tzatziki - 761 przepisów (strona:13/51)

Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 199

papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw z młodej kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam na szpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były jeszcze nie całkiem miękkie). Szaszłyki skropiłam oliwa i posypałam(...)ząbkami czosnku, a po odcedzeni wymieszane z łyżeczka oleju kokosowego i posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć tzatzików z miętą, żurawinowej marmolady do serów oraz świeżych pomidorów i ogórków. Zarówno ziemniaki jak i marchewki oraz sery grillowaliśmy na średnio rozgrzanym grillu. Na deser piekłam dla siebie i Syncia banany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos tzatziki 165

pieprz Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Dorzucić posiekany koperek i ogórka startego na jarzynówce. Wymieszać całość i doprawić solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej. Sos wtedy się doskonale przegryzie. Należy go podawać schłodzonego, wtedy smakuje najlepiej. Koniecznie należy użyć gęstego jogurtu. Z innym jogurtem zrobi się nazbyt rzadki(...)należy również dodawać śmietany lub majonezu. Koniecznie trzeba też użyć żywego świeżego czosnku, doda on tzatzikom odrobinę ostrości. Czosnek granulowany zupełnie się tutaj nie sprawdzi. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka ziemniaczana w sosie tzatziki 158

Ziemniaki Mięso mielone wołowe ( ja miałam 800 gram ) Boczek parzony Pieczarki 300 gram 1 cebula Pomidory z puszki krojone ½ młodej cukinii Czosnek Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa w proszku tzatziki Jogurt typu greckiego duże opakowanie 100 ml mleka 1 jajko olej Wykonanie: Formę do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy plasterkami boczku. Ziemniaki obieramy i kroimy bardzo cienko na około(...)dalszej kolejności, ponownie ziemniaki ( również lekko solimy ), mięso mielone, odsączone pomidory i pokrojoną cebulę. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, lekko solimy. Gdy puści sok dodajemy jogurt i przyprawę tzatziki, czosnek przepuszczony przez praskę ( ile kto lubi, u mnie w domu wszyscy lubią czosnek więc daję sporo ) następnie mleko i 1 jako. Całość mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową

Smaki Ewy
Placki ziemniaczano - dyniowe 95

się delektować ulubionym smakiem. Została mi jeszcze połówka dyni więc wykorzystałam ją do dzisiejszych placków. Placki można przygotować z samej dyni, u mnie placki ziemniaczano - dyniowe. Podane z sosem Tzatziki smakowały wyśmienicie, zwłaszcza że już bardzo dawno nie jedliśmy takich placków. Polecam!       Placki ziemniaczano - dyniowe   Składniki:   4 duże ziemniaki 200g dyni startej na małych oczkach(...)cebula starta na małych oczkach 1 jajko 1 łyżka śmietany kawałek imbiru (1cm) 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki pszennej   Do podania: Sos Tzatziki (przepis tutaj )   Wykonanie:   Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jeśli mają dużo soku to odsączamy na sicie zachowując sok. Po kilku minutach wylewamy wodę odsączoną z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy

Smak mojej kuchni
Placki z cukini i ryżu z sosem tzatziki 122

łyżki suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku,, posiekane, 2-3 łyżki jogurtu greckiego, niewielka ilość oregano, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Sos tzatziki: ogórek umyty, pokrojony w kostkę, wcześniej posypany odrobioną soli, odcedzony, 220 g jogurtu greckiego, 3/4 pęczka świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, posiekany, niewielka ilość soli i pieprzu, 100 g oliwek(...)dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną oleju smażymy małe okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy na złoty kolor mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Sos tzatziki: Do miski przekładamy jogurt grecki oraz świeżą miętę. Następnie do sosu wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pokrojonego i odcedzonego ogórka oraz pokrojone oliwki. Polewamy odrobiną

Państwo Wojtczuk gotują
Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem 111

gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa: 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz sos tzatziki porzeczkowy: 200 g jogurtu greckiego 1 ogórek mały 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka marynaty porzeczkowej 3 gałązki koperku Udka przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany(...)owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito. Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową.  Zostawiam łyżkę marynaty  porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam  kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę

wesoła kuchnia
Sos tzatziki 110

Sezon na sos tzatziki rozpoczyna się razem z sezonem grillowym. To bardzo popularny, smaczny i szybki sos do mięsa, warzyw, czipsów lub jako dodatek do pieczywa. Obowiązkowym składnikiem czosnkowego sosu tzatziki jest świeży ogórek i gęsty jogurt grecki. Najlepiej smakuje schłodzony . Składniki: • 2 długie ogórki zielone • 4 ząbki czosnku • sól, pieprz

To co kocham
Tzatziki 216

Opis: Tzatziki to grecki dip, najczęściej podawany do dań z grilla, dań pieczonych oraz smażonych. W Grecji Tzatziki podawane są jako przystawka z chlebkami pita. Głównymi składnikami dipu są: jogurt grecki, drobno poszatkowany ogórek oraz czosnek. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 200 g ogórków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżeczka posiekanych liści mięty oraz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Medaliony z cukinii, Twix bar (Seinfeld) 208

Obiad w pół godziny: frytki, sos tzatziki, medaliony z cukinii i surówka (ogórki, pomidory, sałata lodowa, papryka czerwona, olej z pestek winogron, sól, pieprz). Jak przygotować medaliony? Pokrój cukinię (1 średniej wielkości) w ukośne plastry. Ułóż na talerzu i posól. Po 2-3 godzinach odlej wodę (lub posól je wieczorem, a następnego dnia zajmij się resztą). Panieruj plastry najpierw(...)stays with us, and will follow us every time we see our uncertain reflection in the vending machine glass ( source ). source Zucchini medallions Dinner in 30 minutes: chips, tzatziki, zucchini medallions and raw vegetable salad (cucumbers, iceberg lettuce, red bell pepper, grapeseed oil, salt, black pepper). How to prepare medallions? Slice zucchini (1 medium-sized) diagonally. Place slices

Qlinarnie i Qlinarnie
Hamburger w tortilli 147

świeżości.  Hamburgery: 500g mięsa mielonego  1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy(...)stopniach przez około 20 minut. 2.  Tortille składamy na pół, smarujemy sosem tzatziki, układamy: sałatę, kotlet, ketchup, ogórki, paprykę. Składamy na pół, spinamy wykałaczkami

Szefowa kuchni
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 184

okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych i 1/3 na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię lekko solimy(...)wkładamy na kratkę do nagrzanego piekarnika, żeby utrzymać ich ciepło i chrupkość). Kończymy smażyć resztę ciasta, co jakiś czas dolewając na patelnię olej. Placki najprzyjemniej smakują z jogurtowym sosem tzatziki, ale można je podać i z samym greckim jogurtem. Danie to moja wariacja na temat Kolokithokeftedes – greckich placuszków z cukinii z fetą i ziołami. Greckie placki zamiast surowych ziemniaków mają

Karo in the Kitchen
Kofta wołowa 167

rodzajem mięsa, tym razem postanowiłam zrobić nieco pikantne kofty z mięsa wołowego . Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu. Do kofty można podać sos czosnkowy, tzatziki i/lub hummus.  Składniki :  600g mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu(...)szaszłyków i grillować na mocno rozgrzanym grillu do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.  Podawać z sałatką i chlebkiem typu pita oraz z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Falafele buraczane (lub z botwinki) 155

łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych(...)każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną.  Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem w piekarniku lub mikrofalówce.  *** Jeżeli

Chilli Czosnek i Oliwa
szaszłyki bałkańskie 205

łyżeczki papryki czerwonej, mielonej 1 pęczek pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka cząbru dodatkowo: olej do posmarowania kratki grillowej patyczki do szaszłyków zimna woda do namoczenia patyczków sos tzatziki do podania wykonanie: Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez kilka minut. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. listki pietruszki również drobno siekamy. W misce mieszamy mięso(...)mokre patyczki nakłuwamy po dwa kotleciki. Ruszt grilla natłuszczamy olejem. Szaszłyki układamy na ruszcie i grillujemy przez ok. 15 min., w między czasie raz obracając. Gotowe podajemy z sosem tzatziki. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla

Domowy Smak Jedzenia
TZATZIKI 129

jogurtem, mieszam dodaję koper, sok z cytryny, pieprz i jeżeli potrzeba sól i szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki. Po kilku godzinach smaki wymieszają się i tzatziki już gotowe. Smacznego ! Artykuł TZATZIKI pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak