sobota , mróz za oknem. Wszystko sprzyja temu, by upiec domowy pasztet. Tym razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej natki(...)też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę
Z Majeczką w kuchnicały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych ulubionych sposobów ponownego przetworzenia ugootwanej w esencjonalnym bulionie włoszczyzny jesy zapiekanka pasterska (shepard’s pie). Drugie życie warzyw
Niedzielny kucharzszkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około 150-200 gr kapusty kiszonej wszystkie warzywa z rosołu 1/2 cebuli uduszonej na oleju 1/2 główki cebuli do kapusty około 3/4 szkl wody do kapusty olej do smażenia 1. Kapustę jeśli jest
Gotowanie...to proste !kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok. Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut, a następnie podawać. Smacznego
Obiad gotowypodobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :) Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można
Cooking Monsterprzecier pomidorowy, sól, pieprz, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą
W kuchni u Monikisumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać ? :) Składniki: 2 udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia
Gosia gotujezupę ogórkową w wersji dietetycznej, pomijamy etap przesmażania warzyw na maśle (jeśli nie przesmażamy warzyw, wydłużmy czas gotowania zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części(...)100g) 1 łyżka świeżego lub mrożonego koperku Wykonanie: Udko myjemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy łyżką szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce
KulinarneImpresje.pl3- 4 udka 1 jabłko pół papryki ogórek cebula pół szkl białego wina 1 łyżki octu balsamicznego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia łyżka
Gotowanie jest łatweSzybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaku Kurczak do zupy krem z pietruszki 1 kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół) 3 łyżki wiórków kokosowych 2 papryczki chili drobno posiekane łyżka mielonej kolendry sól do smaku Do dekoracji: 2 gałązki świeżej kolendry 2 łyżki wiórków kokosowych chipsy z ulubionych warzyw sok i starta skórka z limonki Na zdjęciu: po lewej(...)drobno pokrojoną chili, solą, mieloną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi, po prawej - chipsy z topinamburu. Więcej informacji na temat tego zapomnianego warzywa w artykule Topinambur wraca do łask Przepis na zupę krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem Z udek kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości i każde przekroić na dwie części. Doprawić solą, dodać posiekane chili, roztartą kolendrę i prażone wiórki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światausmażymy sami, ale można pójść na skróty (tak jak ja) i użyć gotowych placków. Dzisiaj proponuję wrapy z kurczakiem i warzywami pokrojonymi w paski. Podawałam z sosem czosnkowym. Składniki: 6 pszennych tortilii 300 g kurczaka (filet z udka lub piersi) papryka żółta, zielona pomidory ogórek świeży roszponka ulubione przyprawy do kurczaka oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski, doprawić ulubionymi
zadanie-gotowaniekurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy
Mango Papajafani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :) Składniki: udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko(...)tyle, aby pokryć wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy dodać kostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt
Mój Smak na Życieprzejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę potrawy. 1. Piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych 2. Oszukane przepiórcze udka 3. Perski kebab (joojeh kebab) 4. Pie z kurczakiem i warzywami 5. Szaszłyki 6. Sałatka "Grzybowa polana" 7. Piersi kurczaka po amerykańsku 8. Grillowany kurczak caprese 9. Gumbo z kurczakiem 10. Sałatka gyros 11. Kanapka souvlaki
Przepisy Aleksandry