udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:37/73)

Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 303

chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe nam szanować jedzenie(...)rezygnujemy ze zdrowej, jakościowej kuchni. Pokażemy Wam, jakie cudo można zrobić z takich smutnych kostek Tu akurat powstaje bulion po świętomarcińskiej gęsi. Kostki ułożone są na ruszcie z warzyw.. Pomysły na ciekawe wykorzystanie resztek można mnożyć, wszystko jest kwestią inwencji twórczej. W naszej kuchni świetnie sprawdziły się dania z resztek pieczonego kurczaka, które opisaliśmy niżej. Przygotowywaliśmy je dziesiątki razy

Niedzielny kucharz
Paprykarz z kurczaka 172

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Indyk w potrawce 191

warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne. To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi indyka można ugotować skrzydła indyka udko . Indyka(...)łyżeczki) groszek zielony opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować indyka w potrawce. Indyk w potrawce, przepis. Przygotowujemy mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy i myjemy warzywa . Cebulę przypiekamy nad ogniem. Indyka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę zalewamy wodą ok. 3-4 szklankami, tak by zakryła mięso, doprawiamy solą i gotujemy 1 godzinę na małym gazie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa fasolowa 166

roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe 3 łyżki octu śmietana do zabielenia sól, cukier Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę(...)obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną

Pobite gary Barbary
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 299

sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce

Życie zamknięte w smaku
Diabelski kurczak w 15 minut 141

Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj jak zachowuje się mięso. Jeśli zacznie się przypalać, wyciągnij je z pieca. Kurczaka można podać z pieczonymi warzywami.   Artykuł Diabelski kurczak w 15 minut pochodzi

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut 150

Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj jak zachowuje się mięso. Jeśli zacznie się przypalać, wyciągnij je z pieca. Kurczaka można podać z pieczonymi warzywami. Artykuł Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut pochodzi

Niedzielny kucharz
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 171

oleju  1 łyżeczka soli  1 łyżka cukru Każde udko kroimy na 4 i mieszamy z marynatą oprócz olej,u olej dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki dokładnie oblepią mięso. Olej ma po prostu zapobiec sklejaniu. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się marynuje przygotowujemy kroimy warzywa. Paprykę w półksiężyce, resztę - patrz w składnikach. Wstawiamy też

Kuchnia od dwojga
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 156

rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso gotujemy do miękkości z warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy

słodki bratek
Kartoflanka czyli rosół z ziemniakami 135

kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam! Składniki :* 3 udka z kurczaka* skrzydło z indyka* kawałek wołowiny - u mnie szponder* 2 marchewki * pół selera * pół pora* 2 pietruszki* cebula* ziele angielskie, pieprz i liście laurowe * 5 ziemniaków* natka pietruszki Przygotowanie : Mięso umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości mięsa razem z przyprawami

Magiczne Życie Marty
Jak przygotować grilla 143

przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać(...)skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 174

przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać(...)skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 202

pierwszy ogień poszły frytki - zarówno z ziemniaków jak i selera. Te pierwsze smażyły się trochę krócej, bo około 16 minut. Z kolei drugie (jako że seler jest bardzo twardym warzywem) ok. 20 minut w 200°C. Oba rodzaje wyszły tak samo chrupiące, w środku mięciutkie - a więc miały taką strukturę, jaką powinny dokładnie mieć idealne frytki! Oczywiście nie smakują(...)temu wszystkie upieką się równomiernie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest automatyczne wyłączanie po wysunięciu i ponowne włączanie się maszyny po włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce

Poranek na słodko
Menu na tydzień – leftovers 191

środowy lunch. Chcieliśmy przygotować jak najwięcej dań i półproduktów w niedzielę, żeby nie martwić się za bardzo gotowaniem w tygodniu. Dlatego za jednym zamachem, razem z kurczakiem, upiekliśmy warzywa potrzebne do innych dań. Wieczorem przygotowaliśmy też lunche na poniedziałek, wtorek i środę – zagnietliśmy ciasto i upiekliśmy pitty , zrobiliśmy pęczotto i muffiny . Dzięki temu w ciągu tygodnia był luz! Niedziela(...)Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków

Niedzielny kucharz
Zupa a la flaczki zwana flaczkami z kurczaka. 198

flaczki. Składniki: np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek majeranku natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Mięso zalać zimną wodą ok. 2-3 litry. Na małym ogniu gotować.  Wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gdy mięso oraz marchewka będzie

Tagebuch po polsku