u0105 w ci\u0105gu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, kt\u00f3ry mo\u017ce wykona\u0107 ka\u017cdy. Spr\u00f3bujcie koniecznie! ;)","recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego\r","250g twarogu\r","1 opakowanie cukru wanilinowego\r","1 \u0142y\u017cka cukru pudru\r","ok. 2 \u0142y\u017cki br\u0105zowego cukru\r","1 jajko + 1 jajko do smarowania"],"name":"Ciasteczka francuskie(...)twarogiem","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT10M","totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Twar\u00f3g rozdrabniamy, \u0142\u0105czymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i 1 jajkiem za pomoc\u0105 trzepaczki lub miksera. Sch\u0142odzone ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty. Delikatnie rozwa\u0142kowujemy i rozsmarowujemy na ka\u017cdym kwadracie po po\u0142owie masy twarogowej zachowuj\u0105c 0,5cm odst\u0119p od kraw\u0119dzi ciasta
Mostek w kuchniProste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Smażyłam już placki z dodatkiem twarogu : Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem oraz Placuszki z twarogiem i jagodami . Smażyłam też takie z dodatkiem serka wiejskiego : Placuszki z serkiem wiejskim . Ale nigdy dotąd nie łączyłam razem białego sera z twarożkiem granulowanym . Zawsze kiedyś musi być jednak ten pierwszy raz :) Oto więc i one! Placuszki bogate(...)nabiał z wyczuwalnymi drobinkami twarogu, puszyste ubitymi białkami jaj i apetycznie wyrośnięte. Są niezbyt słodkie w smaku, dlatego zaserwowałam je polane syropem z agawy - choć równie dobrze można by tu użyć tradycyjnego miodu czy syropu klonowego. Tak zestawione z kapką jogurtu naturalnego smakowały wyśmienicie :) Owoc mojego plackowego eksperymentu dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu
Grunt to przepis!się udają albo nie. Jest w tym sporo prawdy, ale dobry sernik to też zasługa składników i przestrzegania pewnych zasad podczas pieczenia. Najważniejszym składnikiem dobrego sernika jest ser albo twaróg. Najlepszy (wg mnie) jest twaróg śmietankowy albo tłusty, który należy zmielić co najmniej dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Można również kupić mielony ser w wiaderku, jednak warto wtedy zwrócić szczególną(...)uwagę na skład, żeby nie zawierał polepszaczy i zagęstników (skrobi, mączki, gumy, żelatyny itp.). Kupuję czasem twaróg w wiaderku, ale zawsze jest to ser którejś z zaufanych firm (Piątnica, Wieluń, Hej). Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem. Serniki podczas pieczenia lubią rosnąć, pękać, natomiast po upieczeniu
Obiad gotowyobiecałam pewnym Osobom, zamieszczam przepis na odchudzony sernik. Sernik według mnie to ciasto, które najbardziej nadaje się na te odchudzone. Dobrze dobrany twaróg to dużo białka, przy niewielkiej ilości tłuszczu. A i my sami, dodając składniki wcale nie musimy szaleć z kalorycznością. Ciacho i tak będzie pyszne, delikatne, wręcz aksamitne. kg twarogu półtłustego 2 żółtka 4 białka 4 łyżki śmietany(...)łyżki wiórek kokosowych Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mleka łyżka oleju łyżka masła Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Obrane orzechy kroimy na drobno. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja osobiście jestem za drugim sposobem, może trwa dłużej, ale później mniej zmywania. Dlaczego półtłusty a nie chudy twaróg, jeśli to odchudzona wersja? Ponieważ
Dieta moja pasjaDzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który rozkruszała w miseczce, przykrywała ściereczką i odstawiała do zgliwienia na kilka dni. Niestety takiego twarogu to… ze świecą szukać, więc nie pozostało mi nic innego jak kupienie niepasteryzowanego twarogu (bez konserwantów) i przyspieszenie(...)paczkowany biały ser raczej nie zgliwieje, tylko zgorzknieje. Nie ma tak intensywnego smaku i zapachu jaki pamiętam z dzieciństwa, ale i tak warto go zrobić Składniki: 400 g niepasteryzowanego twarogu (użyłam chudego) 40 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól Przygotowanie: Do miseczki włożyć rozkruszony twaróg, posypać sodą oczyszczoną, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić
Oryginalny smakmocno słodki, mimo że wydawałoby się tak ze względu na dodatek chałwy, której nie można odmówić słodyczy, kakao jednak dobrze równoważy jej smak. Do przygotowania sernika potrzebujecie własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (ja wykorzystałam twaróg z Piątnicy). Sernik z poniższych proporcji możecie upiec w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik chałwowo-kakaowy Składniki: ciasto kruche(...)130g (około 3/4 szklanki) mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka kakao szczypta soli masa serowa 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (np. z Piątnicy) 5 jajek 160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 200g chałwy waniliowej 2 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki
Smakołyki BerenikiPierogi leniwe, czy kluski leniwe? Z ziemniakami, czy z samym twarogiem. To odwieczne dylematy, które nurtują zwolenników, choć także i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na wpis do Wikipedii, jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Składniki(...)twarogu (u mnie oczywiście domowy) - 4 jajka - 2 łyżki cukru z wanilią - ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy od wilgotności twarogu) + do podsypywania - sól Dzień wcześniej zrobiłam twaróg . Ponieważ leniwe robi się szybko, na wstepie wstawamy w dużym, szerokim garnku, posoloną wodę do zagotowania. Kolejno, twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (domowy jest tak delikatny, że nie wymaga
mojewypiekiinietylkośrednicy około 17cm, więc aby przygotować go w większej tortownicy, należy podwoić składniki. Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt(...)zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy. Sernik z suszonymi śliwkami Składniki: spód 100g ciasteczek korzennych 35g masła 10g (1 łyżeczka) miodu masa twarogowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 85g śliwek suszonych 75g cukru 2 jajka
Smakołyki BerenikiKruchy placek z serem i czereśniami to idealne ciasto dla wielbicieli połączenia twarogu i owoców w wypiekach. Warstwa serowa jest dobrze wyczuwalna w smaku i świetnie komponuje się z kruchym spodem, owocami i maślaną kruszonką. Ciasto, choć wymaga pieczenia (a w tak upalne dni jak ostatnio, niekoniecznie mamy ochotę włączać piekarnik), nie jest pracochłonne, a gotowy placek świetnie smakuje przez(...)Kruchy placek z serem i czereśniami Składniki: ciasto 200g mąki pszennej 80g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% masa serowa 250g twarogu półtłustego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko 220g czereśni kruszonka 60g mąki pszennej 30g masła 30g cukru pudru Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko
Smakołyki Berenikisernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku. Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek, górna łączy w sobie twaróg, czekoladę oraz bitą śmietanę. Kwaskowaty smak dolnej części doskonale(...)kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia Składniki: spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk) 20g czekolady deserowej 30-40g masła masy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego 250g truskawek 100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 6 łyżek wody 0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie
Smakołyki BerenikiTwaróg na śniadanie, kolacje czy jako przekąska? Twaróg jest produktem bogatym w białko. Powinien się znajdować w zdrowym jadłospisie. Można spożywać go zarówno na śniadanie jak i na kolację. A jak to jest z tymi kolacjami? Jeść czy nie? o której? Prawdopodobnie niektóre z osób walczące ze zbędnymi kilogramami unikają kolacji lub pilnują aby kolacja była spożywana(...)zaraz przed położeniem się do łóżka. Dietetyczna kolacja - powinna zawierać każdy makroskładnik (białka/węglowodany/tłuszcze). Nie powinno się unikać żadnego z nich. Jakie białko późną porą? Twaróg jest dobrą opcją na kolacje ponieważ zawiera białko o niskim indeksie glikemicznym. Serek wiejski lub twaróg zawieraj kazeinę, która jest jednym z najwolniej wchłaniających się białek. Dlatego proces uwalniania
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasMałdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu, kotlety z twarogu,twarogowe kotlety? Zrobiły oszałamiającą karierę na blogach śniadaniowych pod nazwą "serniczki z patelni Fojcikowej" , która to (Sylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami. [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając(...)tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany
U FiolkiCiasto cielak , sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw jest wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień też jest(...)idealnym ciastem do kawy, bo jest łatwy i tani. Twaróg w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie rozkłada się na spodzie, ale czasami ser zostaje na powierzchni murzynka, ale ciasto cielak zawsze jest smaczne! Ponadto przygotowany w domu murzynek z serem jest bardzo tani, w Poznaniu w cukierni kosztuje 80 zł za kg. Niedawno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSyrniki to bardzo sycące rosyjskie placki z dosłownie kilku składników – świeżego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Najczęściej podaje się je tak samo jak pancakes – na słodko, z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, słodką śmietanką, owocowym sosem, waniliowym kremem. Ja zrobiłam syrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się(...)podstawowego konceptu nie zmieniłam – miało być szybko, zdrowo i jak zawsze smacznie. Uprzedzając pytania – smak nie jest podobny do nadzienia z ruskich pierogów – w tych plackach jest sam twaróg, jajka i naprawdę niewiele mąki – są mięciutkie, delikatne i bardzo świeże. Na syrniki nadaje się każdy twarogowy ser – i chudy, i półtłusty, i tłusty. Nie nada się za to smarowny kanapkowy
Karo in the Kitchen