sosie pomarańczowym (49 zł). Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanesco (39 zł) i muszę przyznać, że talerz został bardzo dokładnie wyczyszczony. Na koniec
karmelowySkładniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie: Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli
Aga w kuchniBoczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka
Kuchnia ŁukaszaCONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ? I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach
Z Kuchni Do Kuchniserwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka
Z Kuchni Do Kuchnidodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię i wszystkie papryki w grubą (ok.1
Poezja smakuSkładniki : około 50 dag żeberek wieprzowych mąka do obsmażania żeberek sól, pieprz, liść laurowy cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę Przełożyć usmażone żeberka
Proste PotrawyZioła wsypać do naczynia szklanego i zalać oliwą Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsać butelką . Oliwę taką używamy do przyrządzania mięs wieprzowych , wołowych i drobiowych oraz przyprawiania sałatek i surówek. Ma też znaczenie lecznicze i kosmetyczne
Proste PotrawyOryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem. Składniki: ciasto: 7 - 8 ziemniaków średniej wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty
Praktyczna plSkładniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM
My Culinary Artwszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy. Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz do lodówki. Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne. tak wygląda na surowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy do wody ok. 90 stopni i tak gotujemy
W kuchennym oknie Ewydzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo- wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche 2 jajka sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat tymianek Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić
W kuchennym oknie Ewypyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe2 papryki czerwone1 cebula300g mięsa mielonego(u mnie wieprzowe)1 woreczek ryżusól,pieprzczerwona słodka paprykaolej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.Odcinamy wierzchy papryk
Moje Kuchenne Rewelacjekażdy z myślą, że zrobię z niego schab dojrzewający, takie niebyt przerośnięte schaby najlepiej się do tego nadają. Ale nie mogłam go przygotować sposobem jak tutaj: schab suszony wieprzowy , ani wg przepisu na schab z pończochy , gdyż na ich przygotowanie miałam tylko 3 dni, gdyż potem z Piotrem jechaliśmy na kilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się(...)łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana wędlina jest pyszna i zdrowa. Składniki: 2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru, 1 łyżka wędzonej papryki sól czosnkowa w młynku sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBolognese, cannelloni, pasticcio al forno, czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga
Chilli Czosnek i Oliwa