podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu. Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej
Kulinarne przygody Gatitypodać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu. Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej
Kulinarne przygody Gatityskracając czas obróbki termicznej do niezbędnego minimum, tak jak to robią m.in. Chińczycy, a w ślad za nimi ja proponując dzisiejsze danie czyli kurczaka po chińsku. Aby przygotować to danie trzeba poświęcić trochę czasu na pokrojenie warzyw w słupki wielkości zapałki. Można to jednak zrobić poprzedniego dnia oglądając np. ulubiony serial telewizyjny. Co prawda latem idą same powtórki
Wiem co jemmakaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkamiSałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka jarzynowaSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka NAJ z szynką i ananasem Sałatka z szynkąSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiemSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka
Kuchnia domowa Aniteż smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 duże kalarepy 2 duże pory ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek) 3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi(...)sól, pieprz Wykonanie: Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już
IMPRESJA SMAKUwarzywa w potrawce są al dente. Całość jeszcze duszę ok 10-15 min. Można też -jak ja- dodać do smażonych warzyw papryczkę chili lub pieprz kajeński.Jak dodamy na końcu do tej potrawki trochę śmietany to będzie kurczak po bułgarsku… równie smaczny! Smacznego Post Kurczak po węgiersku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plgrillowej z dodatkiem oliwy albo oleju. Pierś z kurczaka kroimy na podobne paski, następnie nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej z obu stron. Myjemy i osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu
Bon Appetit MałgorzatyOd dłuższego czasu przymierzałam się do jej zrobienia. Chciałam coś urozmaicić, wykonać coś w 100% zdrowego. I udało się! "Spędzisz ze mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź
Czarnawisienkaróżnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej
Snejkusiowe Przepisylitry), dokładamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, trochę soli i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dokładamy kurczaka i gotujemy kolejna godzinę, następnie dokładamy obrane warzywa, pokrojony czosnek i gotujemy do miękkości. Doprawiamy Vegetą, solą i pieprzem (rosół musi być lekko przesolony, bo galareta wyciąga sól), wyłączamy grzanie. Z wywaru wyjmujemy mięso
Rozpustne gotowanieDrobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy
Wanilia i Kardamonmięso na których gotowałam barszcz czerwony. Zapiekanka jest prosta, szybko się ją robi i jest pyszna. Składniki: ugotowane ważywa ugotowane mięso np. kurczak 3 łyżki śmietany starty ser oregano pieprz czerwona słodka papryka Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry, mięso pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warzywa, mięso, polać śmietaną, posypać serem żółtym i przyprawami. Zapiekać
Mama GotujeDziś prosty przepis na szybki obiad :) Miało być trochę więcej kolorów, ale oczywiście niektóre składniki zostały w lodówce :D Najczęściej osoby wchodzące do mnie na bloga
Parowar Facetadymka, świeże zioła do podania sól pieprz Marchewkę i batata obieramy i gotujemy w bulionie przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną pierś kurczaka oraz fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną dymką lub ulubionymi ziołami np. kolendrą
Mango PapajaDodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu. Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis
Chilli Czosnek i Oliwa