Domowa wędlina to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja podczas Świąt Bożego Narodzenia a także innych okazji. Gotowany schab jest bardzo aromatyczny i kruchy, pełen smaku przypraw, które wnikają do samego środka. To rewelacyjna propozycja dla zabieganych, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką(...)odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry i podajemy na zimno. Artykuł Domowa wędlina + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPolecam proste przygotowanie domowych wędlin. Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne kawałki, z których robimy gulasz lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę... Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę... Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 5 ząbków(...)zostawiamy wszystko do wystygnięcia na noc lub na cały dzień. Następnie osuszamy na kratce do odsączenia i chowamy na kilka godzin do lodówki. Potem możemy delektować się pyszną domową wędliną, którą przechowujemy w lodówce. Smacznego
chleba naszegoKiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina Kiełbasy domowe , są wspaniałe , no i na pewno dużo zdrowsze od kupnych . Fakt , trzeba się troszkę napracować ,przy ich produkcji , ale to sama przyjemność , móc się na chwilę oderwać od rzeczywistości nad michą mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Uwielbiam wyrabiać różne kiełbasy i bawić się w wędzenie(...)zabiegu , wieszamy ponownie kiełbasy do wystygnięcia i osuszenia , na dobę w zimnym miejscu . Teraz najprzyjemniejsza część , czyli konsumpcja Smacznego ! Post Kiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDomowe wędliny to jakość i smak więc doskonale wiemy co jemy. Pisałam już to wiele razy bo zdecydowanie bardziej wolę upiec sama kawałek mięsa niż kupować byle jaką wędlinę, których w sklepach pełno. Oczywiście samo surowe mięso staram się kupować w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców żeby nie było nastrzykiwane jakimiś dziwnymi substancjami. Upieczenie schabu środkowego czy karkówki to bułka(...)przyprawami, odczekać trochę żeby mięso nimi przeszło a potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań mamy porządny kawałek smakowitej wędliny. Żeby zrobić domową wędlinę można mięso upiec, parzyć po prostu w wodzie, przyrządzić w szynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie
Smaczna Pyzablogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi. Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła(...)mięso w sklepie jest już czymś pompowane.Dodam też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana.A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab karkowy z pończochy, schab pieczony w przyprawach, schab ze słoika.Polędwica z szynkowara Składniki
Kulinarne przygody GatityDziś do cyklu Domowe wędliny, czyli wiem co jem , dołącza kolejna propozycja, czyli mielonka dojrzewająca a la salami. Przepis wypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . A ponieważ lubię wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie ziołowy schab z pończochy , schab z pończochy, czyli domowa wędlina i schab karkowy z pończochy ) postanowiłam
Kulinarne przygody GatitySzukałam ciekawego przepisu na domową wędlinę, który nie wymaga poświęcania dużo czasu na jej zrobienie. Wiadomo, że teraz w okresie przedświątecznym każdą chwilę, którą spędzamy w kuchni staramy się wykorzystać jak najlepiej. Właśnie znalazłam takie rozwiązanie na domową wędlinę, która właściwie robi się sama. No bo cóż znaczy 5 minut? I tak właśnie jest. Potrzeba 2x po 5 minut(...)czasie schab już jest gotowy. Pokroiłam go na plastry i .... wszyscy się nim zachwycili. Ja też. Tak więc mam już kolejny sposób na zrobienie domowej, smacznej wędliny. W ten sposób można zrobić karczek, udziec z indyka... Polecam Wam i życzę SMACZNEGO! Krys To tutaj znalazłam ten przepis Polecam również: Schab z gorącej kąpieli Dziękuję
Kuchnia u KrysiParzony karczek w majeranku Domowe wędliny to już prawie moje hobby . Uwielbiam je robić i wymyślać nowe receptury , przy okazji nieco eksperymentując , czasem kiepskim skutkiem , a czasem z wielkim sukcesem tak jak w przypadku tego karczku . Wędlina wychodzi wręcz obłędna w smaku , soczysta i pyszna , chociaż mogłam ją nieco dłużej parzyć , tak z 15 minut , nie siniałby jej wtedy środek(...)osiągnięcia temperatury docelowej .Odławiamy gorącą wędlinę i wieszamy w chłodnym miejscu do osuszenia, na noc , drugiego dnia przekładamy do lodówki i po paru godzinach, możemy delektować się własną domową wędliną . Trudne ? No gdzie tam , troszkę czasochłonne ale jakie pyszne.. Post Parzony karczek w majeranku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie
Kulinarne przygody GatityKolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano(...)poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki suszonego oregano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasztetowej w zakładach mięsnych... Tu moja miłość do tego pysznego smarowidła się skończyła, niestety. Aż pewnego dnia trafiłam na stronę forum Wędliny domowe. Poczytałam, postudiowałam i się odważyłam zrobić swoją własną domową pasztetową. Teraz przyszła kolej na pasztetową wędzoną, przepis też zaczerpnięty z forum Wędliny
Kulinarne przygody Gatitywiem, że sama sobie bym nie poradziła z tym tematem, przede wszystkim w kwestii technicznej, wydaje m się, że tu potrzebna jest męska ręka :) Zauważyłam również, że w temacie domowych wędlin królują faceci. Wiedza jaką posiadają znane mi męskie jednostki imponuje mi. Doskonale znają właściwości, metody przyrządzania, a także reakcje jakie zachodzą podczas różnej obróbki. Dlatego też jak wymyśliłam sobie(...)zalety, ale także i wady. Nie jakiś fabryczne, czy techniczne, tylko to kwestia moich upodobań. Ogólnie szynkowary są dla mnie bardzo przydatne, bo dzięki nim mam możliwość tworzenia własnej wędliny domowej, dzięki czemu omijam nastrzykiwanie i konserwowanie wędliny przez firmy wędliniarskie. Coś więcej o wadach i zaletach? nie ma sprawy ;) Posiadam w domu dwa szynkowary. Oba są funkcjonalne, pionowy
Blondynka GotujePrzepis podpatrzony na wż , oczywiście z własnymi modyfikacjami, Wy też możecie "bawić " się smakami :) Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek, wiemy co jemy a w dzisiejszych czasach "sklepowa" wędlina jest niskiej jakości i nie ma się co oszukiwać .... Mięsko jest mięciutkie i soczyste , doskonałe na kanapkę, ale także na ciepło(...)dobrać wg własnego smaku i upodobań, wybór dowolny. Polecam i zachęcam do wypróbowania, taka wędlina jest najsmaczniejsza. Na święta obowiązkowa:) Schab w mleku -domowa wędlina 1,6 kg schabu olej z czosnkiem czosnek granulki lub świeży sól majeranek Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek
Takie tam pichcenieDomowych wędlin c.d. Czy jest coś lepszego od pysznej domowej wędliny? Chyba nie. Dziś polecam słoikową wersję. Składniki: 2 kg boczku surowego 3 ząbki czosnku 10 g sól peklująca peklosmaczek K Sekwens przyprawa Sekretna Sekwens 2 łyżki żelatyny sól do smaku Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną
Malinowe PocałunkiKażdy to wie, że najlepsze domowe wędliny, wiemy co jemy i doprawiamy pod swój smak. Zachęcam do zrobienia mielonki drobiowej, przyprawy można dobrać samemu. Mielonka jest smaczna, lekka, zasmakuje każdemu, małemu i dużemu i temu co na diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :) domowa mielonka około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka
Takie tam pichcenie