tuńczyk - 4768 przepisów (strona:185/318)

Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 183

Empanadas można spokojnie wziąć do ręki i zjeść na stojąco, dlatego tak dobrze sprawdzą się na przyjęciu. W czasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa(...)nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina.  Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z tuńczyka i jajek do cheba wiejskiego 138

Pasta szybka, smaczna w sam raz na niedzielne śniadanie. Polecam SKŁADNIKI 5 ugotowanych jajek 1 łyżka majonezu 1 puszka tuńczyka  w sosie własnym sól, pieprz do smaku 10 dag. sera żółtego do starcia WYKONANIE Tuńczyka otwieramy i wrzucamy do salaterki. do tego dodajemy ugotowane starte na drobnych oczkach tarki jajka. Do tego dodajemy majonez stary ser, sól pieprz

W kuchennym oknie Ewy
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 215

staje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność. Składniki: 400g ryżu Arborio  1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 200g pieczarek puszka tuńczyka w sosie własnym koncentrat pomidorowy ostra papryka sól oliwa z oliwek ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego) Wykonanie: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna(...)paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy zieleniną. Risotto najsmaczniejsze jest zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewane niestety nie jest już takie dobre

Walijskie Pichcenie
PASTA Z TUŃCZYKA, PAPRYKI I SELERA NACIOWEGO 235

mawiają "na ząb" :) Wtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej Wykonanie: Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce

Walijskie Pichcenie
WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 25077

sałatka była pyszna i  prezentuje się całkiem fajnie ...  zresztą oceńcie sami :-)) Składniki: 200 g ryżu ugotowanego na sypko puszka kukurydzy 4-5 ogórków konserwowych 3 puszki tuńczyka w sosie własnym majonez ser żółty 5 ugotowanych na twardo jajek 3 ugotowane marchewki pieprz szczypiorek Wykonanie:  Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko(...)ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz

Walijskie Pichcenie
Pasta z tuńczyka 166

Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;)  Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą

Anioły w kuchni
Spaghetti z tuńczykiem 220

rcja dla 4 osób Składniki: 2 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku  cebula  oliwa świeża bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz puszka tuńczyka w sosie własnym paczka makaronu spaghetti (500g) Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i przecier, podsmażyć. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu, aż powstanie(...)gęsty sos. Następnie dodać tuńczyka, zioła i chwilę podgotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerze i  polać sosem

Anioły w kuchni
Wykwintna przystawka. 191

Składniki: 1 pomidor concasse 1 puszka tuńczyka w oleju 1 avokado świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz odrobina żelatyny Przygotowanie: Odrobinę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu. Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć

Kulinarny karnet Christophera
Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem. 185

talerzu polanym  klasycznym kremowym balsamico . Dodatek mięty wspaniale współgra z łagodnym kabaczkiem. Kabaczek z szynką. 4 miseczki 4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie sera feta 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka oleju pieprz Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Ostudzić. Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić. Ser feta utrzeć z tuńczykiem

Kulinarny karnet Christophera
Włoska sałatka mojego T. 193

Sporo lat temu mój T. pracował we włoskiej restauracji. Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :) Składniki: sałata tuńczyk w oleju jajka marchewka cebula szczypior ogórek pomidor sos: 100 ml oleju 25 ml wody pół łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiej pół łyżeczki octu szczypta soli Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidora(...)jajka kroimy w półksiężyce, ogórka w plasterki. Szczypior siekamy, cebulę kroimy w kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miski układamy sałatę, na nią kładziemy tuńczyka, jajka i warzywa. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy nim sałatkę. Bon appetit

chwile dla mnie
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 279

Składniki: 5 jajek, 1 puszka tuńczyka z sosie własnym, 200 g żółtego sera, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 1 ogórek konserwowy, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki musztardy, 1/2 puszki kukurydzy. Przygotowanie:  Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając(...)przezroczystego naczynia ścieramy na tarce 100 g żółtego sera, na to układamy pokrojone białka. Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy

Aga w kuchni
Sałatka z tuńczykiem i brokułem 427

Składniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal , 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie:    Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki(...)mniejsze kawałki. Dodajemy tuńczyka, odcedzonego z nadmiaru wody. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy

Aga w kuchni
Makaron z tuńczykiem 172

Składniki: 300 g makaronu świderki Czaniecki, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Graal , 1 jogurt naturalny 300 ml, koperek, sól, pieprz. Przygotowanie:    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na patelni zalewamy makaron jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany koperek. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy odcedzony tuńczyk i przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Nakładamy do miseczek

Aga w kuchni
Pasta z tuńczykiem 182

możemy sobie je fajnie urozmaicić. Była już na blogu  pasta łososiowa  i  pasta twarożkowa z makrelą , teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem. Ta pasta będzie też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 1 duża(...)sól pieprz parę kropel soku z cytryny Wykonanie: Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy całą zawartość puszki z tuńczykiem (oleju nie odcedzamy) i majonez. Przyprawiamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane kapary i całość mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka nicejska 338

żelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki :) Składniki na porcję 1-osobową: 1 jajko – ugotowane na twardo   1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g)  kilka liści sałaty – u mnie młoda sałatka z doniczki balkonowej   1/2 pomidora (50g)  1/3 średniej papryki (50g)  1 ząbek czosnku - do nasmarowania(...)oliwy z oliwek   BIOLEVITA w saszetce   (dostępna m.in. TU ) Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Sałatę poszarpać palcami. Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem czosnku – przekrojony na pół aby lepiej wydobyć aromat - natrzeć ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz jajka - przyprawić, dodać oliwę

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania