Składniki: 2 ćwiartki kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 średnie marchewki, skórka z 1 cytryny, pęczek szparagów, 1 łyżka gałki muszkatołowej, 1 łyżka imbiru
Pobite gary BarbaryDzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski , czosnkowy lub
Oryginalny smakobiecałyśmy, wstawiamy naszą propozycję tortilli. Znajdziecie w niej zarówno warzywa jak i pyszne mięso z kurczaka - nasze ulubione :D Wszystkim fanom ostrego smaku polecamy dodać do niej sos czosnkowy, który idealnie dopełnia smak pozostałych składników. Placek jest bardzo smaczny, wygląda nieziemsko, dlatego każdy z nas od czasu do czasu powinien pozwolić sobie na taką przyjemność! Składniki na 5 tortilli
Banana SmilesPieczony kurczak jest jednym z prostych i rzec można samo przygotowujących się obiadów. Wystarczy wcześniej go zamarynować, ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika - który resztę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiAlternatywa dla tych, którzy mają nieodpartą ochotę na kebaba, ale nie mają ochoty po niego iść :P Moja wariacja z warzywami :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 25dag pieczarek 2 cebule cukinia 2 papryki ser żółty do posypania przyprawa kebab sól, pieprz, bazylia, papryka ostra oliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Wkładamy razem z cebulką pokrojona
ChilliJemygodziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Połączenie słodkości, ostrości, świeżości pietruszki, która też neutralizuje smak czosnku z sosu chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z kurczaka nie pogardzi takim sosem
Basia w kuchniW weekend nie miałem nic większego zaplanowanego, więc mogłem się skupić na gotowaniu nowych potraw na bloga :) Słońce coraz częściej i dłużej świeci, także i w
Parowar Facetamąka – 3 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w kostkę, smażyć na oleju, posolić. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, podsmażyć z cebulą. Kurczaka pokroić w kawałki, dorzucić do warzyw. Marchew obrać, umyć, pokroić w plastry, dorzucić do warzyw, podsmażyć 3 minuty. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw, zalać wodą, dodać curry, koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć
dom-agi.plimbir do smaku sól szczypta pieprz kolorowy do smaku zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, a następnie posypujemy imbirem, pieprzem i szczyptą soli. Przyprawiona pierś z kurczaka grillujemy na złoty kolor. W tym czasie myjemy warzywa, sałatę szarpiemy, paprykę kroimy w duże kawałki, zieloną cebulkę siekamy. Na talerz nakładamy sałatę, następnie paprykę, grillowanego kurczaka którego kroimy w paski. Całość posypujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW moim rodzinnym domu zupę ogórkową gotuje się tradycyjnie na żeberkach i zabiela śmietaną. Ja natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiząbki czosnku, 2 kostki rosołowe drobiowe, sól, pieprz, curry, ostra papryka, opcjnalnie vegeta i maggi. 1. Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. 3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy
Kuchnia Pełna PasjiTrzeba oddać mężowi resztę jego zasług na polu gastronomicznym :) Wspólnie zrobiony obiad, którego nie powstydziłby się niejeden lokal. Domowe smaki jednak bardziej do nas przemawiają...Przepis
Lawendowe NieboNajlepszym posiłkiem na upalne, lipcowe dni jest oczywiście lekka sałatka. Dużo składników, a właściwie wszystkie można już znaleźć w ogródku ;)Letnia sałatka z kurczakiemSkładniki:pierś
Lawendowe NieboWspaniała, zdrowa i pożywna sałatka, którą przygotujesz w 20 minut. Świeże brokuły, aromatyczny kurczak, sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi migdałami... Sałatka idealna na romantyczną
Słodko-Słony Świat IlonyProste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można
Oryginalny smakDzisiejszy przepis zaczerpnięty został żywcem z youtubowego kanału Kocham Gotować ( KFC Qurrito Przepis ), którego przedstawiać nikomu nie trzeba ;) Dokonałam w nim jednej niezbędnej w moim przypadku
Kulinarne zapędy KokosaJedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;) Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie
Aga w kuchniSkładniki: 3 filety z kurczaka 3 papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzyw suszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz ziołowy do smaku olej Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Z podanych składników zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić
Czerwień i błękitporcji i nie udało nam się nakarmić całej kolejki chętnych! Mam w każdym razie nadzieję, że nasze tortille wszystkim smakowały :) Na rynku Manufaktury przygotowywałyśmy pierś z kurczaka oraz z surówkę ze świeżych warzyw i sos czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Same placki przygotowałyśmy obie dzień wcześniej w domu, każda z nas z podwójnej porcji przepisu, który spisuję
Kraina Tysiąca Smakówpszennej * łyżka jogurtu naturalnego * ulubione przyprawy Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę w słupki. Zagotować razem z rosołem. Na patelni przysmażyć mięso z kurczaka razem z przyprawami. Dodać do warzyw. Gotować do miękkości marchewki. Posypać mąką , dodać jogurt naturalny. Zagotować aż potrawka zgęstnieje
Magiczne Życie Martytruskawki dobiega końca... Jednak ja mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, dlatego postaram się nimi z Wami jak najszybciej podzielić;) Dzisiaj truskawki w... sałatce z kurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego
Z miłości do słodkościNastępnie w środek ptaka wkładamy otwartą wcześniej puszkę piwa, która ma stać się oparciem dla kurczaka, podtrzymującym go w pionowej pozycji. Puszkę z kurczakiem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki(...)stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka. Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami. Zebrany w naczyniu płyn możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Dodajemy do niego lampkę czerwonego wina, śmietanę, całość zagęszczamy mąka i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego :) Dla zainteresowanych zamieszczam link do filmiku: Kurczak
Taste Of My DayBardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Składniki: 2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka 1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy 1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy
Gorący kąsekformę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem z czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez
Karo in the KitchenRyż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy, np przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy kosteczkę. Dodajemy do miski z wystudzonym ryżem oraz kurczakiem. 4. Kroimy ser sałatkowy, typu feta, dodajemy do reszty składników. 5. Przyrządzamy sos vinegrett, dodajemy do sałatki. 6. Odstawiamy do lodówki na 10min. Chłodniejsza
Kuchnia Pełna Pasjipodanie obiadu też jest ważne, szczególnie przy szczególnych okazjach. Może przydałby mi się serwis obiadowy karolina , ale bez niego też sobie poradziłam :) Składniki : mrożone chińskie warzywa, połowa z 450 g mięso z kurczaka i indyka po 20 dag mąka ziemniaczana, vegeta Natura sos sojowy przyprawa pięciu smaków masło do smażenia papryka i pieprz mieliny, sól Przygotowanie : Mięso kroimy w cienkie
Proste Potrawyokiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka
Kolizje Smakówdużą kostkę po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej dwie cebule czerwone 150 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół sól, pieprz Warzywa kroimy tak samo jak wcześniej. Nadziewamy na patyczki również w tej samej kolejności: cebula, marynowany kurczak, papryka, pieczarka... na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po 8-9 minut z każdej strony, tak długo aż kurczak nie będzie
Mango Papajafajne danie. Dziecinnie łatwe i wyjątkowo smaczne. Składniki: udźca / pałki z kurczaka (ok. 8-10 sztuk) ulubiona przyprawa do kurczaka (ja użyłam słodko-kwaśnej) 3 łyżki oleju rzepakowego 3 duże łyżki masła klarowanego 2 cukinie 2 marchewki Sposób przygotowania: Warzywa Marchewkę umyj,obierz i pokrój w słupki. Cukinię umyj, osusz i wraz(...)skórką pokrój je podobnie jak kroiłaś marchew. Obsmaż je przez chwilkę na rozgrzanym maśle i dopraw do smaku solą. Jeśli tak jak ja lubisz warzywa lekko chrupiące zajmie ci to dosłownie 5 minut. Kurczak Kurczaka umyj, osusz i natrzyj ulubioną przyprawą (możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub skomponować własną). Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i polej olejem. Dokładnie wymieszaj
Wielki apetytliście laurowe -por, część zielona -pieprz czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan(...)podlewamy go winem. Gdy wsiąknie i odparuje płyn dodajemy grzyby z wywarem. Mieszamy i zostawiamy, by znów płyn wsiąknął i odparował. Dodajemy tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy momentu, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy do chwili, aż ryż będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy
BaRepasbędzie lekko brązowe, około 5 minut, mieszając co jakich czas (panierka powinna być chrupiąca). Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu całego kurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki
Mania Gotowania