warzywa - 14856 przepisów (strona:780/991)

Mleko sojowe - obniża poziom złego cholesterolu. 98

Mleko sojowe - doskonałe na obniżenie złego  cholesterolu. Aby otrzymać to mleko, nie trzeba doić żadnego zwierzęcia. Mleko sojowe to płyn pochodzenia roślinnego,wytwarza się je

Przepisy i porady kulinarne
Truskawki - smak lata. 127

Truskawki - smak lata.   Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na

Przepisy i porady kulinarne
Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! 91

                                    Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! Sezon na nie

Przepisy i porady kulinarne
Awokado - zdrowie dla cery i serca ! 88

Awokado - zdrowie dla cery i serca! Chociaż ma dużo kalorii, jego wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jego miękki miąższ nadaje się do smarowania chleba. Nazywane

Przepisy i porady kulinarne
Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów. 121

Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów. To najzdrowszy z cytrusów - zarówno żółty , jak i czerwony. Miąższ najlepiej jest zjadać razem z białymi osłonkami. Gorzkawy smak nadaje mu flawonoid

Przepisy i porady kulinarne
Winogrono - smaczne i zdrowe. 88

Winogrono - smaczne i zdrowe. Czerwone owoce są cenniejsze od białych, ze względu na większą zawartość substancji odżywczych. W sezonie powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego

Przepisy i porady kulinarne
Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. 88

Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E oraz te z grupy B. Kiwi ma także dużo

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. 123

Gruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. Wbrew powszechnej opinii wcale nie są ciężkostrawne. Drobno pokrojone nie szkodzą nawet osobom z wrażliwym żołądkiem. Gruszki stymulują pracę mózgu

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka - smaczne i zdrowe. 120

Jabłka - smaczne i zdrowe. Stare angielskie przysłowie mówi : " kto codziennie zjada jabłko, ten lekarza widzi rzadko ". Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C

Przepisy i porady kulinarne
Wiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. 102

Wiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie są słodko-kwaśne i przez to orzeźwiające, mają mało kalorii, a dużo substancji działających prozdrowotnie. Zawierają przeciwutleniacz, który

Przepisy i porady kulinarne
Borówki - niezwykle cenne dla oczu. 114

Borówki - niezwykle cenne dla oczu. W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je

Przepisy i porady kulinarne
Arbuz- doskonały owoc na upalne dni. 157

Arbuz- doskonały owoc na upalne dni. Jest doskonały na upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, Gasi pragnienie, obniża temperaturę ciała i chroni przed udarem cieplnym. Podobnie

Przepisy i porady kulinarne
Porzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. 145

Porzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. Są nie duże i nie pozorne, ale to właśnie one dbają o nasze zdrowie skuteczniej niż cała armia suplementów witaminowych ! Bardzo

Przepisy i porady kulinarne
Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. 161

Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. Czereśnie są piękne, aromatyczne, cudownie pachną, a do tego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce

Przepisy i porady kulinarne
Ananas - jest bardzo zdrowy i pomaga w walce z nowotworami. 101

  Ananas - jest bardzo zdrowy i pomaga w walce z nowotworami. Jest nie tylko słodki i soczysty, ale także bardzo zdrowy i niezastąpiony w wielu dolegliwościach

Przepisy i porady kulinarne