Składniki: 2 kg kap usty kiszonej, 50 dag kiełbasy jałowcowej, 4 rodzaje mięsa (u mnie - 80 dag cielęciny, 70 dag wołowiny, 40 dag boczku surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, smalec domowej roboty - 5 łyżek
JejKuchniatylko wspaniale piecze potrawy, ale również wygląda ślicznie, przez co upieczone danie możemy podać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: 4 duże pomidory 100g ryżu 100g mięsa mielonego wieprzowego 100g żółtego sera gouda 1 cebula 1 łyżka masła 4 mini kulki mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 100ml wody Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką środek
Gotowanie i blogowanieporcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego 400 g mielonej łopatki wieprzowej 2 doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy
Słodki Kompromisananasem Polecam też inne nasze przepisy na sałatki. Jak przygotować sałatkę z selera konserwowego i szynki? Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 mała puszka kukurydzy z chili, 200g szynki wieprzowej, ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, szczypiorek, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, Przygotowanie: Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, część szczypiorku odkładamy, resztę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne
Kuchcik gotujenajeść się do syta:) Myślę, że to świetna propozycja na spotkania w gronie znajomych, czy choćby na Sylwestra. Podane z barszczykiem smakują wybornie. 6 – 8 kajzerek 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki 1,5 szklanki mleka 1 cebula 150-200 g pieczarek 3 jajka przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna papryka słodka i ostra, sól bułka tarta
Smaki Na Talerzudrób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor i smak pasztetowi. Pamiętam audycję radiową, którą słuchałam jeszcze jako dziecko, gdzie mądry pan robił wykład o pasztecie właśnie i było
Mieszam w GarnkuPieczeń jest rewelacyjna - bardzo aromatyczna dzięki suszonym borowikom i podgrzybkom i lekko słodkawa dzięki żurawinie. Polecam na święta lub domowe uroczystości. 600 g mięsa mielonego wieprzowego 1 biała cebula 5 pieczarek 10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 jajka 4 łyżki suszonej żurawiny Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Grzyby zalewamy gorąca wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy
VioletoweKucharzenieSurowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.rewolucje”. Zachęciłam się, zrobiłam ale tylko dla nas, domowników. Okazały się tak smaczne, że dzisiaj robię powtórkę, tym razem na potrzeby bloga, specjalnie dla Was Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 500 ml mleka 1 lub 2 cebule 1 – 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania sól świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec Wykonanie
Kuchnia u Krysikaszę, wymieszaj wszystko razem i podgrzewaj powoli. Dopraw kaszę solą, pieprzem i imbirem do smaku. Podawaj kaszę z dowolnym mięsem i surówką. Ja podałam kaszę z pieczenią z szynki wieprzowej oraz surówką z kalarepki
Gotuj Sam!Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają
Ciastka - domowe słodkościDanie dla wielbicieli konkretnej, mięsnej kuchni🙂 Składniki: 1 golonka wieprzowa 1/2 główki czosnku kilka listków lubczyku 1 płaska łyżeczka soli pieprz Przygotowanie: Golonkę nakłuwamy i w nacięcia wciskamy plasterki czosnku. … Czytaj dalej Golonka czosnkowo-lubczykowa
czarrna od kuchniktórym do tej pory obcy był jego smak. Ogórek kiszony to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 1/2 kg słoniny • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej • 3 cebule • 4 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Zmieloną słoninę usmażyć, aż skwarki zrobią się przezroczyste. • Dolać 1 szklankę gorącej wody i grubo zmieloną łopatkę. • Smażyć
To co kochampowoduje ,że się nie skleja.Przed gotowaniem kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. 2/3 szkl.kaszy gryczanej prażonej 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oleju 500g.mięsa wieprzowego lub wołowego 1 szkl.bulionu przypawa uniwersalna-przepis na blogu sól pieprz papryka czerwona sypka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy w piórka,a drugą kroimy w kostkę.Mięso
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki