Kotlet selerowy nadziewany serem to smaczne danie , które skusi nawet mięsożerców. U nas w domu od jakiegoś czasu i od czasu do czasu , mamy jedno „wypożyczone” dziecię wege Tak więc menu mocno się rozrosło i wzbogaciło o dużą ilość warzyw w różnych postaciach. Nie jestem zwolennikiem takiego typu żywienia ale muszę powiedzieć, że zwiększenie spożycia warzyw , a zmniejszenie
Ogrodnik w podróżyMagda Delikatne, białe kuleczki kuskusu z aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz świeżymi dla kontrastu to dla mnie obiad idealny. Do tego szybki i bardzo prosty. Dla wege smakoszy pozycja obowiązkowa. Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje): 100g kuskusu perlistego/izraelskiego 8 pomidorów suszonych z oliwy 4 łyżki oliwy spod pomidorów 1 średnia cebula 100g pomidorków koktajlowych kilka listków świeżego oregano
Smaczna StronaMagda Sezon grillowy w pełni, ale nie zawsze pogoda dopisuje by go rozpalić. Dlatego przetestowałam czy tak pyszne wege szaszłyki można zrobić w piekarniku i ta sztuczka świetnie się udała. Brakuje dymnego aromatu, ale smak składników wynagradza ten mały szkopuł. Ser halloumi po zagrzaniu delikatnie skrzypi pod zębami, a warzywa są cudownie słodkie i soczyste. W deszczowe dni spokojnie
Smaczna StronaCoraz częściej lubię jeść szybkie dania bez mięsa, a to z uwagi jak słaba jest ostatnio jakość mięsa :( Na pewno nie zostanę weganką ale od czasu do czasu jem wege :) Polecam Ci moją wersję curry z ciecierzycą, z tofu i chipsami jarmużu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldCoraz częściej lubię jeść szybkie dania bez mięsa, a to z uwagi jak słaba jest ostatnio jakość mięsa :( Na pewno nie zostanę weganką ale od czasu do czasu jem wege :) Polecam Ci moją wersję curry z ciecierzycą, z tofu i chipsami jarmużu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldMagda Inspirowany indyjską kuchnią dahl to chyba moje ulubione danie z soczewicy. Jest to pyszny, gęsty, wege gulasz z aromatycznymi przyprawami, do podania z ryżem. Wersja z dynią, soczystymi pomidorkami i szpinakiem powstała tak naprawdę trochę z przypadku – kawałek dyni został po zupie, pomidorki kupuje w ilościach hurtowych i zawsze są w kuchni a szpinak ostał się po koktajlach
Smaczna StronaPomysł na to danie podsunął mi program telewizyjny, w którym pokazano produkcję ziemniaczano-szpinakowych placków na sklepowe półki. Stwierdziłam, że fajnie byłoby zrobić takie samodzielnie
Kulinarny S.O.S.Pomysł na to danie podsunął mi program telewizyjny, w którym pokazano produkcję ziemniaczano-szpinakowych placków na sklepowe półki. Stwierdziłam, że fajnie byłoby zrobić takie samodzielnie
Kulinarne S.O.S.jest taka pyszna. Na wierzch jak w każdej zapiekance obowiązkowo ciągnący się ser oraz coś ciekawego – soczyste pomidorki, które po upieczeniu będą słodkie i aromatyczne. Ja uwielbiam ją wege, ale można też dodać boczku i ucieszyć mięsożerców. Składniki (na 3-4 porcje): 200g drobnego makaronu 400g brukselki połowa brokuła mała cukinia biała część niedużego pora 200g surowego boczku
Smaczna Stronaużytych w tym przepisie. Z każdym kęsem dokładnie czujemy imbir, czosnek, pikantno-słodki sos chili. Do tego proste warzywa i chrupiące orzeszki – rewelacyjna propozycja na ekspresowy i prosty wege obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu ryżowego wstążki 2 średnie marchewki 1 mały por 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili łyżka oleju arachidowego
Smaczna StronaKażdy ma swój własny sposób na buraczki… i ja też Jedni podsmażają je na zasmażce z masła i mąki, a inni duszą w śmietanie
Kulinarny S.O.S.