się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje powstania zakalca. Pachnąca wanilią i kakao babka marmurkowa jest pyszna, warto ją upiec nie tylko na Wielkanoc. Babka marmurkowa ucierana która zawsze się udaje 1 szklanka = 250 ml pojemności 350 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g miękkiego masła
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNareszcie Wielkanoc! Najpiękniejsze, najbardziej kolorowe i pachnące święto w roku. Czas, w którym ziemia budzi się do życia, strzepuje kurz z ramion, przeciąga się, ziewa i zaczyna działać. Zaczyna kwitnąć, pachnieć i rozbrzmiewać śpiewem ptaków. Już niedługo na pobliskich bazarach zacznie tętnić życie, pojawią się pierwsze nowalijki, bazie, kwiaty i wszelakie warzywa, niedostępne zimą lub nie takie smaczne jak wiosną
Marder&Marder ManufactureKilka dni temu podzieliłam się z Wami przepisem na jajka faszerowane chrzanem i porem . Dziś przedstawiam przepis na jajka ale tym razem z serem i dodatkiem
Życie ze smakiemBardzo dobra babka, puszysta i wilgotna. Prawdziwy puszek, gąbeczka. Ciężko dokładnie określić konsystencję tej babki. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, esencją waniliową
Kuchnia PokoleńWielkanoc już za rogiem, więc zapewne planujecie świąteczne menu. Mam dziś propozycję dla tych, co na diecie, lub po prostu dla każdego, kto ma ochotę na coś lżejszego niż babki i mazurki :) Pyszne kokosowe jajeczka z wafli ryżowych przyrządzimy w mgnieniu oka i będziemy mieć więcej czasu na odpoczynek z bliskimi. Polecam :) 15 szt: opakowanie wafli Sonko Slim Wafle ryżowe
Mienta blogzastąpić go także taką samą ilością dobrego octu winnego. Z podanych proporcji powstanie mała miseczka majonezu. Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta, polecam wam moje zestawienie przepisów na Wielkanoc oraz najlepszych ciast i ciasteczek bez mleka oraz bez jajek . 1 żółtko jajka łyżeczka musztardy łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki soli pieprz 8 łyżek oleju Żółtko dokładnie oddzielamy
Dieta bez mlekaKaczka pieczona z jabłkami to doskonały wybór na świąteczny obiad dla całej rodziny. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, by przeszło aromatem przypraw. Pieczenie to już tylko
Dieta bez mlekatłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie i na Wielkanoc! Zobacz przepis Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? To prawda, że gęś piecze się długo, ale za to przez
Niedzielny kucharzJajka to nieodłączny element Wielkanocy. Można je serwować na wiele sposobów. Dziś przygotowałam dla Was faszerowane suszonymi pomidorami. Nie tylko będą ozdobą wielkanocnego stołu, ale przede wszystkim smaczną przekąską
Z Hrabiną w kuchniFaszerowane roladki z szynki w galarecie Szynkowe ruloniki nadziewane serkiem chrzanowym, jajkiem oraz warzywami i zalane galaretą. Pyszna i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno
Blog z ApetytemSzybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze babki i babeczki. Od tych klasycznych – piaskowych, z kakao, kokosem, czekoladą
Słodkie okruszkiDziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka
Zasmakuj KuchniSkładniki /4 porcje: – 300g kiełbasy białej – 1 ząbek czosnku – 1 szt. liścia laurowego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 szt. suszonych grzybów
I LOVE LIFEZając jest jednym z symboli święta Wielkiej Nocy. Zarówno obdarowujemy się nim (a właściwie dzieci ) jak i gości on na stołach w czasie Wielkanocy. Najczęściej jest z lukru albo z czekolady. A ja proponuję wykonać go samodzielnie z… ryżu! Jest całkowicie jadalny, więc na koniec ucztowania, gdy już nasycimy się jego widokiem, możemy polać go ulubionym sosem i sko nsumować
Lamarida.plwywarze z białej kiełbasy, boczku i warzyw. Zupa zabielona jest śmietaną, a świeży starty chrzan nadaje jej specyficzny lekko ostry smak. Podana z gotowanym jajkiem kojarzy się z okresem Wielkanocy, choć tak naprawdę to danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie mowa jest o tzw. jarzynce, czyli suszonych warzywach, ja jednak wolę wersję ze świeżą
Trzeci talerz