Kiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną babkę. Tym razem proponuję pełną bakalii aromatyczną babkę rumową. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jaja kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kieliszki rumu 20 dag mieszanki keksowej Helio
Cynamonowe szczęścieSama nie wiem dlaczego jemy ją tak rzadko. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać w nieco innej formie. Póki co zajadaliśmy
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 duży korzeń chrzanu (o wadze 250 g); 3 łyżki soku z cytryny lub octu spirytusowego 10 %; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżki białego cukru; 1/3
Gospodyni Miejskaskładniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g
Domowy Smak Jedzeniatradycją każda rzecz, którą wkładamy do koszyczka ze święconką ma swój symbol. Żadna nie jest przypadkowa... Nie będę Wam opisywała wszystkiego, a jedynie wspomnę o babce... Babka Wielkanocna - powinna być własnoręcznie wypieczona przez gospodynię, gdyż symbolizuje doskonałość, do której powinien dążyć każdy człowiek - zarówno w życiu duchowym jak i na co dzień. Zaprezentowane babeczki są przepyszne i przyznam
Di gotuje170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce przykrytą ściereczką. Po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami. Smacznego! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ w przedświątecznych przygotowaniach jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek
Obiad gotowyLekka, zdrowa, chrupiąca i kolorowa przystawka na wielkanocne śniadanie Wykonanie Ugotuj i ostudź jajka. Obierz je i poprzekrajaj wzdłuż na połówki. Na talerz wysyp umytą i osuszoną rukolę, ułóż na niej plastry szynki, posyp kiełkami i ułóż na nich połówki jajek. Na każdą połówkę jajka, przy pomocy łyżeczki do herbaty, nałóż mascarpone lub serek wymieszane z chrzanem. Wybierz jak najdłuższe
Eat me! Fit me!Jajka i bardzo aromatyczny sos miętowo-czosnkowy na bazie lekkiego jogurtu to kolejna propozycja na bardzo świeżą, lekką przystawkę na wielkanocny stół. Całość uzupełniają oczywiście kiełki z pora, ale fajnie będą grały też te z rzodkiewki. Wykonanie Ugotuj jajka, obierz je, ostudź i przekrój na połówki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Do bledera wlej jogurt, dodaj posiekany czosnek, liście mięty
Eat me! Fit me!Zastanawialiście się już jaką sałatkę zrobicie na Święta? U nas na pewno będzie sałatka w buraczanych kwiatkach , którą robię od kilku lat na Wielkanoc, bo pięknie wygląda na wielkanocnym stole. Zrobię też sałatkę królewską, na którą dzisiaj podam Wam sprawdzony przepis. Jest naprawdę pyszna! To świetna sałatka na świąteczny stół. Tym razem zamiast szynki dodam do niej podsmażone mięso kurczaka
Smaczna Pyzasię jednak kuchnią wegańską i staram się rodzinie udowodnić, że wegańskie nie znaczy niedobre :) Przedstawiam wam mazurek wegański. Wszystkim nam bardzo smakował. Koniecznie wypróbujcie w te Święta Wielkanocne . Spód 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mielonych migdałów 10 daktyli 2 łyżki jogurtu sojowego 50 g oleju kokosowego Masa jaglana 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody starta skórka
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknajbardziej preferuję wersję śniadaniową. Rzodkiewka wymieszana ze świeżym szczypiorkiem, majonezem (lub jogurtem greckim) smakuje mi najbardziej podczas weekendowych śniadań, kiedy mamy więcej czasu na ich przygotowanie. A na wielkanocnym stole te jajka wniosą odrobinę świeżości, lekkości i na pewno oczarują gości. 5 jajek kilka rzodkiewek (ja dałam 3) pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego) sól pieprz kiełki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwiąt wielkanocnych bez babki- u mnie nie ma Świąt bez babko majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary) Składniki: 90 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary), 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aga w kuchnijajek nie yobrażam sobie Wielkanocnego śniadania 😀 Dlatego jajka faszerowane awokado to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem - nie tylko fantastycznie smakują, ale też pięknie i wiosennie prezentują się na talerzu... Podczas przygotowania farszu, które zajmuje naprawdę chwilę, najważniejsze jest dokładnie skropienie sokiem z cytryny (lub limonki) pokrojonego w kostkę awokado. Jest to niezbędne, aby awokado nie ściemniało przed
Słodko-Słony Świat Ilonywiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę
Smakołyki Asifotografii kulinarnej (wpis na blogu Fotografia Coolinarna) DIY Tło do fotografii z tkaniny oraz starej gazety OMÓWIENIE ZDJĘCIA - ROLADA CYTRYNOWA KONCEPCJA ZDJĘCIA Zaplanowałam jasną, wiosenną stylizację z delikatnym wielkanocnym akcentem. Biszkoptowa rolada z cytrynową masą - połączenie bieli, szarości, odcieni żółci uzupełnione zielenią. DOBÓR TŁA I PROPSÓW Ponieważ stylizacja miała być lekka i wiosenna, wybrałam jasne marmurkowe tło
Chilli Czosnek i Oliwa