Śledzie po grecku 191Następne śledzie, które proponuję zaserwować na wigilijnym stole, są lekko marynowane z dodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do
To co kocham
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 189Kutia pojawia się dość często na wigilijnych polskich stołach. Jest to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej
To co kocham
Galaretka z gruszkami i makiem 140Jeśli gotujecie kompot z suszu, to z pewnością wiecie, że zawsze trochę zostanie. Do tego deseru potrzeba tylko 2 szklanki kompotu
To co kocham
Pierniczki staropolskie 197„Na stole leżą świąteczne dania. Robi się ciemno, nadchodzi noc. Pod choinką leży stos prezentów do rozdania, w całym domu panuje świąteczna
To co kocham
Pierniczki staropolskie 2014 172Jak obyczaj każe stary, według przodków naszej wiary, pragnę złożyć Wam życzenia w dniu Bożego Narodzenia. Niech ta gwiazdka betlejemska, co przyświeca nam o
To co kocham
Świąteczny wieniec pierniczkowy 179Szczęście nadaje sens życiu, To magia w sercu zaklęta. Nie pozwól mu zostać w ukryciu, Podaruj je bliskim na święta! Przepis na
To co kocham
Pasztet z kaczki z pistacjami 186Najlepszy pasztet, jaki upiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując
To co kocham
Ciastka cynamonowe półfrancuskie 170Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Witam Was pysznymi ciasteczkami. Te ciasteczka półfrancuskie o smaku cynamonowym polane czekoladą zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie
To co kocham
Śledzie z marynowaną śliwką 174Jest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej
To co kocham
Szarlotka japońska 153Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo
To co kocham
Marynowana biała ryba 159Dla odmiany biała ryba w wersji marynowanej. Nie smażona tylko gotowana na parze i zalana aromatyczną marynatą. Do tego dania można użyć
To co kocham
Ciasto Trzy Smaki 193To ciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na
To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 177Nie znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. Można nie lubić jakiegoś konkretnego farszu, ale ogólnie pierogi wszystkim smakują. W moim domu rodzinnym
To co kocham
Sałatka śledziowa z burakiem i ananasem 207Jak na środę popielcową przystało, pojawia się w mojej kuchni sałatka śledziowa. Lubię tylko takie sałatki, w których widać składniki, z jakich
To co kocham
Dorsz pieczony na różowo 165Zdrowa ryba czyli chudy filet z dorsza gości dzisiaj w mojej kuchni. Dzięki marynacie stał się niezwykle aromatyczny i kruchy, a kolorystycznie
To co kocham