Jabłka - smaczne i zdrowe. Stare angielskie przysłowie mówi : " kto codziennie zjada jabłko, ten lekarza widzi rzadko ". Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C
Przepisy i porady kulinarneWiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie są słodko-kwaśne i przez to orzeźwiające, mają mało kalorii, a dużo substancji działających prozdrowotnie. Zawierają przeciwutleniacz, który
Przepisy i porady kulinarneBorówki - niezwykle cenne dla oczu. W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je
Przepisy i porady kulinarneArbuz- doskonały owoc na upalne dni. Jest doskonały na upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, Gasi pragnienie, obniża temperaturę ciała i chroni przed udarem cieplnym. Podobnie
Przepisy i porady kulinarnePorzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. Są nie duże i nie pozorne, ale to właśnie one dbają o nasze zdrowie skuteczniej niż cała armia suplementów witaminowych ! Bardzo
Przepisy i porady kulinarneCzereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. Czereśnie są piękne, aromatyczne, cudownie pachną, a do tego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce
Przepisy i porady kulinarneAnanas - jest bardzo zdrowy i pomaga w walce z nowotworami. Jest nie tylko słodki i soczysty, ale także bardzo zdrowy i niezastąpiony w wielu dolegliwościach
Przepisy i porady kulinarneSuszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! Są cenniejsze od świeżych owoców, zawierają siedmiokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej witamin. Mają też niestety dużo więcej cukru
Przepisy i porady kulinarneJagody Goji - najzdrowsze owoce świata. Bardzo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę
Przepisy i porady kulinarneDereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno
Przepisy i porady kulinarneChociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy
Przepisy i porady kulinarneFot. © monticellllo - Fotolia.com Pomarańcze powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ chronią one nasz organizm przed miażdżycą, wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko
Przepisy i porady kulinarneWalentynkowe śniadanie musi byc wyjątkowe, ale jak dla mnie koniecznie lekkie...bo na obiad szykuję coś bardziej treściwego ;) Sałatka taka przypadnie do gustu każdemu, bo wszyscy
Z Majeczką w kuchniDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6
Kuchnia ElliePrzepis na makaron z marchewką znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis
Pasja Smaku