Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kremem balsamicznym świetnie sprawdzi się na letni lunch. Słodycz malin i słoność fety przyjemnie w niej kontrastują. Dzięki
Poezja smakuZ trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam
W kuchni Karmel-itkiZa gorąco, by gotować. Za gorąco, by piec. A mimo to piekarnik bucha żarem, a na gazówce pyrkoczą różne dziwne rzeczy, ukryte w kolorowych garnkach. Siła
W kuchni Karmel-itkiPlacki ziemniaczane robię, choć rzadko ( te są pyszne, tylko teraz daję inną mąkę, niepszeniczną), jadam z dyni , z selera też, ale z kalarepki to nowość dla
Zdrowa Kuchnia SowyShakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko
Poezja smakuWszyscy uwielbiamy placuszki z cukinii . Dzisiejsze przygotowałam w troszkę zmienionej formie, mianowicie do cukinii dodałam bakłażana i doprawiłam inaczej niż zwykle. I choć trudno
Smaczne ZdrowePasztet pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu" o którym już pisałam wcześniej. Będę szczera - mi nie smakował. :( Obawiam się, że jest to kwestia przyprawy garam masala
Brzuszki ŁakomczuszkiChlebuś, który skradł nasze serca i podniebienia...rozgościł sie u nas ostatnio na dobre. Idealny na diecie bezglutenowej ale nie tylko, warto go jeść
Smaczne ZdroweNigdy nie jadłam bakłażana i koniecznie chciałam spróbować, wyszedł PYCHA! :) Na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę. Korzystałam z przepisu z bloga Kraina Miodem Płynąca
Czerwona PorzeczkaPrzy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMoja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie
Poezja smakuQuiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta – bardzo prosta do wykonania. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i letni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca
Poezja smakuByłam pewna, że takie danie z malinami mam już na blogu, a okazuje się, że mam kaszę jaglaną z truskawkami , mam jaglane pancakes z malinami , a
Zdrowa Kuchnia SowyOgórki każdy przecież umie zakisić. Tak stwierdziła moja mama, gdy na pytanie po co robię zdjęcia ogórkom powiedziałam, że oczywiście na blog. Czy każdy? No nie
Zdrowa Kuchnia SowyBurgery tylko z mięsem? Nic podobnego! Ja postanowiłam pokombinować z czerwoną fasolą i wyszły pyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i
Pasja Smaku