ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:196/234)

Babka kawowa 124

Podoba rozpieszcza nas totalnie, już drugi tydzień ciepła i słońca. Taka rekompensata za miesiąc deszczu to ja rozumiem, oby tak dalej  było. Niech lato oczywiście

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serniczki z czekoladą i kasza gryczaną 160

Listopad skończył nas rozpieszczać, zrobiło się szaro, mgliście i sennie w takie dni zawsze mam ochotę na czekoladę. Nie mogłam się zdecydować czy bardziej mam ochotę

Cynamonowe szczęście
Tort Ambasador 223

Modny wtedy był nie tylko tort, ale i sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak(...)szklanki) zagotowujemy z cukrem. Wlewamy masę na gotujące się mleko, jednoczenie intensywnie mieszając – aż powstanie gęsty budyń (powinien się zagotować). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na puch. Dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu – ciągle miksując, aż do wykończenia. Dno tortownicy (ok. 25-26 cm) wykładamy biszkoptami. Nasączamy je mieszanką wody, rumu (amaretto/malibu) i soku

Poezja smaku
Czekoladowa szachownica 311

Czeko czeko czekolada!Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.Ciasto jest aż potrójnie

Ostra na Słodko
Muffinki marchewkowe na troski 139

               Każdy z nas ma takie dni, kiedy wszystko wydaje się iść nie tak. Nawet pogoda współgra z idącymi

Gotowanie to kochanie
DIAMANTOWE KULE – MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MARACUJĄ NA KRUCHYM KARMELOWYM CIASTECZKU 234

Jestem totalnie, ale to totalnie zakochana w mono deserach! Najchętniej nie wychodziłabym z kuchni tylko tworzyła te male, pyszne słodkości, które wyglądają jak dzieła sztuki. Na

Ostra na Słodko
Tort Bananowy 417

Tort BananowyDziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę

Gotuj Z Muzyką
Tort kakaowy z czekoladową bitą śmietaną 204

Wybieranie tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale

dom-agi.pl
Ciasto Grand Choco 136

zdziwi , a może nie 😊 że w przekładańcu z przepisu poniżej znajdziecie wszystkie te same składniki ( + kilka dodatkowych) , które znalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo(...)orzechów włoskich drobno posiekanych 300 g masła 4 łyżki cukru pudru ( lub do smaku) kieliszek whisky Z mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy z pudrem na puch stopniowo dodając ostudzony budyń, orzechy i alkohol Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Domowe ciasta
Czekoladowy torcik z czereśniami 190

Wczoraj w nocy wróciłam z Zakopanego. Przywiozłam z sobą mnóstwo wrażeń i pozytywnej energii. Aktywny wypoczynek zdecydowanie mi posłużył.  Myślę, że będzie mi bardzo brakować

Kuchnia Ellie
Sernik wielkanocny 82

bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Spód sernika to zmielone herbatniki z dodatkiem masła oraz piany z białka, dzięki temu oszczędzamy czas i mamy mniej pracy niż przy cieście kruchym. Do masy serowej poza bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu sernik jest(...)Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek.  Białka z 1 łyżką cukru ubijamy mikserem na sztywną pianę.  Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy porcjami twaróg oraz proszek budyniowy i miksujemy krótko, do połączenia składników.  Do masy serowej dodajemy najpierw ubitą śmietanę kremówkę

Kuchnia MagdaLeny
Sernik wielkanocny 82

bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Spód sernika to zmielone herbatniki z dodatkiem masła oraz piany z białka, dzięki temu oszczędzamy czas i mamy mniej pracy niż przy cieście kruchym. Do masy serowej poza bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu sernik jest(...)Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek.  Białka z 1 łyżką cukru ubijamy mikserem na sztywną pianę.  Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy porcjami twaróg oraz proszek budyniowy i miksujemy krótko, do połączenia składników.  Do masy serowej dodajemy najpierw ubitą śmietanę kremówkę

Kuchnia MagdaLeny
Sernik wiedeński 150

Przepis znalazłam w książce niezawodnej Doroty z bloga moje wypieki. To chyba pierwszy blog kulinarny, który mnie zaczarował. Podziwiałam zdjęcia, testowałam wypieki. Cieszę się, że

W kuchni wieczorem
SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE! 171

Ten sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i

Ostra na Słodko
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 170

przejeżdżający ludzie, siadali przy stoliku, gawędzili z właścicielem, drapali jego psiaki, wypijali sok i jechali dalej. Kolorowe skały i sklepik Nie tylko nas skusiły owoce Oto i to cudo- ciasto z mango we własnej osobie  To miejsce urzekło nas tak, że wróciliśmy tam za drugim razem, kiedy wypożyczyliśmy samochód. Wtedy padła wiekopomna kwestia, używana przez nas do dziś(...)ziół (u mnie tymianek, cząber, pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek) bułka tarta do posypania formy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy. W międzyczasie siekamy drobno zioła i ucieramy ser. Od razu po ugotowaniu i odcedzeniu ubijamy ziemniaki tłuczkiem, dodajemy półtora łyżki masła, trzy jajka, przyprawy i zioła. Uzyskaną, gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego

les mirabelles