innych ulubionych dodatków. Śledzie po chłopsku z kukurydzą i groszkiem bo o nich mowa to sycąca, pełna smaku potrawa. Course Salad Cuisine Polska Keyword Śledzie w oleju, Śledź, Wigilia, Wielkanoc Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Servings 3 Author Globus Kulinarny Ingredients Ziemniaki małe 4 sztuki Kukurydza mała puszka Groszek mrożony – kubek Płaty śledziowe w oleju – 3 sztuki
globuskulinarnyBardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. Nie wyobrażamy sobie bez niej Wigilii, świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis uwielbiam nade wszystkie inne. To śledzie
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Jak dla mnie czas zaczął tak szybko lecieć, że żyję od Świąt do Świąt. Mam nadzieję, że u Was tak nie ma. Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo. Składniki
Niezły MłynekBabeczki z ciasta kruchego z kremem budyniowym i galaretką. Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami. Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej. Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego. Z podanych składników wychodzi ok.30
Przepisy mojej mamyTłuszcze 213 g 5 g Węglowodany netto 534 g 12 g Błonnik 14 g Z powyższego przepisu powstaje około 45 rogalików. Zobacz również #wegetariańskie #słodkości #rogaliki #ciastka #bezjajek #bezorzechów #Wielkanoc #ulubione #masło #śmietana #mąka #marmolada #czasochłonne(>60min) Artykuł Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisTłuszcze 105 g 9 g Węglowodany netto 67 g 5 g Błonnik 14 g 1 g Zobacz również #wegetariańskie #bezglutenu #bezorzechów #bezlaktozy #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniapolska #Wielkanoc #BożeNarodzenie #sałatki #dodatkidodaniagłównego #umiarkowanieszybkie(30-60min) #marchew #majonez #groszek #jajka #liścielaurowe #ziele-angielskie #lubczyk #musztarda #natkapietruszki #pietruszkakorzeń #por #seler Artykuł Sałatka jarzynowa bez ziemniaków (keto, low carb) pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisśledzie. Śledzie które w oleju z cebulą i kolorowym pieprzem, tracą słoność i przybierają innego wymiaru smakowego. Course Breakfast, Dinner, Przystawka Cuisine Polska Keyword Śledzie w oleju, Śledź, Wigilia, Wielkanoc Prep Time 4 days Cook Time 10 minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Płaty śledziowe – 4 sztuki Cebula biała duża Oliwa z oliwek – 2 łyżki Olej słonecznikowy – pół szklanki
globuskulinarnywyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz
UgotujmyTo.plTarta czy mazurek? Nazwa chyba zależy od okazji – na co niech to będzie tarta, w Wielkanoc – pyszny mazurek. Zrobiłam ją w te święta, bo zrobiło mi się smutno, że z uwagi na to, że spędzałam je sama nie przygotowałam nic słodkiego – więc Read More Artykuł Tarta z czekoladą i malinami różanymi – mazurek malinowo – czekoladowy
FlymetothespoonWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę będziemy przygotowywać dania z jajami w roli głównej. Dzisiaj proponuję pyszną pastę jajeczno-łososiową do kanapek . Składniki: 100 g łososia wędzonego 2 jaja ugotowane na twardo 3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego garść posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Łososia, jaja, szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać serek, pieprz
Moja DelicjaPyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć 🙂 Wielkanocne babeczki to nasz must have każdej Wielkanocy 🙂 Składniki: 200 g kwaśnej śmietany (używam śmietany 18 % z Piątnicy) 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka soli
Moja DelicjaChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc . Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez
Moja Delicjajakim kolorem kojarzy się Wam Wielkanoc? Mnie z żółtym i zielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że przepis ten idealnie będzie pasować w okresie świątecznym. Pesto z zielonego groszku to świetna pasta do kanapek . Pasta jest bez jajek, więc jeśli nie macie pomysłu czym uzupełnić menu wielkanocne, bogate już w jajeczne potrawy
Moja DelicjaNiedługo Wielkanoc, więc już teraz można zacząć testowanie, tak, żeby na świątecznym stole pojawiło się coś naprawdę pysznego. Chociaż, przyznam szczerze, że ja nawet mimo wcześniejszego ułożenia świątecznego menu i wypróbowania jakichś przepisów i tak, na pięć minut przed Świętami zwykle wywracam wszystko do góry nogami i robię coś nowego, i coś niewypróbowanego. I w tym momencie mój Smakosz wykazuje
Na kulinarnym poligoniesię! Niech na naszych stołach się dzieje, niech pojawią się nasze ulubione potrawy, kwaśne żurki, soczyste pieczenie, kolorowe jajka, sałatki i oczywiście osładzające każdą chwilę słodkie ciasta. A skoro Wielkanoc, to i mazurek musi być. Moim faworytem zawsze były mazurki kajmakowe, było mi wszystko jedno jakie było ciasto pod spodem, czy było to kruche, półkruche, czy zwykły andrut, najważniejsze
Na kulinarnym poligonie