wieprzowe - 2000 przepisów (strona:77/134)

POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ 114

Szybkie, pożywne i aromatyczne danie.   SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka majeranku, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy z oliwy sól, pieprz WYKONANIE  Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie

słodki bratek
Polędwiczka wieprzowa na risotto z brokuła 170

Polędwiczka wieprzowa to popularny kawałek mięsa, ale wcale nie tak łatwo go przyrządzić żeby był smaczny i soczysty. A tak naprawdę nie trzeba mu wiele. To delikatne mięso więc nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej, ale też nie powinien być krwisty bo tak się wieprzowiny nie podaje. Całe danie jest raczej szybkie do przygotowania i nie wymaga wiele pracy. Polędwiczka

Smaczna Pyza
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 146

skórką i..mniam..po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 uda drobiowe ( tzw. L ) 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość tłustej ) 1 opakowanie boczku wędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu

Ogrodnik w podróży
Gulasz drobiowy z pieczarkami 137

Taki gulasz można zrobić i z mięsa wieprzowego. 70 dkg piersi z kurczaka 2 cebule 50 dkg pieczarek 1/2 szkl.śmietany pomidory mielone Skworcu zioła Małgorzaty Skworcu szusz warzywny Skworcu sol, pieprz liście laurowe ziele angielskie koperek Mięso i cebulę pokroić w kostkę.Cebulę podsmażyć , dodać mięso i razem lekko podsmażyć.Dodać pokrojone pieczarki ,przyprawy.Wlać wodę i gotować

Moje domowe kucharzenie
Dwa noże od Fiskars - typ azjatycki oraz do szynki/łososia 145

krojenie nawet cieniutkich plasterków. I co ważne – wreszcie mam całe plasterki, a nie poszarpane pół plasterki, gdy kroiłam zbyt krótkim nożem. Nóż poradził sobie wyśmienicie z włoskim guanciale (policzek wieprzowy) co możecie zobaczyć na zdjęciach. Taki nóż to teraz moja pozycja obowiązkowa w kuchni. Początkowo bałam się pracy z taki długim ostrzem, jednak całkowicie nie potrzebnie. Nóż jest dobrze wyważony

Gotowanie i blogowanie
Kleftiko pieczone w pergaminie 209

Kleftiko pieczone w pergaminie to danie wywodzące się z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie w pergaminie powinna znaleźć się jagnięcina lub koźlina, ale my wykorzystaliśmy łopatkę wieprzową. Danie chociaż początkowo wydaje się skomplikowane jest naprawdę proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Uzupełnieniem mięsa są pyszne warzywa i przyprawy, które zamieniają się w wykwintny obiad.   Kiedyś mięso do kleftiko

Pasja Smaku
Zupa gulaszowa 192

odróżnieniu do innych zup jest   to bardzo konkretna   i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!!   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej

Passion of Cooking
Mielonka z łopatki 141

kawałek łopatki, w postaci mielonki, w postaci konserwy właśnie. Wyszło naprawdę pysznie, ostatnio każdego ranka szykujemy sobie z nią kanapki do pracy.       Potrzebujemy: 3 kg łopatki wieprzowej 60 g peklosoli 4 ząbki czosnku 6 g cukru 1,5 g startej gałki muszkatołowej 1,5 g zmielonego pieprzu 1,5 g suszonego majeranku (roztartego w moździerzu

Marder&Marder Manufacture
Karkówka miodowa 141

I w ten oto sposób rozpocząłem sezon grillowy 2016. Karkówka miodowa to słodkie wydanie tego popularnego grillowego mięsa. Zachęcam do wypróbowania bo warto. Składniki : 1 kg

Mechanik w kuchni
Mięso mielone z passatą pomidorową i ryżem 163

Smaczny i prosty pomysł na obiad. Po raz kolejny w tym wypadku wykorzystałam czas. Całość zajmuje ok. 20 minut. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 100g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 50g ugotowanego ryżu białego 150g passaty pomidorowej przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, zioła do sałatek lub zioła prowansalskie  olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa

Truskawkowa Fiesta
Cukinie faszerowane . 161

Okrągłe cukinie zachwycają już samym wyglądem .Nadziane pysznym farszem zyskują dodatkowo na smaku .Polecam gorąco . Składniki: dla 2 osób 2 okrągłe cukinie kawałek mięsa z polędwiczki wieprzowej jeden mały ,pieczony lub ugotowany burak środek z wydrążonych cukinii mała cebulka 3 pieczarki słonecznik,podprażony wcześniej na suchej patelni Mięso kroimy na małe kawałki ,doprawiamy solą ,pieprzem i przesmażamy krótko na patelni

Ladylaura.
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 210

zalet. Po pierwsze nie musimy się martwić to, że wystygną i będą niedobre. Po drugie w dobie wykorzystywania ciągle tych samych pomysłów typu koreczki, kanapki czy bliny przyrządzona galareta wieprzowa będzie nie lada rarytasem (przepis na zimne nóżki: http://www.codogara.pl/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na śledzie w occie. Co prawda

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Przebudzenie Barbary 116

największy komplement z mojej strony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie wypieczone. Jednak prawdziwą gwiazdą programu była wyborna polędwiczka wieprzowa na purée z selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody

Food Square
Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem 148

Taki schab można zajadać do obiadu albo do chleba. Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta. Nam smakował bardzo najpierw jako danie

Moje Małe Czarowanie
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PAPRYKĄ 131

Składniki:  1 wieprzowa polędwiczka ok. 500g 1 mały por 1 świeża czerwona papryka  sól pieprz  papryka słodka  majeranek  olej do smażenia  1 szklanka bulionu  2 łyżki mąki  1 łyżka śmietany 18%   3/4 szklanki wody Sposób wykonanie:  Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem z każdej

Prosto i Smacznie z Anetą