Wielkanocny stół - poza daniami z jajek, żurkiem, białą kiełbasą - kojarzy się z pieczonymi babami. I ja mam w swoim zeszycie przepis na babę. Taką może nie bardzo tradycyjną, aczkolwiek prostą, smaczną i wilgotną :) Składniki: 4 jajka szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dobra gospodyni dom wesołym czynidokładnie opisane, posegregowane i zilustrowane. Wypieki są wypróbowane i zawsze się udają. W książce znajdziemy przepisy idealne na każdą okazję. Między innymi jest tam wiele przepisów na ciasta wielkanocne: baby, mazurki czy serniki. Książka koniecznie powinna się znaleźć w każdej domowej biblioteczce. Poniżej przedstawiam przepis na "Ciasto z jabłkami i orzechami" przygotowane na podstawie książki Siostry Marii: Ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasipestek i zblendować na gładką pastę. Pastę posolić i doprawić do smaku papryką, ziołowym pieprzem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Do przygotowania tej pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju
Obiad gotowykońcu, ciepło, słonecznie - wiosna powoli rozkwita, a ja zaczynam myśleć o wielkanocnych wypiekach i dziś mam dla Was pierwszą z propozycji - babeczki pomarańczowe, jeśli nie planujecie robić tradycyjnej babki będą idealne. Małe, eleganckie i do tego pachnące pomarańczami. Ja zrobiłam porcję na próbę i wszystkie zniknęły natychmiast. Składniki (na ok 12 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody
Cynamonowe szczęściekolejną pyszną pastę kanapkową, tym razem niepowtarzalnego smaku nadają jej zielone oliwki. Idealna na śniadanie czy kolację, a nawet jako składnik wielu przekąsek. Możecie nią również spokojnie nadziać wielkanocna jajka. Spróbujcie. Do pasty użyłam zielonych oliwek z nadzieniem cytrynowym Bulerias . Polecam – wspaniały, charakterystyczny smak. Takie oliwki idealnie sprawdzą się również w sałatkach czy tradycyjnych koreczkach. Składniki: 3 jajka
Słodkie okruszkiWiosna, a wraz z nią słońce i kolory, które powoli wracają do kuchni :) To pastelowe ciasto nazwałam Wielkanocnym ptasim mleczkiem, bo właśnie tak mi się kojarzy :) Składniki na warstwę kakaową: 1 szklanka mleka 1 margaryna 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 2 dag żelatyny Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki razem połączyć i gotować przez 10 minut. Gotową masę podzielić na dwie
Tradycyjna Kuchniapomysłów to tradycyjne, konwencjonalne receptury, a część to zupełne nowości (wiem jednak, że jeśli chodzi o wypieki świąteczne to nie każdy lubi eksperymenty). Dziś przepis jeszcze nie do końca wielkanocny, choć takie murzynkowe babeczki można upiec do koszyczka. Robiłam je w dwóch wersjach (jeśli obserwujecie Słodkie inspiracje na instagramie to czasem można z wyprzedzeniem podejrzeć, co aktualnie piekę
Słodkie inspiracjeawokado zapraszam na przepyszne jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem. Taka wersja tradycyjnych jajek b ę dzie mi łą odmiana nie tylko ś niadania ale równie ż wielkanocnego sto ł u. Sk ł adniki: 4 jajka 1/2 z ą bka czosnku 1 ma ł a cebulka szalotka 1 dojrza ł e awokado 1 ł y ż ka soku z cytryny
Pyry na Gazpropozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie które szybko przygotujemy. Składniki: jaja ugotowane na twardo 6 szt mięso wieprzowe 600 g sól i pieprz do smaku suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam czosnek sprasowany 4 szt bułka tarta namoczona 2 łyżki jajko Panierka : mąka pszenna
Różowa kuchniahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk
Kuchnia Bon AppetitTradycyjne jajka w majonezie, świetna przekąska, najbardziej popularna w okresie Świąt Wielkanocnych. Ale nie tylko. My lubimy przygotowywać takie jajka jako przystawkę w czasie rodzinnych spotkań lub - po prostu - bez okazji. Taka klasyka, która nigdy się nie znudzi. jajka majonez szczypiorek papryka łagodna (świeża lub w proszku) sałata (do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJajko jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka. Składniki: Forma 10/18 cm 40 dag kefiru naturalnego 3 jajka 4 listki żelatyny Dr.Oetker 2 łyżeczki chrzanu 3 ząbki czosnku ½ puszki zielonego groszku Pęczek szczypiorku Sól i pieprz do smaku
Wanilia i KardamonKruche ptysie napełnione sałatką z jajek i twarogu ze sporą ilością zielonego szczypiorku i pietruszki. Mogą być smaczną przystawką lub kolacją, ale przede wszystkim świetnie się sprawdzą jako wielkanocna przystawka. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli SAŁATKA JAJECZNA: 7 jajek 150 g twarogu półtłustego 1 łyżka chrzanu
https:KKuchniaMniamKurczaki z jajek to pomysł na wesoły akcent na wielkanocnym stole. Łatwo je przygotować, a na pewno wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Dolne części kurczaków farbowane są naturalnymi barwnikami: na niebiesko liśćmi czerwonej kapusty, a na brązowo herbatą. W środku jajka faszerowane są żółtkiem roztartym z chrzanem i odrobiną majonezu, ale tak naprawdę można je wykonać według własnych upodobań
Trzeci talerz