wigilia - 5847 przepisów (strona:11/390)

Konkurs - "Ryby są super" z autografem Karola Okrasy 166

twarzy uśmiechem :) Na czym polega konkurs? W komentarzach pod tym postem napiszcie, bez której potrawy (oczywiście z rybą w roli głównej) i dlaczego - nie wyobrażacie sobie Waszej rodzinnej Wigilii. Przepisy mile widziane- ale nie obowiązkowe :) Konkurs trwa do 10 grudnia do 23.59. Wybiorę dwie najciekawsze odpowiedzi, które zostaną nagrodzone  tą piękną kulinarną pozycją. Wyniki  ogłoszę 12 grudnia(...)przesyłki dotarły do Was na jakiś czas przed Świętami, żebyście mogli spokojnie przejrzeć książkę i skorzystać podczas Wigilii i Bożego Narodzenia z przepisów Doroty i Karola . Jeśli chcecie być na bieżąco z tym , co dzieje się na blogu zapraszam na Fanpage  Moje Kuchenne Rewelacje Zwycięzców konkursu bardzo proszę o kontakt i dane do wysyłki na e-mail: meg.chyla@gmail.com Jeżeli

Moje Kuchenne Rewelacje
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 160

150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła)    ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz(...)częściami ciasta. Upieczone i ostudzone blaty owijamy folią (każdy oddzielnie) i układamy na sobie, po czym dodatkowo przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 dni. Ok. 2-3 dni przed Wigilią (najlepiej 21-22 grudnia) Pierwszy blat kładziemy na dość sporym kawałku folii aluminiowej i smarujemy połową powideł, na nim układamy drugi blat i smarujemy drugą połową powideł, przykrywamy trzecim blatem

chili & sugar
Świąteczne ciekawostki kulinarne - mak 137

Zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięły się pewne tradycje w naszej kuchni? Dlaczego w Wigilię na każdym polskim stole nie może zabraknąć niektórych potraw? To, że że po prostu muszą się na nim znaleźć, jest dla nas obecnie tak oczywiste, że nie zastanawiamy się nad ich znaczeniem, w przedświątecznym pośpiechu nie mamy zresztą na to czasu. Gdyby jednak ktoś znalazł chwilę(...)/zdj. internet/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy

Kuchenna Kontrrewolucya
833. Świąteczne migawki. 186

wieczorem śnieg? Największy i najlepszy prezent na święta mimo, wszystko. Pomimo, że to tylko zwykły śnieg, a wywołał na mojej twarzy wielki uśmiech :)Mam nadzieje, że miło spędziliście zarówno wigilię jak i wczorajszy dzień. U mnie z miłymi niespodziankami, bo kolację zjadłam w dwa razy większy gronie niż miała być :)W tym roku święta trochę inne, bo dzisiaj zamiast cioci(...)inaczej, bo nie u swojej rodziny, za to u rodziny D, miło było ;) Teraz uciekam pobawić się w gospodarza, a was zostawiam z kilkoma migawkami :)Jakiś dzień przed Wigilią zachciało mi się jednak upiec pierniczki, bo jak to, święta bez pierniczków? Nie ma mowy. Padło na te nadziane, oblane słodkim lukrem. Dobry wybór.  Z racji, że mój

More food, love and dreams
Świąteczna zupa rybna 389

Dzień dobry Kochani, Dzisiaj będzie rzecz o rybach . Wiadomo, nasza Wigilia nie może obejść się bez rybnych potraw. Podobnie jest w krajach śródziemnomorskich. Choć nie zawsze w czasie wieczerzy zachowuje się post, ryby a także owoce morza pełnią ważną rolę w świątecznym menu. W końcu dostęp do Morza Śródziemnego, a w konsekwencji do wspaniałych i świeżych morskich stworów zobowiązuje prawda(...)Dlatego Wigilia w krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare . Jest różnorodnie i wykwintnie, bo w takie święto na stół powinny trafić same najlepsze frykasy.    W Hiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsze pierogi na Wigilię 396

Wigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę(...)grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię... Tych pierogów nie pamiętam z wczesnego dzieciństwa. Wtedy moim największym przysmakiem były uszka (które nadal uwielbiam) - lepiłyśmy je z Babcią całymi godzinami przed Wigilią. Wszyscy za nimi przepadają, ilości więc musiały być odpowiednie. Jednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakwas na barszcz czerwony 563

Dzień dobry! To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku! Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy(...)zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, można je dodać dopiero przy przygotowywaniu zupy. Jeśli jadacie barszcz czerwony w Wigilię, to obowiązkowo z dodatkiem takiego zakwasu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 494

stawały się krótsze ,wieczory dłuższe, pracy mniej , a TV jeszcze nie było ,ludzie zbierali się w jednym domu, aby gawędzić ,śpiewać i bawić się .Takim  spotkaniom sprzyjały wigilie Katarzyny i Andrzeja . Był to czas wróżb. Kawalerowie wróżyli sobie w ” katarzynki.  "Poradzić się Minerwy - sposób to jedyny, Którą świat pod imieniem wielbi Katarzyny.” Natomiast panny wróżyły sobie(...)Andrzeja. Z czasem  wróżby „ katarzynkowe” zanikły ,a tradycja andrzejek pozostała do dziś. Andrzejkowe wróżby ,a potem kolacja przy świecach. Obchodzimy je w wigilię (w przeddzień) dnia św. Andrzeja, czyli 29-go listopada w całej Europie. Do Polski zwyczaj ten przywędrował  w XVI w..W swoim utworze Marcin Bielski w 1557r tak napisał : „Nalejcie wosku na wodę , Ujrzycie swoją

Kulinarny karnet Christophera
Moczka śląska 215

zupę gotowało się na wywarze z głów karpi, dodawało ciemne piwo, a po piernik jeździłyśmy z mama aż do Szopienic. Wtedy ta zupa była dla mnie obok siemieniotki przekleństwem wigilii, dzisiaj wspominam ja z rozrzewnieniem. Moja wersja jest bardziej deserowa i może dzięki temu łatwiejsza do zaakceptowania. W każdym razie kto nie spróbował śląskiej moczki ten nie może powiedzieć(...)śląską wigilie. Tak wiec polecam, chociaż na jeden raz. A zdjęcia niestety z zeszłego roku z Wigilii, dlatego takie średnio udane. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię 60

Rate this post Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię Święta nadchodzą wielkimi krokami. Jak co roku trzeba coś przygotować i ugotować. Coś smacznego i ciekawego. Oczywiście co roku tez pojawia się problem czym tu zaskoczyć domowników, żeby przełamać rutynę i błysnąć niczym pierwsza gwiazdka sztuką kulinarną W ubiegłym roku takim światełkiem na stole był u nas właśnie karp, smażony(...)stopi i wsiąknie w panierkę, nadając jej niesamowitą czosnkowo-maślaną nutkę Gotowe . Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami lub solo. Smacznego!   Artykuł Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Barszcz czerwony na zakwasie 56

Najlepszy wigilijny barszcz czerwony na zakwasie. Przepis na barszcz czerwony, który ma intensywny czerwony kolor i głęboki smak. Tradycyjny barszcz czerwony świetnie smakuje podany z uszkami na Wigilię. Czysty barszcz czerwony może być również podany w filiżance do popijania pierożków, krokietów lub pasztecików. Smak barszczu na zakwasie pamięta się bardzo długo. Barszcz czerwony na zakwasie przygotowuje się bardzo łatwo, jednak(...)Płyn wymieszać z zakwasem i przyprawić do smaku pieprzem i solą, chwilę podgrzewać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ilość zakwasu dostosować do stopnia jego kwaśności. Barszcz czerwony podawać na Wigilię z uszkami lub pierożkami. Zobacz również: krokiety z kapustą i grzybami

Kuchcik gotuje
Wigilijna sałatka wyśmienita 50

Wigilijna sałatka wyśmienita Święta i wigilia, to czas kiedy na naszych stołach królują między innymi sałatki. Oczywiście zazwyczaj pierwsze skrzypce gra klasyczna jarzynowa, ale warto także zaskoczyć gości innymi smakami. Dziś podsyłam Wam pomysł na jedną z moich ulubionych świątecznych sałatek, bez której nie wyobrażam sobie wigilii. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: 3 ugotowane buraki 1 cebula

Blog z Apetytem
Świąteczna sałatka z tuńczykiem 44

posypana zieleniną, Smacznego! ŻYCZYMY wszystkim czytelnikom naszego bloga SMACZNYCH i WESOŁYCH ŚWIĄT! Jeśli skorzystacie z naszych przepisów to dajcie znać w komentarzu co przygotowaliście w tym roku na Wigilię i Boże Narodzenie i czy wam to smakowało.   The post Świąteczna sałatka z tuńczykiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szczupak pieczony w sosie śmietanowo cytrynowym 48

Szczupak pieczony w sosie śmietanowo cytrynowym – bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne danie. Świetnie się sprawdzi na wigilię i Boże Narodzenie, ale również na obiad w którym główną rolę gra ryba. Miałam akurat filety szczupaka, ale możecie wybrać tu filety swojej ulubione ryby czy to słodkowodnej czy morskiej. Sos Śmietanowo cytrynowy jest bardzo prosty do przygotowania a świetnie(...)nadaje smak rybie! Jakie ryby będą u was na wigilię? PRZEPIS SZCZUPAK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWO CYTRYNOWYM Składniki: 600g – 1 kg filetów szczupaka duży kubek 400g śmietany 18% 1 cytryna 1 łyżeczka chrzanu tartego 1 ząbek czosnku sól himalajska pieprz ziołowy Jak zrobić szczupaka pieczonego w sosie śmietanowo cytrynowym: Filety ryby umyć i osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Formę

Dorota Smakuje