JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie. Dla 6 osób Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 10 min. 6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaludzki mózg. Na cudownie słoneczną pogodę i idealnie układające się życie mam doskonale wpasowujące się w te standardy babeczki. Można je przygotować na zalegających w zamrażarce białkach pozostałych po wielkanocnych babach; a mimo, że jakby z resztek, są zaskakująco pyszne i delikatne. Do tego lekki i słodki krem z białej czekolady i wieńczące dzieło, intensywnie czerwone truskawki. Twistem są liofilizowane
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdrowsza wersja typowego jabłecznika z mąką pełnoziarnistą i płatkami owsianymi w składzie Dawno nie brałam udziału w fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę . A to przytrafiły się Święta Wielkanocne, a to przeszkodził wyjazd, a to nie miałam ochoty na pieczenie. Tym razem powiedziałam sobie - dość! Trzeba zabrać się do roboty! Zapraszam więc na Jabłecznik . Ale taki trochę mniej typowy
Grunt to przepis!Prosta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza. Składniki: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru
Cukiernia Pychotkiświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta
Czary - gary w kuchniparmezanem, podana z pesto z suszonych pomidorów, może być pyszn ą przystawk ą na zbliżające si ę święta Wielkanocne. SKŁADNIKI Zapiekanka 100 gr kaszy jaglanej 50 gr parmezanu 1 jajko wywar warzywny sól, pieprz Pesto 6 suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki kaparów ząbek
La grande e la piccola cuocawiosn ą a udekorowana kwiatami może być efektown ą przekąską w czasie zbliżających si ę Świąt Wielkanocnych. SKŁADNIKI 5 cukinii 4 jaja 250 gr ricotty 40 gr parmezanu 200 ml mleka 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek só l, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy
La grande e la piccola cuocaPyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI 400 gr m ą ki pszennej 50 gr masła 200 ml letniego mleka 20 gr drożdży pó ł łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) PRZYGOTOWANIE
La grande e la piccola cuocaZapiekane jajka na sposób francuski tzw. cocotte s ą zawsze obecne na moim wielkanocnym stole. N ie wymagają użycia wielu składników, s ą szybkie w przygotowaniu, w 20 minut mamy gotow ą przystawkę. Zapiekane jajka mog ą być ciekawym zamiennikiem typowych jaj faszerowanych. Dzi ś przygotowałam dwie wersje tego francuskiego przysmaku: z anchois
La grande e la piccola cuocaPascha nie jest tradycyjnym daniem wielkanocnym w naszej rodzinie. Powiem więcej…nigdy wcześniej jej nie jadłam i nie wiem jak ta tradycyjna smakuje. Ale w tym roku skusiłam się na nietradycyjną jej wersję. Bez twarogu, za to z kaszy jaglanej. Deser jest naprawdę wspaniały! Początkowo smakował mi jak mniej słodki marcepan a później, gdy smaki już się przegryzły, faktycznie
Mienta blogBlueberry Corner by "jagodzianka" Jajka faszerowane musem z pstrąga to wyjątkowa przystawka na różne okazje. Na święta – zwłaszcza wielkanocne, na imieniny, chrzciny lub … Przeczytaj cały artykuł Post Jajka faszerowane musem z pstrąga pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPiotrem mnóstwo próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPachnąca, cytrynowa, tradycyjna babka wielkanocna, urozmaicona aromatyczną herbatą matcha. Co prawda w tym roku wszystkie wypieki świąteczne miały być bez glutenu, ale w ostatniej chwili przypomniałam sobie o babce za którą wszyscy przepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy
Mienta blograzem postawiłam na zwykły pszenny chleb, ale z niezwykłymi nasionami szałwii hiszpańskiej, popularnie zwanych chia. Upiekłam go na święta wielkanocne i z pewnością jeszcze nie raz zrobię. Mięciutki, smakowy i świeży przez długi czas. Zdecydowanie to mój faworyt w chlebach pieczonych przeze mnie ;) Z tymi od Mamy nie będę konkurować ;) Składniki: Na dwie malutkie keksówki 40g świeżych drożdży 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzie