Składniki : około 50 dag żeberek wieprzowych mąka do obsmażania żeberek sól, pieprz, liść laurowy cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę Przełożyć usmażone żeberka
Proste PotrawyZioła wsypać do naczynia szklanego i zalać oliwą Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsać butelką . Oliwę taką używamy do przyrządzania mięs wieprzowych , wołowych i drobiowych oraz przyprawiania sałatek i surówek. Ma też znaczenie lecznicze i kosmetyczne
Proste PotrawyOryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem. Składniki: ciasto: 7 - 8 ziemniaków średniej wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty
Praktyczna plSkładniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM
My Culinary Artwszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy. Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz do lodówki. Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne. tak wygląda na surowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy do wody ok. 90 stopni i tak gotujemy
W kuchennym oknie Ewydzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo- wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche 2 jajka sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat tymianek Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić
W kuchennym oknie Ewypyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe2 papryki czerwone1 cebula300g mięsa mielonego(u mnie wieprzowe)1 woreczek ryżusól,pieprzczerwona słodka paprykaolej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.Odcinamy wierzchy papryk
Moje Kuchenne Rewelacjekażdy z myślą, że zrobię z niego schab dojrzewający, takie niebyt przerośnięte schaby najlepiej się do tego nadają. Ale nie mogłam go przygotować sposobem jak tutaj: schab suszony wieprzowy , ani wg przepisu na schab z pończochy , gdyż na ich przygotowanie miałam tylko 3 dni, gdyż potem z Piotrem jechaliśmy na kilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się(...)łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana wędlina jest pyszna i zdrowa. Składniki: 2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru, 1 łyżka wędzonej papryki sól czosnkowa w młynku sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBolognese, cannelloni, pasticcio al forno, czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga
Chilli Czosnek i Oliwaoraz oliwę extra vergine Bertolli.Naszym [ tzn, blogerów] zadaniem jest przyrządzenie piersi z kurczaka z wykorzystaniem w/w produktów i przekonanie się czy faktycznie pierś jest soczysta.. Robiłam już mięsko wieprzowe, było pyszne, mięciutkie i soczyste..Teraz przyszła kolej na pierś z kurczaka..zrobiłam roladki ze szpinakiem w środku..Takie roladki można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej
Moje domowe kucharzenieSkładniki :Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg)Olej lub smalecSól, pieprz, rozmaryn, majeranek.Kilka ząbków czosnkuSzklanka białego wina2 duże cebuleSzklanka kurekKilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Oprószamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina
prawdziwe jedzeniedusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębazie serka homogenizowanego i jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową. Nie są to tradycyjne kotlety mielone ze znanego już Wam przepisu, ale pikantne z dodatkiem musztardy z wędzoną papryką, oraz chili. Kotlety mielone przed usmażeniem obtoczyłam w mące kukurydzianej(...)usmażeniu mięso jest soczyste i aromatyczne. Kotlety mielone pikantne, 12 sztuk: Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką, 1 bułka kajzerka sól i chili do smaku 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majeranku, mąka kukurydziana Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe(...)Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie, rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, pieprz cayenne, kumin, oregano i mieszamy smażąc przez 2 minuty. Stopniowo dodajemy świeżo zmielone mięso wieprzowe, najlepsza jest jednak mielona wołowina, mieszając zrumieniamy z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię