wielkanocna - 5554 przepisów (strona:190/371)

Wielkanocne porady 155

przypalają. Warto pamiętać, aby nie stawiać gorącej formy na zimnym blacie, bo może pęknąć. Resztki z naczynia należy odmoczyć i wymyć gąbką.  DEKORACJE: też są bardzo ważnym elementem Wielkanocnych wypieków. Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast.  Można przebierać np. w masie marcepanowej, lukrze, polewie

Gotuję Testuję
Babka baranek cytrusowa 116

Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole. ciasto na baranka: 175 g mąki pszennej typ 500 25 g kakao 200 g cukru pudru 150 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 4 jajka wielkość M skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny

wesoła kuchnia
Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. 132

obiad proponuję barszcz biały z jajeczkiem i białą kiełbasą. Przedsmak Świąt Wielkanocnych  Składniki: 3 l wody 300 g wędzonej pachwiny  biała kiełbaska ( sama robiłam)  pół butelki zakwasu na barszcz biały (szklanka) 3 ząbki czosnku 3 łyżki świeżo startego chrzanu liść laurowy 3 szt  ziele angielskie 3 szt  majeranek roztarty w dłoniach sól

Różowa kuchnia
BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM 119

tyle radości... Dzieciakom, aż śmieją się buźki na widok tych kolorowych wypieków na jeden kęs. Z pysznym kremem śmietanowym na wierzchu i kolorowymi jajeczkami będą miłym akcentem na Wielkanocnym stole. Wypróbujecie? Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki uniwersalnej ( pszennej ) Szymanowskiej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta

Z Majeczką w kuchni
babka cytrynowa 142

Łatwa do przygotowania, lekka i puszysta babka, która doskonale sprawdzi się jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje? składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny wykonanie: Masło ucieram

babka w formie
Jajka faszerowane pieczarkami + film 146

Jajka faszerowane pieczarkami to wspaniała przystawka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Pieczarkowe jajka mogą być również smaczną przekąską na różnego rodzaju przyjęciach okolicznościowych lub ciekawą alternatywą dla zwykłych jajek na twardo. Takie jajka wyśmienicie smakują na zimno i błyskawicznie znikają z talerzy;-)     składniki na 3 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo 300 g pieczarek 2 małe

Smakowite Dania
Jaja faszerowne sardynkami 170

Jaja faszerowane to obowiązkowy przysmak na wielkanocnym stole. Można je podać na wiele sposobów. Ta smaczna przystawka sprawdzi się również na weekendowe śniadanie. Dzisiejsze jaja faszerowane są sardynkami. Sardynki to nie tylko bogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 4 jajka 1 puszka sardynek sok z cytryny sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drobiowe jajeczka w galarecie 240

Powoli zaczynamy przygotowania do Świąt Wielkanocnych! Serie przepisów z tej okazji rozpoczną drobiowe jajeczka w galarecie;) Robiliście już kiedyś takie? Nie??!  Zróbcie koniecznie na te Święta efekt gwarantowany! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu warzywa do dekoracji kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki

Życie zaczyna się w kuchni
Wielkanocna babka cytrynowa 150

Kolejna ciekawa propozycja na babkę wielkanocną :) Składniki: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki słodkiej śmietanki 3 dag drożdży ¼ szklanki mleka 40 dag mąki ½ kostki masła 1 cytryna tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić w ciepłe miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru) 129

Wielkanocna tradycja pieczenia bab sięga XVII wieku. Już wtedy pieczono baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, dodawano bakalie i oblewano lukrem. Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi. Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny tort marchewkowy 168

certyfikowane produkty. Po powrocie do domu postanowiłam odświeżyć przepis na tort marchewkowy . Zbliża się Wielkanoc, więc uznałam, że moment jest wręcz idealny a moja rodzina nie miała nic przeciwko. Wielkanocny torcik marchewkowy Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 243

Zbliżają się Święta, warto więc pomyśleć o jakimś pasztecie na Wielkanocne śniadanie. Wszystkim, którym znudziły się tradycyjne pasztety proponuję urozmaicić je ciekawymi dodatkami – na przykład kaszą jaglaną z mozzarellą, szpinakiem oraz boczkiem i wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g

Smaki Na Talerzu