udka - 4428 przepisów (strona:170/296)

Sałata z wędzonym kurczakiem, morelami i malinami. 137

kieliszkiem białego wina. Składniki sałaty na 1 porcję: 3 liście sałaty rzymskiej, 1 liść radicchio, kilka liści rukoli lub garść mieszanki sałat 1/2 szkl. pokrojonego wędzonego kurczaka (u mnie udka z kurczaka) 1 dojrzała morela 10 malin 2 gałązki koperku sos:  1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek duża szczypta soli Przygotowanie: Sałaty umyć, osuszyć, porwać

Codziennik Kuchenny
Obiad na niedzielę: Soczysty kurczak marynowany w maślance 255

maślanki i 2 łyżki soli. Tylko tyle wystarczy, żeby upiec niesamowicie miękkiego i soczystego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce. Ważna jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka i piersi pieką się w tym samym tempie. Czas przygotowania: Marynowanie całą noc Czas pieczenia : 1 godz 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Jeśli masz problem

Niedzielny kucharz
Pizza calzone z pysznym farszem 211

uzyskało gładką, elastyczną konsystencję. Jeśli się klei należy lekko podsypywać mąką. Powstałe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką  i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ Z udek z kurczaka odkrawamy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy by zmiękły. (jeśli nie chcecie używać suszonych grzybów możecie użyć pieczarek ok 200g) Do garnka dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czwartek: Kurczak po włosku w sosie balsamicznym 198

przepisem sprawa jest naprawdę prostsza. Czas przygotowania : 10 minut Marynowanie : Minimum godzina Smażenie : 16-18 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Pół biedy jeśli na patelni smażymy udko kurczęce z natury nieco tłustsze, o mięsie bardziej zwartym, wymagające dłuższego przypiekania. Prawdziwa sztuka to dobrze usmażyć filet z kurczaka. Delikatne mięso szybko reaguje na wysoką temperaturę i wymaga krótkiej obróbki

Niedzielny kucharz
Wiosenne fit nóżki (zimne nogi) 161

bywał na prawdziwych swojskich weselach doskonale pamięta smak tradycyjnych zimnych nóżek. My prezentujemy nieco odmienioną i lżejszą wersję (bo wiosna, bo trzeba być fit!). ZAPRASZAMY! Wiosenne fit nóżki Składniki: Udka z kurczaka Marchew Pietruszka Por Seler Groszek Brokuły Cebula Żelatyna Ziele angielskie, liść laurowy, wegeta, pieprz ziarnisty Natka pietruszki Wykonanie: Do gotującej się wody wrzuciliśmy umyte mięso i chwilę gotowaliśmy

Sprawni w smaku
Marynata barbecue na grilla 112

wędzonej 3 łyżki miodu 3 łyżki dobrej jakości ketchupu np @Roleski (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz 600 g piersi w kurczaka lub innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Oszukane przepiórcze udka (vel „gruszki”) 153

ciekawe panierowane pierożki przygotowałam na rodzinną imprezę. Miały być „oszukane przepiórcze udka”, a zostały …..”gruszki”. Każdy bowiem myślał, że podałam panierowane szarówki:) Do końca imprezy nazwa „gruszki” się utrzymała i co jakiś czas było słychać: „podasz mi jeszcze jedną gruszkę?”:) Nie wiem czy tak miało wyjść, ale moje „gruszki

Smaki Na Talerzu
Kurczak w sosie musztardowym 166

chińskie shimeji okazały się bardzo dobrym dodatkiem.  składniki 200 g mieszanych grzybów (boczniaki, pieczarki, shimeji, itp) 100 g   - 1 szt czerwona cebula 300 g kurzych udek, bez skóry i kości 2 łyżeczki musztardy francuskiej 60 ml śmietany 150 ml wody oliwa sól, pieprz przygotowanie Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić

Stare Gary
Paszteciki porosołowe 168

Można również upiec je w jednej większej formie.  Polecam Składniki: kawałek selera z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu mięso z ćwiatki i udka z rosołu 2-3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 jajko Przygotowanie: Oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy wraz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kurczak zagrodowy na luzie 166

farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu. Wykładamy farsz na rozłożony płaszcz z kurczaka upychając go również w miejsce po wyciętych kościach z udek i skrzydeł. Same końcówki skrzydeł powinny być wcześniej odcięte. Podkładając dłonie pod plecy kurczaka składamy kurczaka na pół razem z farszem. Zabezpieczamy wykałaczkami przeciętą skórę i sznurkiem na krzyż wiążemy wykałaczki

Leśny Zakątek
UDKA PIECZONE W MARYNACIE SŁODKO-PIKANTNEJ 145

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 udka z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki sosu słodko-pikantnego chili, łyżka oleju z dodatkiem bazylii, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam do lodówki

JejKuchnia
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem 119

mogą być świetnym dopełnieniem grillowego przyjęcia, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem  - składniki 500g mięsa z udek z kurczaka (bez kości i skóry) 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie kliny (z małej cebuli otrzymacie osiem części, z dużej odpowiednio więcej) 1 łyżka TABASCO® Habanero Pepper Sauce 1 łyżka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramen 165

wzorowałam się dokładnie na wersji oryginalnej japońskiej. Raczej przygotowałam ramen w wersji znacznie spolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam natkę pietruszki. SKŁADNIKI 1 korpus z kurczaka 4 udka z kurczaka 200 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej 50 g grzybów mun 4 liście laurowe  8 ziaren ziela angielskiego 1 cały por 1 duży korzeń pietruszki

Passions hobbies life
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 171

Ciekawym miejscem jest także kantyna na u-boocie, który jest główną kryjówką naszego bohatera. Mamy tam nietypowe maszyny z podgrzewanymi daniami, widocznymi przez szyby – m.in. kolby kukurydzy, pieczone udka kurczaka czy pancakes. Co więcej, w pewnym momencie fabuły za sterami kuchni na statku staje Polka, Anna Wolańska – w jednym z jej monologów słyszymy, że wspomina o kulinarnych zwyczajach

Nerds Kitchen
Zupa jarzynowa z młodą kapustą, kalafiorem i koperkiem 157

zupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka  2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki  1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania