wielkanocna - 5554 przepisów (strona:200/371)

Zielone jajka z groszkiem 121

okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim smacznego jajka, miłych spotkań przy świątecznym stole, pogody ducha, słońca w sercu i za oknem. Niech ten czas pozwoli nam radować się z każdej chwili spędzonej z najbliższymi. Zielone  jajka która zwiastują święta i wiosnę. Są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Rodzina będzie zadowolona i będą zajadać ze smakiem. 5 jajek 1 szklanka

wesoła kuchnia
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 140

kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może on stanowić ciekawą alternatywę dla naszego wielkanocnego mazurka.  Gdy już opuścicie rejon starego miasta, warto wybrać się do neogotyckiej Katedry Św. Wacława . Jej wieża mierzy ponad 100 metrów a w katedrze znajduje się największy dzwon na całych

Garniec Magalie
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 169

Święta tuż tuż.. W moim rodzinnym domu nie wyobrażano sobie świąt bez sernika. To właśnie on gościł zarówno w Boże Narodzenie jak i w czasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka wypiekana na śniadanie . 107

jeszcze ciepłą chałkę z makiem by sprawdzić czy jest puszysta w środku.    Z masełkiem i miodem akacjowym smakowała bosko! Tą z sezamem uplotłam w kształcie jaja. Na Wielkanocnym stole prezentowałaby się świetnie. Może  taką właśnie upiekę na święta? Tutaj   znajdziecie akcję  wypiekana na śniadanie - chałka. Wypiekali  ze mną: Paweł z Chleby.info Basia z Życie

Gotuj Sam!
JAJKA FASZEROWANE PASZTETOWĄ I PIECZARKAMI 123

smakują bardzo dobrze. Mi pomysł na taki farsz podsunęła babcia. Z racji tego, że bardzo lubimy i jajka i pasztetową połączyłam to w jedno. Jest idealna propozycja na wielkanocny stół, ale także na różne imprezy jako przystawka. Farsz jest tak delikatny, że aż niemal aksamitny pomijając kawałki pieczarek i cebulki. Próbujcie ! SKŁADNIKI: jaja ugotowane na twardo 10 szt. pasztetowa

Kuchnia Paulettes
Ćwikła z chrzanem 166

pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;)  Buraczki kojarzone są raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych 1 większy korzeń chrzanu

Kuchnia w czekoladzie
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 111

jajecznym, kabaczki zawijane.  Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały to święta Wielkanocne i Boże Narodzenie - tutaj przepisy na tradycyjne potrawy Książka na pewno zachwyci fanów kuchni tradycyjnej, przepisów jest mnóstwo, bardzo dokładnie rozpisane co mamy robić, krok po kroku. Każdy przepis opatrzony

kruche babeczki
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 150

grudnia. To czas kiedy jest mniej pracy na polu, a więcej czasu na przemyślenia i przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi na św. Marcina w listopadzie. Niektóre z powszechnie jedzonych na pałuckiej wsi dań

Ugotowane pozamiatane
Pieróg biłgorajski 181

Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany

To co kocham
Sałatka jajeczna z tuńczykiem 121

Przedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która od bardzo dawna gości u nas na świątecznym wielkanocnym stole. Jest wielowarstwowa, ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest bardzo popularna. Jajka, tuńczyk, ser żółty i majonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: • 5 jajek • 1 puszka

To co kocham
Babka marmurkowa 92

Królowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem

To co kocham
Ciastka z żółtek gotowanych 97

Kruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek • 1 łyżka kwaśnej śmietany • szczypta soli • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. • Mąkę wymieszać

To co kocham
Ciasteczka od serca 100

które własnoręcznie wykonała moja zdolna córcia Monika. Prawda, że piękne? Nie tylko piękne, ale też przepyszne. Z tego przepisu można zrobić dwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki kukurydzianej • 2 łyżki kakao • kilka kropli

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 141

ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk

To co kocham
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 143

Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć każdy inny ser o konsystencji śmietankowej

To co kocham