Uwielbiam smak anyżu i lukrecji, a co za tym idzie kopru rzymskiego (fenkułu). Ponieważ łatwo się go uprawia w polskim klimacie, mam spore jego zapasy w
Weekendy w domu i ogrodzieJestem na fali zapachów z przydomowego ogródka ziołowego. Przepisem na chleb robię jednak przerwę od świeżych ziół, bo jednak do pieczywa lepiej nadają się dodatki suche
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: około 1,5 kg cukinii i/lub patisonów główka czosnku 200 ml niesłodzonego mleka sojowego kostka wędzonego tofu 2-3 łyżki sezamu łyżeczka soli, pieprz, szczypta
greenscarfFanką bobu nie jestem, ale skoro jest sezon na bób to i takie danie w moim jadłospisie się znalazło. Do zrobienia kotlecików użyłam bobu surowego by
pyszne zdrowościJeżeli nie macie pojęcia jak można przygotować nasiona chia i jesteście nowicjuszami w tej materii , dodatkowo pijecie za mało wody w ciągu dnia, to polecam Wam
Szybko Tanio SmacznieTak mnie wieczorem naszło na coś w stylu batonika/ czegoś słodkiego. Wzięłam więc co miałam, pomieszałam i oto są super czekokulki! :) Składniki: 3/4 gorzkiej czekolady 70
pyszne zdrowościSą pewne produkty, które są smaczne same w sobie i najlepiej nie kombinować za dużo z dodatkami i przyprawami bo im prościej tym lepiej, tak właśnie
greenscarfKiedy nie dawno przygotowywałam mleko migdałowe, resztki orzechów wykorzystałam do zrobienia serka o smaku śródziemnomorskim. Zastanawiałam się, dość, długo, czy z resztek kokosa (używanego do produkcji
Szybko Tanio SmacznieCo zrobić z wytłoczynami owocowymi zostającymi np. po wyciśnięciu soków? Mnie zawsze żal ot tak po prostu je wyrzucać. Dlatego do wytłoczyn z jednych owoców dodaję
Weekendy w domu i ogrodzieDziś trochę historii o pochodzeniu słowa lasagne. Jest kilka teorii skąd pochodzi to słowo. Jak wiele włoskich kulturalnych i intelektualnych osiągnięć może pochodzić ze starożytnej Grecji
wegetalerzeP iña colada to dla mnie prawdziwy smak wakacji - zapach morza, dotyk piaszczystych plaż, ciepło promieni słońca i przede wszystkim błogie wieczory spędzone w doborowym towarzystwie
Food SquareTo fioletowe piękności to kalafior, który własnoręcznie wysiałam na parapecie, pielęgnowałam przez kilka tygodni, po czym wysadziłam do gruntu będąc pewną, że ślimaki zeżrą, a tu
greenscarfPrzestanę czytać internety, bo coś czuję, że w końcu mój paw wyjedzie windą na dach i będzie rzygał przez barierki. Dotrwaliśmy do parszywych czasów. Mamy specjalistów
ladykitchenSezon na śliwki uważam za otwarty! Składniki: 450 g mąki pszennej 150 ml oleju roślinnego 150 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku
greenscarfLubię Ewę, żeby nie było, oczywiście jak tylko mi się przypomni to macham nóżkami na dywaniku. Ucieszyłam się, że wydała swój magazyn, zważywszy na to że
greenscarf