Jak pewnie zauważyliście, przez weekend nic nie wstawiłam i uwierzcie mi, jest mi z tym źle! Lecz przez dużą ilość zajęć na GUMedzie i dochodzące do
Be Fit Be StrongKomputer naprawiony! Dałam sobie sama radę, więc chyba mogę ubiegać się o stanowisko programisty w dużych firmach! Żartuję. Mimo incydentu z komputerem, wczorajszy dzień był świetny
Be Fit Be StrongOd wczoraj mój komputer postanowił przestać ze mną współpracować. Na ekranie pokazuje mi się komunikat "błąd krytyczny, menu Start i Cortana nie działają", przez co nic
Be Fit Be StrongOd wczoraj humor dopisuje mi bardzo. Nie dość, że wczoraj nawiązałam współpracę z firmą Symbio, to dzisiaj z firmą Polsoja! Dodatkowo, wczoraj spędziłam niesamowicie miły dzień
Be Fit Be StrongDziś świeci takie piękne słoneczko, aż buzia się śmieje! Właśnie zastanawiam się, co by zrobić dzisiaj na obiad i nie mam do końca pomysłu. Mam pełno
Be Fit Be StrongWczoraj, wraz ze znajomymi z roku świętowaliśmy moje urodziny. Przygotowałam przekąski, ciasteczka z drażetkami (podzielę się z Wami przepisami w najbliższym czasie), tartę z białą czekoladą
Be Fit Be StrongMama w pracy, Artur w pracy, wstrętna pogoda, a ja sama siedzę w domu i wciąż nie mam motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie
Be Fit Be StrongWitam Was moi kochani po długiej przerwie. Nawet nie wiecie jak bardzo brakowało mi wymyślania kolejnych potraw, ich przyrządzania i gotowania, a zarazem publikowania przepisów
Be Fit Be StrongDziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce
Be Fit Be StrongOd rana wraz z mamą jestem zabiegana. Byłyśmy w Rumi i w Mechelinkach u naszej kochanej Gosi. Bawiłyśmy się z jej małym szkrabkiem Bartusiem. A
Be Fit Be StrongO wschodzie słońca wychylają swe białe i zielone główki ponad glebę. Cisza, rześkie powietrze i delikatna słoneczna poświata. Kobieta w fartuszku i kwiecistej
W kuchni Karmel-itkiSłodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera(...)twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto
Pora na pora i pomidoraWytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Źródła – nabiał, kiełki słonecznika, mleko sojowe, morskie ryby i tran, margaryny miękkie, żółtko jaj, płatki śniadaniowe. ZALETY DIETY WEGETARIAŃSKIEJ Wegetarianie, zachwalając stosowaną przez nich dietę, wymieniają jej liczne zalety. Ja poniżej opisałam te najważniejsze: Mała gęstość energetyczna, a duża gęstość odżywcza Niska zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu(...)tętnicze hipercholsterolemie nowotwory - uważa się, że 1/3 zgonów z powodu nowotworów związana jest z niewłaściwym odżywianiem się zaparcia kamicę żółciowa i nerkowa próchnicę zębów. WADY DIETY WEGETARIAŃSKIEJ Brzmi pięknie, ale pamiętajmy, że każdy kij ma dwa końce. Wegetarianizm ma także kilka wad, w tym m.in.: zbyt małe spożycie energii, białka (niewskazane dla sportowców i ludzi
Powiedz dietom nieSmutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego
W kuchni Karmel-itkiuległam, podając przepisy na jagielniki (ciasta z kaszy jaglanej). 20 lat temu danie, o którym niżej, było po prostu "miękkim tofu ze szparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli(...)było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan, ich dania były mocno komentowane i krytykowane nie ze względu na smak i składniki, ale ze względu na nazwy sugerujące, że weganie tęsknią za znanymi wcześniej smakami mięsożerców. A teraz? Nie widzę i nie słyszę, by działo się coś podobnego. Przyjmuje
Weekendy w domu i ogrodzie