ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:194/234)

Sernik z sosem karmelowym 149

Osobiście chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby sernika. Tym razem mój mąż, który sam zrobił wszystko, mi została tylko kwestia dekoracji. Zaskoczył mnie i kolejny

Malinowe Pocałunki
SERNIK TRUSKAWKOWY GOTOWANY – bez pieczenia! 160

Sernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką

Ostra na Słodko
SERNIK GOTOWANY Z TRUSKAWKAMI 187

Sernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką

Ostra na Słodko
Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne 134

Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia

IzaGotuje
Babka piaskowa z majonezem 176

Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna! A do tego

Ciasteczkowy Potwór
Miętowy sernik z sosem malinowym 177

Serniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten

Kuchenne Wariacje
Ciasto czekoladowe- tort 113

znam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania

Tradycyjna Kuchnia
Rabarbar kontra tiramisu 192

wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy rum- nie wdychamy oparów:-) Otrzymany roztwór wylewamy na głęboki talerz i zostawiamy do wystudzenia. Czas przystąpić do części właściwej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć

les mirabelles
CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 465

przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-) Składniki na biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki ksylitolu lub cukru -1 szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo(...)minut. Odstawić masę do wystygnięcia(od czasu do czasu mieszając łyżką-szybciej ostygnie i bułka się lepiej rozprowadzi).Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej.  Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotowanie

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą 144

Nie chce zapeszać ale jakoś ostatnio mam dobrą passę  do nauki języków, zdecydowanie poprawiłam jakość swojej nauki, słówka wchodzą jakby szybciej i książkę też lepiej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z porzeczkowym musem 171

Zapraszam na pyszny serniczek tym razem w wersji porzeczkowej. Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym.  składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej

Monia miesza i gotuje
Wielkanocna babka majonezowa 296

Do Świąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort czekoladowy z truskawkami 371

 Z racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi  tort  wyszedł rewelacyjny. Wierzch

Ala piecze i gotuje
Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski 166

jest właśnie Koliber (Hummingbird). Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim. Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka dni.Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie(...)składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dzielimy masę na trzy części i pieczemy trzy osobne blaty. Każdy blat około 20-25 minut, aż będzie złoty. Przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z serkiem na gładka masę. Łączymy z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy aromat oraz ewentualnie barwnik.   Przestudzone blaty nasączamy delikatnie syropem z ananasa i przekładamy masą. Pozostałą masą wykańczamy

Mania Gotowania
Cytrynowiec 1097

Ciasto, które idealnie wpisuje się w letnie, upalne dni. Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru(...)rozprowadzamy w reszcie wody proszek budyniowy oraz żółtka. Powstałą mieszankę wlewamy na gotującą się wodę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy cytrynowy budyń. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy

Smaki Na Talerzu