Uszka na wigilie Tak na prawdę jestem fanem pierogów na wigilię, a uszka to tylko dodatek do barszczu, to muszę przyznać, że te Agnieszkowe uszka wigilijne są rewelacyjne. 👉Jak zrobić uszka z grzybami❓ Kto powiedział, że uszka maja być robione tylko na wigilię. Pomimo, że jest to potrawa wigilijna, takie uszka można zrobić
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegołąbki bez mięsa. Farsz do gołąbków składa się z kaszy pęczak, suszonych grzybów i kapusty kiszonej. Zobacz przepis na te pyszne gołąbki! Gołąbki z pęczakiem są doskonałą propozycją na Wigilię, ale będą równie dobrą opcją jako obiad w każdym innym dniu w roku. Warto poświęcić trochę czasu, aby przygotować to pełne smaku tradycyjne danie z inną odsłoną farszu. Gołąbki przygotowałam(...)kapusty włoskiej. Jest to przepis na gołąbki pieczone w piekarniku. Jaki zrobić farsz do gołąbków wigilijnych? Farsz do gołąbków na Wigilię może przybrać różną postać. Najbardziej tradycyjne są gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, ryżem i grzybami, a także gołąbki z ziemniakami (w wersji z kaszą lub z grzybami). Jednak możesz również przygotować inny farsz do wigilijnych gołąbków
Via Gustotakiego domu, w którym nie lepi się ich w tymże właśnie okresie. Co niektórzy lepienie uszek zaczynają już początkiem miesiąca i mrożą je na odpowiedni moment, którym najczęściej jest Wigilia . Jeszcze inni decydują się na ich przygotowanie w przeddzień Wigilii bądź bezpośrednio w jej dniu. U mnie uszka większą popularnością cieszą się w trakcie roku, ponieważ Wigilię na ogół spędzam
MeCookswyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku w Chicago z moim rodzeństwem, musiałam zmierzyć się z nimi(...)sama. Raz zdarzyło mi się kupić gotowe i pamiętam minę mojego syna Michała, który był bardzo zdegustowany i zawstydził mnie mówiąc, że babcia by takich uszek nie podała na Wigilię. Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką
To co kochamOdkąd sięgam pamięcią, tradycyjny karp zawsze gościł na polskiej Wigilii w moim domu. Ale co mówi tradycja? … że, na stole wigilijnym powinna znaleźć się ryba! Koniec, kropka. Ryba to stary chrześcijański znak, uosabia tajemnicę, bo nie ma głosu, a przede wszystkim symbolizuje Jezusa, a ichthys to w starożytnej grece ryba. Słowo to można utworzyć z pierwszych liter składających się(...)ogromne ilości tej ryby. Karpia łatwo hodować na masową skalę, starczało więc dla wszystkich. Była to tradycja biednej, komunistycznej Polski i dlatego nasi rodzice i dziadkowie nie wyobrażają sobie Wigilii bez karpia. Moje pokolenie również do tego przywykło i, mimo że 25 lat po obaleniu komunizmu nie podoba mi się ta tradycja, to sentyment, a bardziej przyzwyczajenie do karpia pozostało
To co kochamświeżej makreli są najlepsze. Do zakwaszania sosu nie stosujemy octu tylko sok z cytryny, wtedy ryba ma delikatnie słodko-kwaśny smak. Rybę w pomidorach najlepiej zrobić 2 dni przed Wigilią, wtedy ryba nabierze wymaganego smaku. Jeśli nie zjemy jej w Wigilię to zawsze ryba znajdzie amatorów w następne świąteczne dni. Robimy ją też czasami na Sylwestra, gdyż może być doskonała(...)zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rybę, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Można jeść jeszcze w tym samym dniu, ale polecam wytrzymać do Wigilii. Smacznego. Inspiracja The post Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowy kisiel żurawinowy - zdrowy deser dla dzieci i na Wigilię Listopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z tych wyjątkowych jagód. Doskonałym pomysłem jest kisiel żurawinowy, czyli lekki, cierpki deser dla małych i dużych łakomczuchów. Nie dość, że jest niezwykle smaczny to również niezwykle zdrowy. Polecam przepis na domowy kisiel żurawinowy . Składniki(...)właśnie tam rośnie w Polsce rodzima żurawina błotna . Choć trzeba wspomnieć, że w sklepach dostępne są saszetki z gotowym kisielem żurawinowym, zatem można spróbować tego deseru. Kisiel żurawinowy na Wigilię Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie gościło na stole podczas Wigilii na polskich Kresach. Jest to wigilijna potrawa typowa dla Polski Wschodniej, w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Jako
KorniszonkiDomowy kisiel żurawinowy - zdrowy deser dla dzieci i na Wigilię Listopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z tych wyjątkowych jagód. Doskonałym pomysłem jest kisiel żurawinowy, czyli lekki, cierpki deser dla małych i dużych łakomczuchów. Nie dość, że jest niezwykle smaczny to również niezwykle zdrowy. Polecam przepis na domowy kisiel żurawinowy . Składniki(...)właśnie tam rośnie w Polsce rodzima żurawina błotna . Choć trzeba wspomnieć, że w sklepach dostępne są saszetki z gotowym kisielem żurawinowym, zatem można spróbować tego deseru. Kisiel żurawinowy na Wigilię Kisiel żurawinowy to danie, które tradycyjnie gościło na stole podczas Wigilii na polskich Kresach. Jest to wigilijna potrawa typowa dla Polski Wschodniej, w innych częściach kraju jest praktycznie nieznana. Jako
Gotujemy i jemygęsty i bardzo słodki. Gorący koncentrat, wlewam do butelki i kiedy przychodzi pora gotuję barszcz. Wigilijny barszcz czerwony jest szczególnym daniem na świątecznym stole. Czasami przyrządzam zupę grzybową na wigilię, ale przyznam, że wolę czerwony barszcz . Nasza wigilia to połączenie dwóch tradycji, polskiej i szwedzkiej . Lekko kwaśny i aromatyczny wigilijny barszcz czerwony lubią nawet nasi szwedzcy i innych narodowości przyjaciele(...)odczuwam brak w katolickiej Polsce. Brzmi paradoksalnie, prawda? Pora wreszcie coś z tym zrobić. Wigilijny barszcz czerwony to danie jarskie, ugotowane na warzywnym bulionie. Co prawda u mnie wigilia nie zawsze jest bezmięsna, bo dawno wyszłam z założenia, że to tylko dziwny wymysł ale barszcz jest zawsze warzywny. Do barszczu najczęściej przygotowuję paszteciki. Jakie przyrządzę w tym roku jeszcze
codojedzeniajuż ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie, w kamiennym garnku połowę tego czasu. Standardowo przyjmuje się(...)pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno, tak gdzieś wyczytaliśmy przygotowując ten wpis, nie ma różnicy między kapustą kiszoną a kwaszoną, że kwaszona, wbrew obiegowym opiniom
Niedzielny kucharzŚwiąt. Ale wiem że są jego zagorzali wielbiciele i przeciwnicy. Dwa obozy pokazały się na Instagramie, kiedy dodałam zdjęcie mojego kompotu. Ja kompot uwielbiam już od dzieciństwa. Zawsze podczas Wigilii powtarzam sobie że będę go robiła nie tylko z okazji świąt i tak mija kolejny rok i przychodzą Święta. Ale to nie takie proste zrobić go poza okresem grudniowym. Gotując(...)brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. A gdzie jabłka? No właśnie ich szukałam najdłużej. Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zatem gotuję go zawsze dnia poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy
nietylkopasta.plOdkąd sięgam pamięcią, tradycyjny karp zawsze gościł na polskiej Wigilii w moim domu. Ale co mówi tradycja? … że, na stole wigilijnym powinna znaleźć się ryba! Koniec, kropka. Ryba to stary chrześcijański znak, uosabia tajemnicę, bo nie ma głosu, a przede wszystkim symbolizuje Jezusa, a ichthys to w starożytnej grece ryba(...)Karpia łatwo hodować na masową skalę, starczało więc dla wszystkich. Była to tradycja biednej, komunistycznej Polski i dlatego nasi rodzice i dziadkowie nie wyobrażają sobie Wigilii bez karpia. Moje pokolenie również do tego przywykło i, mimo że 25 lat po obaleniu komunizmu nie podoba mi się ta tradycja, to sentyment
To co kochamosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam(...)lepiej. Wyciąć szklanką lub foremką odpowiedniej wielkości koła. Osobiście lubię małe pierogi, które przygotowuję z tradycyjnej szklanki Na przygotowane koła wyłożyć farsz. Tutaj tzw. farsz postny idealny na Wigilię, czyli z kapustą i grzybami, ale sprawdzą się też farsze mięsne, mięsno-warzywne itp. Wypełnione farszem pierogi złożyć na pół i kleić palcami jak tradycyjne pierogi Gotowe pierogi gotować we wrzącej
Ola la LCHFwyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku(...)pamiętam minę mojego syna Michała, który był bardzo zdegustowany i zawstydził mnie mówiąc, że babcia by takich uszek nie podała na Wigilię. Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką
To co kochamWigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub niespodziewanym gościu. Wieczór ten przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a dorosłym życiu jest pełen nadziei zawartej w życzeniach, które sobie składamy. Wybaczamy sobie wszelkie urazy wspominamy bliskich, którzy odeszli na zawsze. U nas przygotowania(...)uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy grudzień. Pewnie zastanawiacie się co to ugotować na Wigilię i świąteczne dni. Ja też intensywnie nad tym myślę. Przeglądam przepisy i szukam inspiracji. Co prawda Wigilię i Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-) W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Pierwszą propozycją(...)jest zupa grzybowa. Pyszna, bardzo aromatyczna, z dużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!! U nas pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, że nie każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać
Passion of Cookingpani Kasi, która jest moim idolem w kategorii "ciasta i inne wypieki" :-) Po raz pierwszy piekłam je chyba z sześć lat temu i teraz nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii i innych imprez w gronie rodziny, czy znajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny, ale na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami(...)Zazwyczaj za jednym zamachem przygotowuję farsz z 3-4 porcji i jednego dnia lepię pierogi, a następnego piekę paszteciki. Wszystko oczywiście mrożę i wyciągam w Wigilię rano, przed samym podaniem podgrzewam w piekarniku i gotowe :-) Goście zachodzą w głowę jak zdołałam przygotować tak dużo różnych potraw w tak krótkim czasie, a ja się tylko uśmiecham i nie zamierzam zdradzać
Rozpustne gotowanieJuż niedługo Wigilia = a jak Wigilia to na stole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie. Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie. Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy(...)udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną . Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje
Kolizje Smakówjuż wcześniej wspomniałam święta nie są dla mnie większym stresorem. Wcale nie czuje przedświątecznej gorączki. Niemniej jednak warto pewne przygotowania rozpocząć wcześniej, aby w Wigilię nie obudzić się z ręką w nocniku. Zgodnie z zasadą, że dobra organizacja to podstawa sukcesu, moje skromne przygotowania rozpoczynam już dziś. Dzień po dniu będę z czymś ''walczyć'', aby na koniec dokonać jedynie(...)przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania. Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa
bastalenaserem Dziś temat bardzo na czasie, co do barszczu czerwonego zamiast uszek? Tani i prosty przepis na kotlety bez mięsa z pieczarkami i serem. W każdym domu, rodzinie Wigilia to kwestia smaku, tego co lubimy i co lubią nasi bliscy. Paszteciki, uszka to klasyka, ale czasem szukamy czegoś innego. Kotlety z gotowanych ziemniaków i pieczarek lub grzybów leśnych to żadna(...)nowość, ale zawsz jakiś zamiennik. Kotlety wigilijne mogą być także z kapustą i grzybami. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i mozzarellą Wigilia dania klasyczne takie które są z nami od dawna i całkiem nowe. Moim zdaniem nawet w tak uroczystym dniu jakim jest Wigilia, warto łamać przyzwyczajenia nie łamiąc zasad. Przecież barszcz czerwony znakomicie smakuje z pierogami, a kluski z makiem
Dieta moja pasjaPierogi z karpiem na Wigilię . Jest już grudzień, pora na świąteczne przepisy. Pierogi z rybą nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z rybnym bulionem warzywnym. Pierogi z rybnym farszem sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. W moim domu wigilijnego karpia przygotowuje się na na wiele sposobów. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony(...)łyżką cedzakową. Można je polać podsmażoną cebulką i podać samodzielnie lub tak jak ja podać jako zamiennik tradycyjnych uszek do rybnego bulionu warzywnego. The post Pierogi z karpiem na Wigilię appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja mama, w dużym garze i jemy go przez całe święta. Barszcz ten ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak. Jest to najlepszy barszcz czerwony jaki jadłam! Na Wigilię podajemy go z tradycyjnymi uszkami z grzybami i/lub fasolą Jaś, natomiast w pozostałe dni świąteczne najczęściej pijemy go solo w towarzystwie pierogów, krokietów czy pasztecików. Barszcz wigilijny to barszcz postny(...)trzeba dobrze sprawdzić skład, by był to zakwas naturalny, bez zbędnych dodatków i konserwantów. W naszym domu, tradycyjne co roku, taki barszcz przygotowuje się na wieczór dzień przed Wigilią i całą noc stoi w chłodnym miejscu, by naciągnął nie tylko kolor, ale także i smak. Dopiero przed kolacją wigilijną barszcz doprawia się zakwasem i przyprawami. Jest tak dobry
Kuchnia MagdaLenymoja mama, w dużym garze i jemy go przez całe święta. Barszcz ten ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak. Jest to najlepszy barszcz czerwony jaki jadłam! Na Wigilię podajemy go z tradycyjnymi uszkami z grzybami i/lub fasolą Jaś, natomiast w pozostałe dni świąteczne najczęściej pijemy go solo w towarzystwie pierogów, krokietów czy pasztecików. Barszcz wigilijny to barszcz postny(...)trzeba dobrze sprawdzić skład, by był to zakwas naturalny, bez zbędnych dodatków i konserwantów. W naszym domu, tradycyjne co roku, taki barszcz przygotowuje się na wieczór dzień przed Wigilią i całą noc stoi w chłodnym miejscu, by naciągnął nie tylko kolor, ale także i smak. Dopiero przed kolacją wigilijną barszcz doprawia się zakwasem i przyprawami. Jest tak dobry
Kuchnia MagdaLenyKażde imprezy, które mile wspominam, łączy jeden wspólny mianownik. Są nimi śledzie, a ściślej mówiąc pyszne potrawy ze śledziem w roli głównej. Bez względu na to, czy jest to: Wigilia, Sylwester, Andrzejki, wesele, imieniny czy weekendowe spotkanie, na stole obowiązkowo goszczą wykwintne dania ze śledziem . Jestem pewna, że każdy ma swoje ulubione potrawy ze śledzia. Nawet co dom, to inna(...)odmiana tego samego przepisu. Poniżej przedstawiam listę moich kilkunastu najlepszych śledzi na Wigilię i zachęcam do ich zrobienia. Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie potrawy lub odnośnik na dole każdego przepisu. Efektownie wyglądające śledzie wigilijne Śledzie po japońsku to efektownie wyglądająca i jeszcze lepiej smakująca potrawa. Wygląda bardzo oryginalnie. Jestem pewna, że każdego zachwyci na świątecznym stole. Kliknij w zdjęcie
Ania gotujeBożego Narodzenia? Chcąc upiec ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie, warto stworzyć odpowiedni plan działania. Część z nich wymaga bowiem wcześniejszego przygotowania, ograniczając przy tym ilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią. Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas(...)pieczenie tuż przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis na pierniczki znajdziesz u mnie na blogu! Z niego możesz przygotować ciasteczka nawet miesiąc przed Wigilią. Piernik staropolski warto zacząć przygotowywać nawet 6-8 tygodni przed świętami. To duże ułatwienie, bo nie trzeba go robić na bieżąco. Wystarczy w dniu podania albo jeden dzień wcześniej
Rozdomowionadań, które podkreślą uroczysty charakter świąt. Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić oraz jak zaplanować menu, aby nic się nie zmarnowało? Dziś wezmę pod uwagę nie tylko Wigilię, ale także dwa kolejne dni! Jak zaplanować potrawy na Boże Narodzenie? Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z obfitością dań na stole. Chociaż zakup wielu produktów spożywczych i przygotowanie prawdziwej(...)pozostało Ci sporo żywności, możesz oddać ją potrzebującym osobom lub zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Zobacz też: Zaczynamy przygotowania do świąt – lista zadań do wydruku Co zrobić na Wigilię? Tradycyjne dania na stół Zastanawiasz się, co zrobić na święta Bożego Narodzenia? Zdecyduj się na tradycyjne potrawy wigilijne postne. Od lat są one związane z polskimi obyczajami, co roku smakują
Rozdomowionaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z kapustą i grzybami to danie, które większości z Was kojarzy się z Wigilią. Nic dziwnego, ponieważ to obowiązkowa pozycja na liście Wigilijnych potraw w każdym domu, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z dodatkiem domowych uszek z kapustą i grzybami , Wy z pewnością także. W naszym domu uszka z kapustą i grzybami goszczą(...)uszka smakują wyjątkowo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu zazwyczaj przygotowujemy uszka z kapustą i grzybami nieco wcześniej, a później je mrozimy i wyciągamy w dzień Wigilii. Nie lubię zostawiać sobie wszystkich dań na ostatnią chwilę, ponieważ robienie wszystkiego na wariackich papierach nie kończy się dobrze. Dania takie jak pierogi, uszka, czy gołąbki robię dużo wcześniej i mrożę
Przepiski.plwszystkim będzie smakować. Jeśli chodzi o potrawy świąteczne, to ja znalazłam kilka inspiracji na stronie przepisy.pl . Mamy dania wigilijne podzielone na: grzyby, kapusta i pierogi, ryby na Wigilię, ciasta i ciasteczka na Święta, zupy świąteczne, przystawki i sałatki. W tamtym roku Wigilię mieliśmy tylko we własnym gronie, więc potraw nie było za wiele, ale jak wybieramy się(...)trzy dni tyle ich wyszło :-) W tym roku zobaczymy, jak to będzie wszystko wyglądało, bo grudzień zapowiada mi się dość intensywnie w pracy, ale na pewno na Wigilię potrawy będą jak co roku. Nie wiem, czy będzie ona w większym gronie, czy też tylko sami. Jeśli w większym to na pewno będziemy mieli przydzieloną potrawę do zrobienia. Nowości
kruche babeczkiŚledzie z rodzynkami na Wigilię. Śledzie Wigilijne na słodko z rodzynkami i miodem. Zaczął się na blogu ruch, ludzie szukają już w listopadzie świątecznych przepisów! Wszak Boże Narodzenie już tuż, tuż. Jeśli wciąż nie macie pomysłu na przygotowanie świątecznego menu to Blog „Damsko-męskie spojrzenie na kuchnie” w tym roku poleca kolejny przepis na śledzie wigilijne, ale tym razem(...)natkę oraz pokrojone śledzie. Słoik odstawiamy w chłodne miejsce, aby śledzie się przegryzły, najlepiej do lodówki , można jeść już tego samego dnia, ale jak zrobicie kilka dni wcześniej przed Wigilią, czy inną okazją do ich podania to też będą doskonałe w smaku. Podajemy np. z pieczywem. Smacznego! The post Śledzie z rodzynkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusicie się przygotować, żeby “przetrwać” Święta z cukrzycą. Jestem pewna, że dzięki odpowiedniemu nastawieniu i planowi, będziecie w stanie z zadowoleniem przeżywać najbliższe dni. Wigilia diabetyka Kolacja wigilijna to jeden z najzdrowszych posiłków w ciągu całego roku. Postne i nietłuste potrawy przysłużą się każdemu. Jednak przy cukrzycy warto zwrócić uwagę na te dania, które zawierają dużą ilość węglowodanów(...)wpłyną znacząco na glikemię, tak dodatek dużej ilości uszek czy makaronu może spowodować wzrost poziomu cukru. Warto też zachować umiar przy pierogach. Uważaj w kolejne świąteczne dni O ile Wigilia jest na początku i większość osób skupia się na niej, tak kolejne dni również są pełne pokus. W moim odczuciu nawet trudniej zapanować nad zachciankami pierwszego czy drugiego dnia Świąt
DietologChoć w różnych domach na Wigilię króluje grzybowa lub rybna, to ja nie wyobrażam sobie Świąt bez czerwonego barszczu. Takiego z uszkami lub właśnie z pasztecikami. To wspaniałe połączenie nie tylko na Święta. Paszteciki z kapustą i pieczarkami z tego przepisu są puszyste, delikatne i z pewnością sprawdzą się nie tylko na Wigilię – to świetna przekąska na różnego rodzaju(...)minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut. Po upieczeniu kroimy na 4-5 cm kawałki. Jeśli paszteciki chcemy podać na Wigilię, to można przygotować je wcześniej i upieczone – zamrozić (najlepiej najpierw mrozić ułożone obok siebie, a potem zmrożone do woreczka). Przed podaniem zamrożone wkładamy do piekarnika i podgrzewamy. Post
Poezja smakujuż ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupuj kapusty w sklepie, zrób własną domową kiszoną kapustę, mięciutką, pachnącą, z której ugotujesz pyszną kapustę wigilijną i przygotujesz farsz do pierogów. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca(...)pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcesz zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno, tak gdzieś wyczytaliśmy przygotowując ten wpis, nie ma różnicy między kapustą kiszoną a kwaszoną, że kwaszona, wbrew obiegowym opiniom
Niedzielny kucharzmusicie się przygotować, żeby „przetrwać” Święta z cukrzycą. Jestem pewna, że dzięki odpowiedniemu nastawieniu i planowi, będziecie w stanie z zadowoleniem przeżywać najbliższe dni. Wigilia diabetyka Kolacja wigilijna to jeden z najzdrowszych posiłków w ciągu całego roku. Postne i nietłuste potrawy przysłużą się każdemu. Jednak przy cukrzycy warto zwrócić uwagę na te dania, które zawierają dużą ilość węglowodanów(...)wpłyną znacząco na glikemię, tak dodatek dużej ilości uszek czy makaronu może spowodować wzrost poziomu cukru. Warto też zachować umiar przy pierogach. Uważaj w kolejne świąteczne dni O ile Wigilia jest na początku i większość osób skupia się na niej, tak kolejne dni również są pełne pokus. W moim odczuciu nawet trudniej zapanować nad zachciankami pierwszego czy drugiego dnia Świąt
DietologSałatka na Wigilię nie pojawia się z reguły w każdym domu. Kiedyś u nas najczęściej serwowało się je w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, aczkolwiek od paru lat na Wigilię robimy śledzie pod pierzynką oraz inne sałatki, nie tylko ze ś The post Sałatka na Wigilię appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMakowiec to danie typowo świąteczne w polskiej kuchni - pojawia się na naszych stołach niemal w każdym domu na Wigilię czy Wielkanoc. Kiedyś makowiec był dość wykwintną potrawą, więc na co dzień pojawiał się jedynie w zamożnych rodzinach. W zwykłych domach przygotowywany był na wyjątkowe okazje, jak Wigilia, Wielkanoc czy inne uroczystości rodzinne. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego
Z notatnika dietetykaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z kapustą i grzybami to danie, które większości z Was kojarzy się z Wigilią. Nic dziwnego, ponieważ to obowiązkowa pozycja na liście Wigilijnych potraw w każdym domu, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z dodatkiem domowych uszek z kapustą i grzybami , Wy z pewnością także. W naszym domu uszka z kapustą i grzybami goszczą(...)przyprawami sprawia, że uszka smakują wyjątkowo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu zazwyczaj przygotowujemy uszka z kapustą i grzybami nieco wcześniej, a później je mrozimy i wyciągamy w dzień Wigilii. Nie lubię zostawiać sobie wszystkich dań na ostatnią chwilę, ponieważ robienie wszystkiego na wariackich papierach nie kończy się dobrze. Dania takie jak pierogi, uszka, czy gołąbki robię dużo wcześniej
Przepiski.plKarp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce, jak i upieczeniu(...)odpowiednimi dodatkami. Tradycyjny karp wigilijny Karp kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to najczęściej kupowany jest w postaci żywej i ubijany bezpośrednio przed Wigilią. Samodzielne usuwanie łusek i patroszenie może być jednak sporym wyzwaniem, dlatego wiele osób decyduje się na zakup ryby filetowanej. Samo przyrządzenie świątecznego karpia nie jest trudne. Ryba powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona
sierotka maRysia w kuchniwyznania Chrześcijańskiego. W Polsce, czy w Ameryce wszędzie panują zwyczaje Bożonarodzeniowe, choć czasem różniące się od siebie. Różnorodność dotyczy wystroju domów, sposobu świętowania, jak i tego, co jemy podczas wigilii i w Świąt Bożego Narodzenia. Jak zachowują się i co jedzą Polacy, to wszyscy wiemy, a jak jest z Amerykanami? Jedno jest pewne, że Święta Bożego Narodzenia jednakowo uroczyście(...)pewne różnice pomiędzy poszczególnymi stanami. Wiele osób w Stanach Zjednoczonych w ogóle nie organizuje kolacji wigilijnej. Uroczyście obchodzone jest dopiero Boże Narodzenie, to znaczy tylko 25 grudnia. Natomiast w wigilię spożywana jest zwyczajna kolacja. Oczywiście nie dotyczy to Polaków mieszkających za oceanem. Polacy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez tego wspaniałego oczekiwania, czyli bez wigilii, na której jest opłatek, typowo
ProstePesto.plprawda w sezonie poświątecznym ten przepis nie jest najbardziej poszukiwany, ale na pewno przyda się na kolejne Boże Narodzenie. Ciasto na piernik długodojrzewający przygotowujemy aż sześć tygodni przed Wigilią. Przez wiele dni ciasto spokojnie czeka w lodówce, możemy kompletnie o nim zapomnieć. Po miesiącu możemy przełożyć je do foremek lub upiec w formie pierniczków. Ja zawsze piekę piernik w dwóch(...)masła, 2 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 szklanki mleka, 40 g przyprawy do piernika (ilość uzależniamy od instrukcji na opakowaniu) *szklanka =250ml 6 tygodni prze Wigilią: Miód, masło i cukier podgrzać na małym ogniu, do rozpuszczenia (nie gotujemy). Sodę rozpuścić w mleku, dodać do mąki z przyprawa do piernika, jajek i przestudzonej masy miodowej. Zmiksować. Ciasto przykryć
Lekcje w kuchniŚwięta i sama Wigilia Bożego Narodzenia nierozerwalnie wiążą się z tradycją przygotowywania wigilijnych potraw. Osoby, którym zależy na przygotowaniu ich w nieco zdrowszej formie, z pewnością zainteresują się opcją, jaką jest przepis na kutię z orkiszem. Jest to odmiana tradycyjnej potrawy popularnej na stołach wigilijnych. Święta i sama Wigilia Bożego Narodzenia nierozerwalnie wiążą się z tradycją przygotowywania wigilijnych potraw. Osoby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najpiękniejszego prezentu, jakim jest Zdrowie, Miłość, Spokój i Rodzinne ciepło, z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Życzę wszystkim sympatykom Leśnego Zakątka Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka Mroźny poranek Na dworze jasno od śniegu, którego mnóstwo napadało przez ostatnie dni. Dziadek Mróz wymalował szyby okienne tak dokładnie, że te przepiękne o niepowtarzalnych kształtach gwiazdki, kwiaty, drzewa, ptaszki, paprocie, ukryły cały(...)radia docierały do mnie przepiękne kolędy. „Cicha Noc, święta Noc, Pokój niesie ludziom wszem, A u żłóbka Matka Święta Czuwa sama uśmiechnięta Nad dzieciątka snem, Nad dzieciątka snem...” Dzisiaj wigilia. Nie wolno się wylegiwać w taki dzień, mówiła mama. Myśl o choince, prezentach, mikołaju, śpiewaniu kolęd i pasterce, nie pozwala mi już zasnąć. Czy w tym roku Święty Mikołaj też
Leśny Zakątekjuż ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Kiszenie kapusty wymaga czasu, żeby w odpowiednich warunkach powstała zdrowa i dobra koszona. Kapusta kiszona w beczce potrzebuje miesiąca na ukiszenie, w kamiennym garnku połowę tego czasu. Standardowo przyjmuje się(...)pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno, tak gdzieś wyczytaliśmy przygotowując ten wpis, nie ma różnicy między kapustą kiszoną a kwaszoną, że kwaszona, wbrew obiegowym opiniom
Niedzielny kucharzPrzygotowanie takiego barszczu trzeba zacząć od nastawienia zakwasu z buraków , dlatego musimy o barszczu pomyśleć przynajmniej na tydzień przed Wigilią. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów czystego barszczu. Można podawać go z uszkami lub krokietami z kapustą kiszoną. Doskonale smakuje też bez żadnych dodatków. Dla dzieci można dodać do niego ugotowane wcześniej marchewki, pietruszkę i buraki. Słodkie warzywa przełamią(...)przeciwwskazań, by podać go nawet małym dzieciom. U mnie taki barszcz ze smakiem zajadał 2-latek. Jeśli nie macie zakwasu i nie zdążycie zrobić go przed Wigilią polecam Wam mój przepis na Wigilijny barszcz czerwony z uszkami . W tym przepisie znajdziecie też wskazówki, jak przy niewielkich modyfikacjach przygotować barszcz dla niemowlaka. Można go podawać maluchowi nawet od 6 miesiąca życia
Dieta bez mlekaWigilijne uszka z grzybami, do podania z barszczem. Uszka robię zawsze jakiś czas przed Wigilią i zamrażam. Gotuję je dopiero w Wigilię. Smakują, jakby były dopiero co zrobione, a ja mam mniej pracy w czasie przedświątecznym. Składniki na ciasto (90 uszek): 250 g mąki 2 łyżki oleju około 160 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 duża cebula(...)drugą porcją ciasta. Jeśli uszka chcecie zamrozić, to wystarczy je dodatkowo oprószyć mąką, rozłożyć na płaskim, plastikowym naczyniu i włożyć do zamrażarki. Gdy zamarzną, uszka przekładamy do woreczka. W Wigilię zamrożone uszka wrzucamy na osolony wrzątek. Uszka wrzucamy do wody porcjami i gotujemy około 1 - 1,5 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka wyjmujemy łyżką cedzakową
Smak mojego domuprzygotować wigilijny stół? Nie bez podstaw stawiam to pytanie na miesiąc przed Wigilią. Przygotowując się do tych najpiękniejszych, pełnych rodzinnego ciepła i radości, świąt zazwyczaj koncentrujemy się na wyborze i przyrządzaniu potraw, które postawimy na świątecznym stole, w natłoku obowiązków zapominając właśnie o... stole. Wigilijny stół ma w sobie magiczną moc. To właśnie przy nim zasiądziemy do dwunastu tradycyjnych potraw(...)przy wigilijnym stole dzielimy się opłatkiem i zapomnimy o urazach. Dlatego powinien być odpowiednio nakryty, wyjątkowy i przygotowany z ogromną pieczołowitością. Jaki obrus na Wigilię Powinien być w idealnym stanie, starannie wyprasowany i takiej długości, aby jego boki opadały na około 20 cm z każdej strony. Możemy wybrać kolor biały kojarzący się w naszej kulturze z czystością, światłem i dobrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko(...)kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku na dwa tygodnie przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno, tak gdzieś wyczytaliśmy przygotowując ten wpis, nie ma różnicy między kapustą kiszoną a kwaszoną, że kwaszona, wbrew obiegowym opiniom
Niedzielny kucharzDzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów, pieczone w gorącym piekarniku. Ciastka w trakcie jedzenia rozpadają się na pył (stąd też ich nazwa, gdyż hiszpańskie słowo polvo oznacza proszek lub pył). Typowy produkt bożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach(...)aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek. I można kupić je na sztuki. Każdy
Grahamka, weka i kajzerkaMałe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak
Dieta bez mlekaWigilia już nie długo, tylko trzy tygodnie nam zostały więc czas przygotować przepyszne rybne i śledziowe specjały. Proponuje śledzika w oleju z koperkiem. Proste smaczne o lekkim posmaku rydza. Biorę udział w Świątecznym konkursie Semco dla Blogerów #konkurs #rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym Składniki: cebula 1 szt koperek mrożony 3 łyżki pieprz mielony ziołowy(...)matiasy 300 g olej rydzowy 150 ml Semco pomidor 1 szt Wykonanie: Polecam wam na Wigilię oto tego śledzika. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy
Różowa kuchniaŚwięta tuż tuż, a więc postanowiłam zrobić moje pierwsze w życiu uszka, które kocham. Stanowią one mój ulubiony fragment jedzeniowy podczas Wigilii. Składniki na uszka z grzybami (35 sztuk): Ciasto: mąka pszenna (poznańska) 400 g kubek ciepłej wody ok 300 ml odrobina soli Farsz: suszone grzyby (użyłam borowiki) 50 g duża cebula łyżka bułki tartej sól pieprz Mąkę przesiać przez(...)osolonej wodzie od momentu wypłynięcia uszek. Jeśli ktoś chce zamrozić uszka tak jak ja to zrobiłam to należy je gotować tylko 3 minuty od czasu wypłynięcia, a w dniu Wigilii (lub innym) gotować kolejne 2 i można zajadać. Zdjęcia z produkcji farszu: Zdjęcia z barszczem wrzucę po Wigilii z przepisem na barszczyk
Karola gotujeWigilia to coraz częściej nie tylko okazja do spotkania się rodziną, tą dalszą i bliższą, ale także szansa na spotkanie towarzyskie w rodzinnej atmosferze w gronie współpracowników. Artykuł WYJĄTKOWA WIGILIA W SPIŻARNI SMAKÓW -WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpoza kolacją wigilijną czeka mnie jeszcze nocka w pracy), a jednak by zachować tradycję i przygotować tradycyjną wigilijną wieczerzę? I tak mam dla Was propozycję na 12 potraw na Wigilię, których czas przygotowania nie przekracza 30 minut! Niektóre robi się szybciej, niektóre może kilka minut dłużej niż 30, ale i tak są błyskawiczne. Niektóre wystąpią w dwóch wersjach - jak barszcz(...)solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone
dobra gospodyni dom wesołym czynikoniec listopada w Warszawie. Na warsztatach nie tylko gotowaliśmy, ale również robiliśmy pachnące przyprawami ozdoby świąteczne i malowaliśmy piaskiem. Zapraszam 😊. Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo Pod koniec listopada miałam przyjemność uczestniczyć w pierwszej tego roku Wigilii 😉. W warszawskim studiu kulinarnym Cook up odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone potrawom wigilijnym. Ale zanim zaczęliśmy gotować(...)marynowane ryby w żubrówce. Był to surowy łosoś i sandacz marynowany w wywarze z warzywach z dodatkiem octu i żubrówki. Zamknięty w słoiczku może być przygotowany parę dni przez Wigilią. Było bardzo pysznie, pracowicie i inspirująco. Na warsztatach z Maciejem zawsze można się spodziewać ciekawych i zaskakujących połączeń smakowych. I tak też było. Na koniec usiedliśmy do wspólnego stołu, żeby
Kulinarne przygody Gatityfamily:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dziś zapraszam Was na fotorelację z prawdopodobnie pierwszej wigilii jaka odbyła się w tym roku :) Warsztaty z marką Galeo pod hasłem „Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię”, które poprowadził Maciej Wawryniuk – doradca kulinarny marki Galeo odbyły się(...)Która później podawaliśmy z wiśniówką :) I jeszcze gruszki nadziewane orzechami i oblane karmelem :) Oraz śledzie z czarną soczewicą Gdy wszystkie dania były już gotowe zasiedliśmy do "wigilii" :) Oczywiście najpierw zdjęcia tych pyszności ;) A potem uczta Ciężko było spróbować wszystkich potraw, co jedna to inne ciekawe smaki, niby znajome ale jednak w odmienionej wersji. Gdybym miała wybierać
Cynamonowe szczęściedodatkiem różowego pieprzu, świeżego rozmarynu, kardamonu i anyżu. Śledzie takie przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, wymyśliłam sobie aromatyczne i świeże śledzie, zostały hitem i nawet nie doczekały się wigilii ;-). Bywa i tak. Śledzie na wigilię przygotowujemy minimum 1 dzień przed wieczerzą, tak aby smak i aromat mógł się dopełnić. Przechowujemy w lodówce. Serdecznie polecam! ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH(...)WIGILIĘ: - 10 filetów śledziowych - 2 gałązki rozmarynu - 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy - różowy pieprz - anyż 3 gwiazdki - kardamon, kilka ziarenek - olej rzepakowy WYKONANIE: - śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki - pomarańcze kroimy w plasterki - całość z pozostałymi składnikami mieszamy, przekładamy do szklanego pojemnika i marynujemy
SMYKWKUCHNImoim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się(...)zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję, że pierwszy raz w życiu robiłam wigilijny barszcz z buraków (na razie na próbę, żeby nie było wpadki na mojej pierwszej Wigilii). Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis z Kwestii Smaku - mam zaufanie do pani Asi, jeszcze nigdy nie zawiodłam się na jej przepisach. Spodobał mi się jej przepis na barszcz
Kulinarne Inspiracjeroku pierwszy raz organizujemy Wigilię u nas. Zazwyczaj 24 grudnia odwiedzamy najpierw jednych, później drugich rodziców. Co roku mówimy sobie, że ostatni raz spędzamy taką podwójną Wigilię, ale jakoś żadne z nas nie wyobraża sobie, żeby nie odwiedzić swoich rodziców w ten magiczny dzień. W tym roku takiego problemu nie będzie - wszyscy przyjadą do nas. Sam pomysł oczywiście wydał się(...)grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy, a ja nie chcę eksperymentować na swojej pierwszej Wigilii;) Dlatego u mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, ale ja podam go nie z uszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki
Kulinarne Inspiracjetwarzy uśmiechem :) Na czym polega konkurs? W komentarzach pod tym postem napiszcie, bez której potrawy (oczywiście z rybą w roli głównej) i dlaczego - nie wyobrażacie sobie Waszej rodzinnej Wigilii. Przepisy mile widziane- ale nie obowiązkowe :) Konkurs trwa do 10 grudnia do 23.59. Wybiorę dwie najciekawsze odpowiedzi, które zostaną nagrodzone tą piękną kulinarną pozycją. Wyniki ogłoszę 12 grudnia(...)przesyłki dotarły do Was na jakiś czas przed Świętami, żebyście mogli spokojnie przejrzeć książkę i skorzystać podczas Wigilii i Bożego Narodzenia z przepisów Doroty i Karola . Jeśli chcecie być na bieżąco z tym , co dzieje się na blogu zapraszam na Fanpage Moje Kuchenne Rewelacje Zwycięzców konkursu bardzo proszę o kontakt i dane do wysyłki na e-mail: meg.chyla@gmail.com Jeżeli
Moje Kuchenne Rewelacje150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła) ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz(...)częściami ciasta. Upieczone i ostudzone blaty owijamy folią (każdy oddzielnie) i układamy na sobie, po czym dodatkowo przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 dni. Ok. 2-3 dni przed Wigilią (najlepiej 21-22 grudnia) Pierwszy blat kładziemy na dość sporym kawałku folii aluminiowej i smarujemy połową powideł, na nim układamy drugi blat i smarujemy drugą połową powideł, przykrywamy trzecim blatem
chili & sugarZastanawialiście się kiedyś, skąd wzięły się pewne tradycje w naszej kuchni? Dlaczego w Wigilię na każdym polskim stole nie może zabraknąć niektórych potraw? To, że że po prostu muszą się na nim znaleźć, jest dla nas obecnie tak oczywiste, że nie zastanawiamy się nad ich znaczeniem, w przedświątecznym pośpiechu nie mamy zresztą na to czasu. Gdyby jednak ktoś znalazł chwilę(...)/zdj. internet/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy
Kuchenna Kontrrewolucyawieczorem śnieg? Największy i najlepszy prezent na święta mimo, wszystko. Pomimo, że to tylko zwykły śnieg, a wywołał na mojej twarzy wielki uśmiech :)Mam nadzieje, że miło spędziliście zarówno wigilię jak i wczorajszy dzień. U mnie z miłymi niespodziankami, bo kolację zjadłam w dwa razy większy gronie niż miała być :)W tym roku święta trochę inne, bo dzisiaj zamiast cioci(...)inaczej, bo nie u swojej rodziny, za to u rodziny D, miło było ;) Teraz uciekam pobawić się w gospodarza, a was zostawiam z kilkoma migawkami :)Jakiś dzień przed Wigilią zachciało mi się jednak upiec pierniczki, bo jak to, święta bez pierniczków? Nie ma mowy. Padło na te nadziane, oblane słodkim lukrem. Dobry wybór. Z racji, że mój
More food, love and dreamsDzień dobry Kochani, Dzisiaj będzie rzecz o rybach . Wiadomo, nasza Wigilia nie może obejść się bez rybnych potraw. Podobnie jest w krajach śródziemnomorskich. Choć nie zawsze w czasie wieczerzy zachowuje się post, ryby a także owoce morza pełnią ważną rolę w świątecznym menu. W końcu dostęp do Morza Śródziemnego, a w konsekwencji do wspaniałych i świeżych morskich stworów zobowiązuje prawda(...)Dlatego Wigilia w krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare . Jest różnorodnie i wykwintnie, bo w takie święto na stół powinny trafić same najlepsze frykasy. W Hiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo
Chilli Czosnek i OliwaWigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę(...)grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię... Tych pierogów nie pamiętam z wczesnego dzieciństwa. Wtedy moim największym przysmakiem były uszka (które nadal uwielbiam) - lepiłyśmy je z Babcią całymi godzinami przed Wigilią. Wszyscy za nimi przepadają, ilości więc musiały być odpowiednie. Jednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry! To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku! Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy(...)zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, można je dodać dopiero przy przygotowywaniu zupy. Jeśli jadacie barszcz czerwony w Wigilię, to obowiązkowo z dodatkiem takiego zakwasu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćstawały się krótsze ,wieczory dłuższe, pracy mniej , a TV jeszcze nie było ,ludzie zbierali się w jednym domu, aby gawędzić ,śpiewać i bawić się .Takim spotkaniom sprzyjały wigilie Katarzyny i Andrzeja . Był to czas wróżb. Kawalerowie wróżyli sobie w ” katarzynki. "Poradzić się Minerwy - sposób to jedyny, Którą świat pod imieniem wielbi Katarzyny.” Natomiast panny wróżyły sobie(...)Andrzeja. Z czasem wróżby „ katarzynkowe” zanikły ,a tradycja andrzejek pozostała do dziś. Andrzejkowe wróżby ,a potem kolacja przy świecach. Obchodzimy je w wigilię (w przeddzień) dnia św. Andrzeja, czyli 29-go listopada w całej Europie. Do Polski zwyczaj ten przywędrował w XVI w..W swoim utworze Marcin Bielski w 1557r tak napisał : „Nalejcie wosku na wodę , Ujrzycie swoją
Kulinarny karnet Christophera