gości.                  

Kulinarne Fantazje Marioli
Szczupak pieczony 138

Od jakiegoś czasu mój mąż zapalił się na wędkowanie. Co prawda gdy był dzieckiem jeździł ze swoim tatą bardzo często na ryby ale potem miał dużą

Ewa w kuchni
Ryba po grecku 140

Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. W moim domu od zawsze znałam ten smak, dlatego dziś kontynuuję tradycję i przyrządzam ją w domu. Jest najlepsza

Zasmakuj Kuchni
Sernik królewski 205

Przepis na cudowny sernik królewski dostałam wiele lat temu od kuzynki. Był i jest nadal hitem wielu rodzinnych spotkań bo wszyscy go lubią. Bardzo dziwne, że

Smaczna Pyza
Puszysty sernik 277

Dziś mam dla Was pyszny sernik. Jest bardzo delikatny i puszysty. Sernik ten jest na bazie półtłustego twarogu i jogurtu greckiego - po prostu pycha. Rozwiń i

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania