Kochani sympatycy mojego bloga... Zdrowych, radosnych Świąt. Niech cudowna atmosfera przy wielkanocnym ucztowaniu tra cały rok. Nieśmy radość i miłość. Dzielmy się nimi nie tylko w Święta. Poszukujmy więcej okazji do wspólnego zasiadania przy stole, bo przy takim zastawionym pysznymi potrawami zapomina się o wszelkich trudach, problemach i konfliktach. Pełnych pozytywnych myśli albo raczej błogiego niemyślenia Świąt! Dłuższych chwil zapomnienia
Jeść, by żyć w zdrowiuŚwięta Wielkanocne to musi być babka :) Jaka babka? Tym razem po raz pierwszy piekłam babkę parzoną. Bardzo prosta w wykonaniu i niezwykle puszysta, to takie stwierdzenie na sam początek. Nie wiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem
Różne smaki w kuchniDziś już w prawdzie Wielka Sobota i pewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI
Marcepanowa kuchniaCzym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję ! Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI
Marcepanowa kuchniaChętnie Wam się do czegoś przyznam – uwielbiam pasztety! Szczególnie takie domowe, w których wiadomo, co jest „w środku”. Tym razem pasztet drobiowy pojawi się na naszym wielkanocnym stole podczas śniadania. Domowy pasztet to trochę pracy, ale warto się trochę pomęczyć. Przepis mojej mamy. Częstujcie się 🙂 Składniki /2 formy o wymiarach ok. 9×22 (dół
Pasja SmakuKiełbasa podana na wielkanocny stół nie musi być kiełbasą z wody:). Prezentuję białą, pieczoną kiełbasę w idealnie pasującym do niej sosie chrzanowym. 4 białe kiełbasy surowe lub parzone 2 cebule 250 ml śmietany 18% 100 g chrzanu ze słoiczka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Cebulę siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy śmietanę, chrzan i przyprawy
Szefowa kuchnigorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam! Korzystając z okazji, chciałabym złożyć najlepsze wielkanocne życzenia wszystkim Czytelnikom. Alleluja! Składniki Spód 250 g mąki pszennej 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka
Słodkie inspiracjeprostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy od codziennych obowiązków :). Składniki: 200 g zimnego masła 60 g cukru pudru 3 żółtka 350 g mąki pszennej 1 puszka
Nastoletnie WypiekanieMoje świąteczne ciasto już gotowe😊 Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli Mazurek! Zrobiłam go na cieście kruchym z kajmakiem, który uwielbiam i bakaliami:-) A jak Wasze przygotowania do świąt ? Wszystko już gotowe? Jakie ciasta upiekliście? W tym roku u mnie bardzo skromnie, bo niestety muszę iść do pracy, także świętować mogę tylko jutro...😑 Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę miała prawdziwe
kulinarne odsłony patiBaba z serem i jabłkami gości na moim wielkanocnym stole a teraz podaję przepis bo ona znakomicie smakuje o każdej porze roku. Jest wilgotna od jabłek, pachnie korzeniami a kremowy ser dopełnia całości. Warto ją upiec teraz i za miesiąc też, polecam. Najlepsza dla osób kochających jabłeczniki i serniki, takie 2 w 1. Baba z serem i jabłkami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieMazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤ 👧 zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny
Moniki Smakołykiglutenowy. Pewnej Wielkanocy postawiłam na stole pasztet wegański (nikomu nie wspominając o jego roślinnym pochodzeniu oczywiście), a gdy ten zniknął za jednym posiedzeniem, wiedziałam, że będzie stałym elementem wielkanocnego stołu. I tak już jest z nami od paru lat, co roku inny, co roku tak samo dobry. Tym razem z kaszy jaglanej, z dodatkiem żurawiny i słonecznika. Pasztet warzywny
Fill The BowlŚwięta już dziś, więc polecam wszystkim, którym brakuje czasu na czasochłonne wypieki babkę cytrynową. Składniki powinny być dostępne w każdym domu, czas wykonania równie szybki. Smakuje wyśmienicie. Puszyste ciasto wielkanocne z nutą cytryny Składniki: (ciasta wystarczy na 2 średniej wielkości babki) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 gram stopionego masła starta skórka
tojestpyszne.blogspot.comWiem również, że wiele osób potrzebuje wegańskich przepisów, więc nie martwcie się - wkrótce będzie ich jeszcze więcej! Tymczasem zostawiam Was z przepisem i życzę przy okazji radosnych świąt wielkanocnych, spędzonych w gronie bliskich osób, a także odpoczynku, regeneracji i wielu pyszności na stole. 💖 Składniki: czekoladowy spód 150 g płatków owsianych 2 wafle ryżowe po 10 g każdy
Kuchnia Ellie