Jeśli nie macie pomysłu na tradycyjny wypiek wielkanocny, to proponuję Wam taką babę - smak i zapach tradycji oraz piękna ozdoba świątecznego stołu :) Składniki: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki lekko ogrzanego mleka, 60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (ewentualnie margaryny), 30 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 70 g rodzynek, 1/2 szklanki wódki, cukier waniliowy, skórka otarta
Nie tylko w kuchnijedliście już ptysie z wytrawnym nadzieniem? A może chcielibyście w Wielkanoc zaskoczyć swoją rodzinę lub gości nietypową przekąską na wielkanocnym stole? Jeśli tak to to danie jest dla was idealne. Zapraszam na szybkie ptysie z nadzieniem z tuńczyka. Łatwe, apetyczne i smaczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na kolejną odsłonę śledzi, tym razem w sosie chrzanowym czyli smakowite danie w sam raz na Wielkanocny stół. Sos ze śmietany i jogurtu z nutką chrzanu idealnie komponuje się ze śledziami i jajkami a całości smaku dopełniają słodkie rodzynki. Śledzie w sosie chrzanowym to szybka i prosta w wykonaniu przekąska o zaskakującym smaku. składniki na 4 porcje
Smakowite Daniaśmietanką. Natomiast nie zawsze ucieram ser na tarce. Czasami kroję ser w kostkę. Wybieram dlatego żółty ser, który szybko się rozpuszcza. Quiche z dynią to świetne danie na wielkanocny stół … No właśnie Wielkanoc już tuż tuż. Ładna pogoda zachęca do porządków…Dzisiaj mam w planie zająć się balkonem. Wieje dosyć zimny wiatr ale mam słońce po południu. Może
codojedzeniaDzisiaj proponuję Wam kolorową babkę tulipan. Prosta, smaczna i ładna, taka babka jest idealna na wielkanocny stół. Pychotka Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek (2 żółtka do jednej miseczki a 4 do drugiej). 2. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, olej
Cukiernia PychotkiDzisiaj przedstawiam Wam smakowitą i bardzo puszystą babeczkę, która d oskonale nadaje się na wielkanocny stół . Przed Wami - Miss Migdałowa. Może ta babka nie jest wyjątkowo śliczna, ale za to delikatna jak puch i po prostu rozpływa się w ustach. Przez tę swoją delikatność zdarza jej się nieco kruszyć przy krojeniu, a czasami podczas studzenia nieco nierówno opadnie, ale taka
Smaczna Pyzasynowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj . Składniki: 6 całych jajek 1 szklanka cukru (dałam niepełną) 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła
Czerwień i błękitŚwięta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami , lubimy w tym czasie podjadać do syta , różnych ciast i nie tylko , i dziś z wielką przyjemnością proponuję bardzo smaczne ciasto fit z bananami ale nie tylko, to ciasto mnie tak wciąga i dość często je przygotowuje , można jest jeść bez dużych wyrzutów sumienia . Składniki 2 dojrzałe banany pół puszki czerwonej
Mój Smakwielkanocnym stole królują babki więc polecam Wam pyszną babę na jogurcie z dodatkiem bakalii. Babki na jogurcie są bardzo smaczne i wilgotne dlatego bardzo je lubię a dodatek bakalii to jej kolejny plus. Bardzo mi zasmakowała i trafi do grona moich ulubionych. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej
Monia miesza i gotujeCapirotada. Wielkanocny pudding chlebowy z Meksyku. Można też powiedzieć - słodka zapiekanka chlebowa. Danie jedzone w krainie na południe od przyszłego "wielkiego muru" w okresie Wielkiego Postu. To jest prawdziwa egzotyka! Coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałem, a nawet nie wyobrażałem sobie, że można tak połączyć składniki. Każdy, kto prezentuje przepis na capirotadę, zaznacza: tak, dobrze widzicie - żółty ser! Nie omijajcie
zadanie-gotowanieJeżeli zastanawiacie się nad wielkanocnym menu, to może skorzystacie z mojego przepisu. Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół. 1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki
VioletoweKucharzeniebabę na święta. Może nawet jeszcze przed... świętami. Moja już została zjedzona. Tak więc na święta koniecznie upiekę drugą. Was też namawiam i... życzę SMACZNEGO! Krys Na pozostałe propozycje wielkanocnych wypieków zapraszam do MENU: BABY, BABKI, BABECZKI... Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiKochani z myślą o zbliżających się świętach Wielkanocnych chcę wam przedstawić moje ostatnie dzieło. Ostatnio w sklepie nadziałam się całkiem przypadkiem na nowości od Łowicza. W edycji limitowanej producent proponuje trzy wyjątkowe dżemy. Ja do dzisiejszego przepisu wykorzystałam Dżem - Wiśnia z płatkami róży. Dużym zaskoczeniem dla mnie było to, że dżem oprócz tego że świetnie smakuje, to nie jest też
vaniliowoczekoladowaświetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki czy konfitura z malin. Spód jest bardzo cienki i wyjątkowo kruchy – cały wypiek nie jest przesłodzony i sprawdzi się idealnie na Wielkanocny stoł, jak i do codziennej herbaty. Będzie pięknie wyglądał przyozdobiony jadalnymi kwiatami. Mazurek z powidłami śliwkowymi – spód: 2 szklanki mąki (300 g) 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka (białka
Poezja smaku