udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:23/73)

PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI 305

wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Reszt

Z Majeczką w kuchni
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 152

zwolenniczką piersi - są chude i delikatne, jednocześnie pasując do wielu kulinarnych kompozycji. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam

Milion Smaków
Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem 251

Dziś szybka, ale treściwa sałatka z drobnym makaronem i wędzonym udkiem z kurczaka. My taką bardzo lubimy i często ją przygotowujemy.  Sałatka makaronowa z wędzonym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 219

drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.  Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała

Smaki Edyty
Cukinia faszerowana kuskusem, marchewką i kurczakiem 197

Cukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka.  Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki(...)przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć udka z kurczaka. Gdy mięso będzie usmażone to przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię wlać odrobinę oleju. Wsypać czosnek. Gdy lekko się przesmaży to dodać marchewkę. Całość zalać odrobiną

Ugotować
Galaretka drobiowa 180

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek. Czas wykonania: ok. 1 h 15 min + czas chłodzenia Ilość porcji: 12 małych foremek Składniki: 300 g udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć

KuchniaWeDwoje.pl
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 148

KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z

Martyna Cooks
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 169

cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z ragoût z kurczaka 179

pokroić w bardzo małą kostkę.  Laskę selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę.  Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Gałązkę rozmarynu umyć, osuszyć, drobno posiekać. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną(...)zalewą i wrzucić liść laurowy. Całość gotować, na bardzo małym ogniu, przez godzinę, aż sos zgęstnieje a warzywa staną się miękkie. Ugotowany sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę (1 łyżka). Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone udka z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aż kurczak stanie się złocisty (przez około 10 minut

Gospodyni Miejska
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 148

kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 187

kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa koperkowa 171

zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię mocno

Kulinarne przemyslenia
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 204

kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami 128

mąki wrocławskiej 2 żółtka woda mineralna ( tyle ile przyjmie mąka, u mnie 1 szklanka ) Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą

Gosia gotuje
Rosół drobiowo-wołowo-grzybowy 177

łyżki mrożonego lubczyku  sól i pieprz do smaku por ( biała część) lubczyk Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek,  podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą

Gosia gotuje