udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:35/73)

Zupa z fasolką szparagową i ryżem 246

naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki

magiczna kuchnia Kasi
Pasztet drobiowy z żurawiną 148

mięso odstawiamy do wystudzenia.  Następnie mięso z udek oddzielamy od kości.   Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej

Smak mojej kuchni
Świąteczna sałatka z patisonem ,ananasem ,wędzonym serem i kurczakiem 198

niezwykle smaczna! Składniki wędzona pierś z kurczaka lub wędzone udko z kurczaka ser wędzony papryka marynowana patisony marynowane   gotowane jaja ogórek konserwowy kukurydza kawałek pora kawałek świeżego ananasa (lub z puszki) majonez + trochę sosu czosnkowego+trochę musztardy musztarda sól do smaku u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.Pamiętaj o ściągnięciu skórki z papryki.Sałatka

Z Kuchni Do Kuchni
Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem 166

jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.  2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa brokułowa 151

listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml  śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora i brokuł.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować

Na słodko lub wytrawnie
Zupa porowa 134

udka z kurczaka  1 marchewka  0,5 pietruszki 1,5 pora  3 srednie ziemniaki  4 lyzki smietany  2 lyzki jarzynki 6 ziarenek pieprzu  4 ziarenka ziela angielskiego 3 liscie laurowe  Zagotowujemy mieso, w tym samym czasie obieramy i kroimy warzywa w plasterki Do gotujacego miesa wrzucamy pokrojone warzywa ( oprocz ziemniakow), wsypujemy jarzynke, pieprz

Klaudynkowa kuchnia
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 329

chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe nam szanować jedzenie(...)rezygnujemy ze zdrowej, jakościowej kuchni. Pokażemy Wam, jakie cudo można zrobić z takich smutnych kostek Tu akurat powstaje bulion po świętomarcińskiej gęsi. Kostki ułożone są na ruszcie z warzyw.. Pomysły na ciekawe wykorzystanie resztek można mnożyć, wszystko jest kwestią inwencji twórczej. W naszej kuchni świetnie sprawdziły się dania z resztek pieczonego kurczaka, które opisaliśmy niżej. Przygotowywaliśmy je dziesiątki razy

Niedzielny kucharz
Paprykarz z kurczaka 201

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Indyk w potrawce 220

warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne. To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi indyka można ugotować skrzydła indyka udko . Indyka(...)łyżeczki) groszek zielony opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować indyka w potrawce. Indyk w potrawce, przepis. Przygotowujemy mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy i myjemy warzywa . Cebulę przypiekamy nad ogniem. Indyka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę zalewamy wodą ok. 3-4 szklankami, tak by zakryła mięso, doprawiamy solą i gotujemy 1 godzinę na małym gazie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa fasolowa 194

roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe wpisały się do naszego domowego jadłospisu. Składniki: 50 dag fasolki szparagowej mięso na wywar (ja użyłam pałek i udek) włoszczyzna 4 duże ziemniaki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe 3 łyżki octu śmietana do zabielenia sól, cukier Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę(...)obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną

Pobite gary Barbary
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 334

sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce

Życie zamknięte w smaku
Diabelski kurczak w 15 minut 167

Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj jak zachowuje się mięso. Jeśli zacznie się przypalać, wyciągnij je z pieca. Kurczaka można podać z pieczonymi warzywami.   Artykuł Diabelski kurczak w 15 minut pochodzi

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut 188

Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj jak zachowuje się mięso. Jeśli zacznie się przypalać, wyciągnij je z pieca. Kurczaka można podać z pieczonymi warzywami. Artykuł Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut pochodzi

Niedzielny kucharz
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 200

oleju  1 łyżeczka soli  1 łyżka cukru Każde udko kroimy na 4 i mieszamy z marynatą oprócz olej,u olej dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki dokładnie oblepią mięso. Olej ma po prostu zapobiec sklejaniu. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się marynuje przygotowujemy kroimy warzywa. Paprykę w półksiężyce, resztę - patrz w składnikach. Wstawiamy też

Kuchnia od dwojga
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 181

rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta WYKONANIE Mięso gotujemy do miękkości z warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy

słodki bratek