roku Wielkanoc w moim wykonaniu była bardzo bez umiaru. Jadłam wszystko i to w ilościach niezliczonych. Ot taka odskocznia od diety i trzymania zdrowych posiłków. Raz na jakiś czas zupełny reset jest naprawdę bardzo pomocny Jednak mój organizm nie zareagował najlepiej. Czułam się okropnie ociężała, bez energii i motywacji. Dlatego zdecydowałam się na mały eksperyment – 3 dniowa dieta sokowa
365 dni dookoła kuchniRzeżucha (pieprznica siewna), pojawia się najczęściej w naszych domach w okolicach Wielkanocy i pełni głównie rolę dekoracyjną stołu lub potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna roślinka, przez większość osób niedoceniana, to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Rzeżucha przewyższa wartością odżywczą wiele warzyw i może je zastąpić szczególnie zimą. Pod względem zawartości wapnia jest ona drugą rośliną po orzechach laskowych
Kuchnia MagdaLenyRzeżucha (pieprznica siewna), pojawia się najczęściej w naszych domach w okolicach Wielkanocy i pełni głównie rolę dekoracyjną stołu lub potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna roślinka, przez większość osób niedoceniana, to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Rzeżucha przewyższa wartością odżywczą wiele warzyw i może je zastąpić szczególnie zimą. Pod względem zawartości wapnia jest ona drugą rośliną po orzechach laskowych
Kuchnia MagdaLenyrzeżuchy, szczawiu i ziół. Warzywa na straganach same się proszą, żeby je kupić, ale często nie mamy pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy. Co zrobić z kolorowymi warzywami i ziołami, żeby nasze posiłki były jeszcze pyszniejsze i żeby cieszyły oko? document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2019/04/Wiosenne_dania_sezonowe_-_przepisy_na_wi.mp4 Zobaczcie kilka pomysłów na wiosenne dania. Zielona sałatka
Ugotowane pozamiatanenajdrożsi czytelnicy bloga chwili refleksji i chwil radości spędzonych wspólnie przy rodzinnym stole. Niech Chrystus zmartwychwstały przyniesie dla Was wiosenne kwiaty radości, miłości, spokoju i szczęścia. Wesołych świąt Wielkiejnocy i mokrego dyngusa. Pychotka11 Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil
Cukiernia PychotkiDzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. Właściwie jeszcze przed wielkanocą wiedziałam w czym wylądują resztki wędlin, wiedziałam również, że uzupełnieniem tego dania będą pieczarki. Wędliny z kolei w większości dostaliśmy od teściów. Pięknie dziękuję (tzn. syn głównie, wiecie jak jest :)). A Wy łapcie za noże i także róbcie forszmak. Składniki
KardamonovySernik z malinami – nasz ulubiony. Moi drodzy dziś polecam Wam pyszny sernik z malinami. Duża warstwa sera, maliny i kruche ciasto. Czy może być smaczniej
Słodkie okruszkiTrzymajcie kciuki, bo cel jest taki, żeby wrócić wreszcie do wagi sprzed Hashi. Oby się udało :) I jak ja dobrze jem! Same pyszności. Żeby nie było mi smutno w Wielkanoc, bo choć za ciastami nie przepadam, to coś jednak do świątecznej kawki by się przekąsiło. Na szczęście na diecie ketogenicznej istnieje coś tak cudownego jak "fat bombs" czyli bomby tłuszczowe
Cytryna&Co.Przepyszny deser, przygotowywany na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowywania paschy, był natomiast sernik, do którego ser mama przygotowywała sama. Smak domowego sera czy to w tradycyjnym serniku czy w tym deserze, jest bez porównania lepszy. Polecam tę paschę jest niesamowita w smaku. Jej wykonanie jest proste ale czas przygotowywania trzeba rozłożyć na dwa dni. Pascha wielkanocna
Leśny Zakąteksię zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje powstania zakalca. Pachnąca wanilią i kakao babka marmurkowa jest pyszna, warto ją upiec nie tylko na Wielkanoc. Babka marmurkowa ucierana która zawsze się udaje 1 szklanka = 250 ml pojemności 350 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g miękkiego masła
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNareszcie Wielkanoc! Najpiękniejsze, najbardziej kolorowe i pachnące święto w roku. Czas, w którym ziemia budzi się do życia, strzepuje kurz z ramion, przeciąga się, ziewa i zaczyna działać. Zaczyna kwitnąć, pachnieć i rozbrzmiewać śpiewem ptaków. Już niedługo na pobliskich bazarach zacznie tętnić życie, pojawią się pierwsze nowalijki, bazie, kwiaty i wszelakie warzywa, niedostępne zimą lub nie takie smaczne jak wiosną
Marder&Marder ManufactureKilka dni temu podzieliłam się z Wami przepisem na jajka faszerowane chrzanem i porem . Dziś przedstawiam przepis na jajka ale tym razem z serem i dodatkiem
Życie ze smakiemBardzo dobra babka, puszysta i wilgotna. Prawdziwy puszek, gąbeczka. Ciężko dokładnie określić konsystencję tej babki. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, esencją waniliową
Kuchnia Pokoleń