udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:17/73)

KREMOWA ZUPA KARTOFLANA 93

cebula 1 sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki  śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy(...)piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną.  Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, szczypior, pieprz i ewentualnie przyprawę uniwersalną do smaku

Kuchnia Paulettes
KOTLETY PO HAWAJSKU ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 123

SKŁADNIKI : 1 duża pierś lub kilka kotletów z udek drobiowych sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania olej do smażenia 1 opakowanie warzyw na patelnię 4 plastry ananasa 100 g tartego, żółtego sera pieczone ziemniaczki

Kulinarne Fantazje Marioli
A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 133

flaczków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo dobry pomysł na zupę dla dzieci poprzez połączenie kurczaka i warzyw.  Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :) Składniki: 1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak seler 5 marchewek 4 pietruszki duża cebula pól pora natka świeżej pietruszki 4 łyżki majeranku(...)łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie : Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie po czym wyjmujemy warzywa i kurczaka, możemy dla klarowności odcedzić bulion. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości

Niezły Młynek
Makaron ryżowy z łososiem 151

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FLACZKI SOJOWE Z JAJKIEM GOTOWANYM NA TWARDO 149

dzieła :-)  Składniki:   2 udka z kurczaka bez skóry  100 g kotletów sojowych  jajko ugotowane na twardo  3 marchewki  pół selera 1 pietruszka  2 łyżki mąki  przyprawy: imbir w proszku, słodka papryka, pieprz ziołowy, majeranek, gałka muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku  Sposób przyrządzenia:   Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę(...)ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić kotlety sojowe. Gotować ok. 8 min. Po tym czasie wyciągnąć kotlety.W osobnym garnku gotować udka z kurczaka do miękkości. Następnie kotlety i kurczaka pokroić w cienkie paski. Wszystko razem wrzucić do wywaru z warzywami. Doprawić przyprawami. Mąkę "przypiec" na suchej patelni do złotego koloru. Rozetrzeć z ok.  5 łyżkami zimnej wody

pieprzny smaczek
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 932

kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało, można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota.   Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych  warzyw:  marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli.  Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy(...)jeśli lubicie) sól/pieprz/odrobina sproszkowanego czosnku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki Warzywa obieramy, myjemy. Oliwki kroimy w krążki. Ser i warzywa na cienkie paseczki o długosci 4-5 cm (użyłam plastikowej tarki, z odpowiednimi ząbkami).  Ugotowane z odrobiną warzywnej przyprawy udko, obieramy ze skóry i kroimy w paseczki. Wkładamy do miseczki. Majonez rozrabiamy z musztardą i octem winnym. Dodajemy

Mia Cucina Sofieta
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 399

sobota , mróz za oknem. Wszystko sprzyja temu, by upiec domowy pasztet. Tym razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej natki(...)też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 339

cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych ulubionych sposobów ponownego przetworzenia ugootwanej w esencjonalnym bulionie włoszczyzny jesy zapiekanka pasterska (shepard’s pie). Drugie życie warzyw

Niedzielny kucharz
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 155

szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około 150-200 gr kapusty kiszonej wszystkie warzywa z rosołu 1/2 cebuli uduszonej na oleju  1/2 główki cebuli do kapusty około 3/4 szkl wody do kapusty olej do smażenia 1. Kapustę jeśli jest

Gotowanie...to proste !
Pieczony maślany kurczak z warzywami 149

kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok. Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut, a następnie podawać. Smacznego

Obiad gotowy
Szybkie curry z kurczaka 195

podobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :)   Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można

Cooking Monster
Zupa pomidorowa. 138

przecier pomidorowy, sól, pieprz,  dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą

W kuchni u Moniki
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 164

sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać  ? :) Składniki: 2  udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie  młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia

Gosia gotuje
rozgrzewająca zupa imbirowa 150

swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna! Rewelacyjnie syci i rozgrzewa. Idealna na chłodne, zimowe dni! składniki: udko kurczaka ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki(...)soku z cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz natka pietruszki Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir oraz obie papryki w proszku. Mieszać do chwili, gdy poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę

6niebo
Zielona klasyka piątkowa, czyli zupa ogórkowa 118

zupę ogórkową w wersji dietetycznej, pomijamy etap przesmażania warzyw na maśle (jeśli nie przesmażamy warzyw, wydłużmy czas gotowania zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części(...)100g) 1 łyżka świeżego lub mrożonego koperku Wykonanie: Udko myjemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy łyżką szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce

KulinarneImpresje.pl