Wiem, że niektórym z Was błyszczą oczy na hasło "wielkanocne słodkości", więc specjalnie z myślą o tych osobach przygotowałam bezglutenowe mazurki. Nawet taki słodyczowy sceptyk jak ja ma swoich faworytów - marcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam
Quinoa Raz!wcześniej nie robiłam pieczeni rzymskiej, to mój debiut. U mnie w domu się jej po prostu nie robiło, ale wiem, że w wielu rodzinach jest to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Postanowiłam więc poeksperymentować i opracować swoją wersję, oczywiście z quinoą, ponieważ do tej pory, wszelkie kompozycje tego ziarna z mielonym mięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam
Quinoa Raz!wielkanocnych stołach królują baby. Zdetronizować je może tylko jakiś “chłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka. Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu nie daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi
Wiszniówkafinał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny stół, stawiając na nim coś innego niż dotychczas, zarazem nie rezygnując z wyjątkowych, wielkanocnych smaków. Wszystkie zebrane przepisy możecie przejrzeć, klikając w banerek obok. Na deser przygotowałam coś wyjątkowego: […] Artykuł Chlebowe lale pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaroku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że są wśród czytelników tacy, którzy nie mają czasu na takie testy, a babkę dobrą chcieliby jeść 🙂 Zatem – babko babko, udaj się! Ta babka powstała […] Artykuł Babka waniliowo-kakaowa pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPodgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa. Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone 4 plastry wędzonego łososia / użyłam takiego garść świeżych kiełków np. brokułu 2 łyżki śmietankowego twarożku
cool and mintypieprz. Podałam ją na połówkach opieczonej pełnoziarnistej bułki. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam różowym pieprzem. Sprawdzi się zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na wielkanocny stół. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 jajka 2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę 1 łyżka pokruszonej fety 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS MAJONEZOWY 2 łyżeczki
cool and mintywlewanego oleju, tak aby zachować odpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary. Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek. SKŁADNIKI 1 jajko w temp. pokojowej 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru
cool and mintybrokułami, jajkiem i chrupiącym boczkiem. Z pysznym sosem majonezowym z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Sałatka sprawdzi się nie tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu. Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode. SKŁADNIKI / 2 porcje
cool and mintyPasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardzo pyszny. Mój mąż jest jego zwolennikiem, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliPascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną
Kulinarne Fantazje MarioliDekoracyjne jajka kurczaki, pięknie się prezentują na stole wielkanocnym i wywołują uśmiech na twarzy. Nafaszerowane pastą z tuńczyka zasmakują nie jednej osobie. Polecam. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje MarioliMałgorzata Pepłowska jest jedną z najbardziej znanych twórczyń ludowych Podlasia (na Mazowszu). Artystka tworzy w zakresie kilku tradycyjnych dyscyplin: tkactwa dywanów dwuosnowowych, wycinankarstwa z opłatka, wytwarzania rekwizytów obrzędowych (palm wielkanocnych) oraz wykonywania kwiatów z bibuły. *jeżeli nie mamy bobu w strąkach można użyć bób łuskany zastawa
królestwo garówDanie pyszne i aromatyczne mam dziś dla Was. Jedliśmy je pierwszy raz na Wielkanoc bo pomysł pochodzi z ulotki Biedronki i jest to pomysł mamy pani Elżbiety z wielkanocnych przepisów. Teraz często gości na naszym stole. Spodobał mi się ten pomysł i zrobiłam, jest przepyszne, spróbujcie. Kiełbaski pieczone w marmoladzie cebulowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKochani , witajcie po długiej przerwie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zamiast słońca i ciepła, wokół pełno śniegu i sopli lodowych. Na facebookowych profilach krążą zdjęcia saren brnących po szyję w śniegu lub śnieżek rzucanych w zastępstwie wody w Lany Poniedziałek. Każdy woła wokół o wiosnę. Ale jak mówi jedna z najmądrzejszych kobiet, jakie znam: "Wiosnę trzeba mieć w sobie. Dlaczego
Kuchnia smaków